https://www.gerb.bg/bg

МЗ изнесе детайли за проекта за Спешна помощ по въздух

Снимка: Кирил Петров, Информационна агенция News24sofia.eu

В продължение на една година хеликоптерите за Спешна помощ ще летят само в светлата част на деня. Това съобщи проф. Илко Гетов – зам.-министър на здравеопазването, цитиран от „24 Часа“.

По думите му полетите ще се изпълняват 30 минути след зазоряване и 30 минути преди свечеряване. Причина за това е европейско изискване за новорегистрираните въздушни оператори. След този период екипажите ще преминат и на нощни дежурства, ако е необходимо.

Проектът е по ОП „Региони в растеж“ и възлиза на стойност 22,2 млн. лв. 18,9 млн. лв. от тези средства са европейско финансиране, а 3,3 млн. лв. са от национално.

Припомняме, че вчера министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков заяви, че първият хеликоптер се очаква да пристигне на 15-ти януари. В края на същия месец или началото на февруари вертолетът ще бъде въведен в експлоатация.

Министърът подчерта, че вече се работи със 17 здравни заведения, които възнамеряват да лицензират площадки. Две от тях вече са регистрирани – площадката на частната болницата „Уни Хоспитал“ в Панагюрище и УМБАЛ „Света Марина“ във Варна.

Според здравното министерство болниците, които ще строят площадки, вече са 21. В София те ще бъдат при болниците „Св. Анна“, „Св. Екатерина“ и „Лозенец“.

Изграждането на хеликоптерни площадки няма нищо общо с 6-те оперативни бази за спешна медицинска помощ по въздух. Според проекта те ще бъдат в София, Пловдив, Сливен, Габровница, Долна Митрополия и Търговище.

По думите на зам.-министър Гетов всяка част в страната ще има на разположение две въздушни линейки. В тези центрове ще има хангари за машините, ще се прави техническото обслужване, там ще се сменят медицинските екипи. Предстои Министерството на здравеопазването да обяви обществена поръчка за тях.

Тъй като до месец ще пристигне първият хеликоптер, са построени две временни оперативни бази, които да действат, докато бъдат готови шестте. Едната е в София, на територията на Гранична полиция, от нея хеликоптерът ще покрива радиус до 200 км, или от София до Стара Загора по права линия. Втората е във Висшето военно-въздушно училище в Долна Митрополия, а третият хеликоптер, който ще е тук през декември 2024 г., ще е базиран в Сливен.

Първият хеликоптер с регистрация LZ-HMA, на базата на който ще бъде сертифициран авиационният оператор, вече премина тестов полет. Предстои машината да бъде боядисана в червено и бяло, както и да му бъде поставено официалното лого на HEMS.

Хеликоптерите са проектирани в 2 конфигурации. Едната е с екип от медицинска сестра, лекар и носилка. Ако е необходимо, могат да се трансформират за 15 минути, като се спуснат допълнителни седалки. Това ще даде възможност да се транспортира екип от шестима медици. Те ще се използват не само за превозване на болни и ранени, но и на органи при донорски ситуации и кръв. Те не са предназначени за планинско търсене и спасяване, но ще летят, ако в планината има ранен.

Договорът за закупуването на хеликоптерите бе подписан през март тази година с италианската фирма „Леонардо“, припомни зам. здравният министър. Той позволява да се купят още две машини на преференциални цени след 2026 г. От здравното министерство вече обсъждат въпроса с колегите си от Министерството на финансите.

Вече има обучен екип от 6 пилоти за първия хеликоптер.

През първите шест месеца след старта на спешната помощ по въздуха специалисти на производителя ще подпомагат дейността на авиационния оператор в България.

Паралелно тече и процедурата по лицензирането на оператора „България Хели Мед Сървиз“. Експерти от ГД „ГВА“ проверяват документите и процедурите.

Очаква се одитите да приключат до февруари 2024 г., така че с идването на първия хеликоптер да заработи и авиационният оператор.

Едно от изискванията за лицензиране на авиационен оператор е наличието на поне една машина.

В Пловдив ще се приземяват на многоетажен паркинг, в Бургас – на гол терен в парк „Езеро“

На 22 юни тази година започна изграждането на многоетажен паркинг с хеликоптерна площадка в най-голямата болница у нас – УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив. Първата копка направи директорът на здравното заведение проф. Карен Джамбазов. Инвестиционният проект за закрит паркинг с хеликоптерна площадка с вход към Спешното отделение е на стойност 19 712 880 лв. с ДДС.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img

Още от рубриката

Русия съобщи за превземането на село Сокол в Донецка област

Руското министерство на отбраната съобщи за превземането на село...

Терзиев обеща развитие на северните райони на София

Развитието на северните райони на София е сред водещите...

Жена загина при тежка катастрофа край Кочериново

Жена загина при тежка катастрофа на автомагистрала "Струма" край...

Пожар избухна на остров Лесбос

Силният вятър разпалва пламъците

Пожар гори край магистрала Тракия в района на Чирпан

Движението по магистралата не е затруднено

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Си Дзинпин и Путин затягат редиците в ШОС

Президентът на Китай Си Дзинпин заяви пред регионалния икономически...

Според Кремъл разумните държави подкрепят мирния план на Путин

Изявленията на Киев и западните страни, които отхвърлиха мирния...

Шестима арестувани след религиозното събитие в Индия

Индийската полиция съобщи в четвъртък, че е арестувала шестима...

В Русия харесаха Даниил Видински за патриарх на България (СНИМКИ)

Изборът на нов патриарх на Българската православна църква (БПЦ)...

Хамас готов на споразумение с Израел

Хамас е приел американско предложение за започване на преговори...

Хизбула изстреля 200 ракети и рояк от дронове по 10 израелски военни обекта

Ливанската терористична групировка "Хизбула" заяви, че е изстреляла повече...

Алисия страда по забрадката на баба си (СНИМКА)

Фолкдивата Алисия си спомня с носталгия за забрадката на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg