https://www.gerb.bg/bg

Народното събрание даде мандат за нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй“

Снимка: БГНЕС

Народното събрание прие проект на решение за възлагане на Министерски съвет провеждане на преговори с правителството на САЩ относно сключването на Междуправителствено споразумение за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй“ с технология АР 1000. Вносители са депутатът от парламентарната група на ГЕРБ/СДС Делян Добрев и група народни представители.

Народните представители гласуваха със 109 гласа „За“, 45 гласа „против“ и 39 гласа „въздържали се“. При прегласуването резултатът бе – 112 гласа „За“, 45 гласа „против“ и 39 гласа „въздържали се“, с което проектът на решение мина.

Освен това с решението се задължава Министерския съвет чрез министъра на енергетиката в срок до 1 март 2023 г. да предприеме всички необходими действия за вземане на решение по чл. 45 на ЗБИЯЕ за изграждане на енергиен обект — ядрена централа на утвърдената от МР Площадка №2 — блок 7 на АЕЦ „Козлодуй. Министерски съвет трябва да предприеме всички необходими действия за стартиране на лицензионната процедура, съгласно ЗБИЯЕ, и процедурата по ОВОС за изграждане на втори идентичен блок на утвърдената от АЯР площадка (блок 8 на АЕЦ Козлодуй).

Министерски съвет се задължава в Решението си по т. З да вземе решение за обявяване на енергийния обект — ядрена централа за „обект с национално значение“ по смисъла на Закона за устройство на територията и за „национален обект“ по смисъла на Закона за държавната собственост.

Малко преди това депутатите от Демократична България и Възраждане – Божидар Божанов и Цончо Ганев направиха две процедурни предложения – НС да разгледа на първо гласуване за изменение и допълнение на Закона за електронното управление и Кодексът на труда, но и двете предложения бяха отхвърлени.

Депутатите се скараха за проекта на решение за възлагане на Министерски съвет за провеждане на преговори с правителството на САЩ относно сключването на Междуправителствено споразумение за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй“ с технология AP1000.

По време на дебатите Румен Гечев от БСП заяви, че социалистите ще гласуват против проекта на решение, тъй като не е работа на парламента да се занимава с отговорности на изпълнителната власт. Социалистите искат първо да довършат АЕЦ „Белене“ и тогава с удоволствие биха подкрепили разширяването на АЕЦ „Козлодуй“. Ефективен ли е „Белене“ при цена от 200-300-400 евро на мегаватчас? Ако бе довършен АЕЦ „Белене“, българската икономика щяла да разчита на огромни постъпления. Не трябва да се среже лентата на АЕЦ „Белене“, за да се започне разширяването на АЕЦ „Козлодуй“. Да сме погребали 3 млрд. лв. и да изпълняваме геополитически поръчки, няма как да стане, подчерта Гечев.

Или довършване АЕЦ „Белене“, или завършваме на кюмюра (въглища – б.р.)“, предупреди Гечев.

Тома Биков от ГЕРБ запита какви са стъпките за завършването на АЕЦ „Белене“. Рискуваме ли да останем без ядрена енергетика накрая, продължи да пита депутатът от ГЕРБ социалистите.

Според лидера на СДС Румен Христов допълнителната площадката на Козлодуй, която трябва да се изгради е на друга плоча, която не е земетръсна.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов отчете, че има добре написани мотиви в проекта на решение, но не са на мястото си. „Възраждане“ също ще гласуват против проекта на решение. Не е работа на Народното събрание да решава точно такъв тип политики, подчерта Костадинов. Това предложение за решение много наподобява на други подобни решения, които НС започва да прилича на филиал на американския парламент, заяде се Костадинов и добави, че България се намира в енергийна зависимост. Най-добрият вариант за България е да има два допълнителни реактора в Козлодуй и да се довърши АЕЦ „Белене“, коментира Костадин Костадинов.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Четирима са пострадали при катастрофа край Разград

Четирима душа са се озовали в болница след катастрофа...

Автошколите насрочиха среща на Гвоздейков на жълтите павета

Браншовите организации в областта на авто-мото подготовката са готови...

Хиляди палестинци бягат от домовете си, докато Израел бомбардира Южна Газа

Осем палестинци бяха убити и десетки ранени, след като...

Оставиха в ареста рецидивиста, убил украинка в София

Съдът остави в ареста Орлин Гигов, обвиняем за убийството...

Арестуваха двама, крали от локомотивно депо в Димитровград

За месец те задигнали над 1 тон чугунени накладки

МОСВ: Притеснително ниски са нива на водата в някои язовири

В интерес на обществото и за опазване здравето на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Авиобомба от Втората световна война е открита близо до фабрика на Tesla в Германия

Германските власти планират да взривят авиационна бомба от времето...

Иран избира президент

В Иран се провеждат президентски избори. Иранците трябва да...

„Да, България“ готови да надграждат и разширяват ПП-ДБ

На свое заседание днес Националният съвет на "Да, България"...

Терзиев иска ВАС да му разясни решението за реорганизацията на движението около НДК

Ще настояваме да получим тълкувание от Върховния административен съд...

Лондон: Русия вече не може да нанася удари с дронове дълбоко в Украйна

Украйна успешно предотвратява Русия да установи контрол над въздушното...

ПП-ДБ-СС поиска смяна на ръководствата на 6 общински дружества

Групата на ПП-ДБ-СС в СОС поиска смяна на ръководствата...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg