https://www.gerb.bg/bg

МЗ и МВР: Райският газ не е наркотик, но не знаем какво има в балоните

Служебният здравен министър Галя Кондева и вътрешния министър на МВР Калин Стоянов, снимка: БГНЕС

Райският газ не съответства на критерия за наркотично вещество, а съответства по критерия за възникване на зависимост и не може да бъде квалифицирано като „наркотично вещество„. Това заяви служебният здравен министър Галя Кондева от трибуната на Партийния дом.

Тя обясни, че Министерство на здравеопазването е дало указания на Районните здравни инспекции за създаване на указания за извършване на проверки за забрана за продажба на райски газ. Забраната е продиктувана във връзка с рисковете за здравето на подрастващите в дискотеки и заведения. МЗ инициира и проведе срещи с МВР, МОН, Агенция за социално подпомагане, НСОРБ, КЗП и БАБХ. На проведените срещи са обсъдени дейности за контролна дейност за забрана продажбата на райски газ. В областта на храните райският газ се използва като добавка към храните при производството им, даде пример Кондева.

Тя поясни още, че диазотният оксид се използва като добавка в помещенията, където се приготвят храни. Така наложилата се практика на употреба на райски газ чрез неидентифицирани опаковки не позволява предприемане на навременни адекватни мерки, за да се ограничи неговото разпространение. МЗ ще търси механизъм за недопускане продажбата и употребата на диазотен оксид.

От август 2022 до настоящия момент са извършени 23 823 проверки на територията на страната, като са взели участие и органите на МВР. Съставени са 32 акта за установяване на административни нарушения и са издадени 118 предписания. МЗ обмисля законодателни възможности за създаване на списък за опасни за здравето вещества, за да се ограничи разпространението и употребата на райския газ само до допустимото от закона цели.

Галя Кондева посочи, че контейнерите с райски газ пристигат за хранителните промишленост, стоят в съответното разрешено от законодателството помещение и започва пълненето на балоните. В балоните няма как да се установят какви са опасните вещества, изтъкна тя. И сподели – проблемът с райския газ е във всички страни около България, а не само у нас.

Отправено е и питане към 15 лечебни заведения, като от тях само две болници са дали информация, че при тях са постъпили трима пациенти, които е ползвал райски газ. От 150 години се използва райски газ в медицината, отскоро и в хранителната промишленост. МЗ и всички ангажирани с детското развитие институции работят да се ограничи разпространението на райски газ, подчерта Кондева.

От своя страна служебният вътрешен министър Калин Стоянов добави, че е въведена забрана и за продажбата на райски газ онлайн, освен в случаите за медицинска употреба и за храна. Райският газ не е класифициран като наркотично вещество, а според действащата нормативна уредба не са предвидени преки контролни функции на МВР. Въпреки това полицейските служители оказват съдействие на контролните органи по Закона за здравето и Закона за храните, подчерта Стоянов.

1789 са проведените специализирани полицейски операции и над 9 000 са проверените заведения в зимните и летните курорти за разпространението на райски газ. Установено е, че за първите 6 месеца на 2024 г. са установени 3346 престъпления свързани с наркотици и упойващи вещества, а разкритите престъпления са над 2 000. Като сериозен проблем при доказване на употреба за райски газ, то тестовете за употреба на наркотици не отчитат употребата на райски газ. Към момента няма аналитичен метод, който да изследва биологични проби за наличие на райски газ в кръвта на подрастващите.

МВР е задържало и значителни количества пълнители и цветове за райския газ.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img

Още от рубриката

Мистър „Кеш“ и Селския кръчмар са в истерия след провала на заговора срещу Назарян! Но готвят нов коварен план срещу държавата! (СНИМКА)

Действията на Радев чрез прокситата му от ПП и ДБ в Народното събрание ще лъснат още в началото на идната седмица

Полицията в Белфаст разтървава протестиращи – срещу мигрантите и срещу расизма (СНИМКИ)

Полицията за борба с безредиците в Белфаст, Северна Ирландия,...

„Напуснете сега“: Великобритания призовава гражданите си да напуснат Ливан

В събота Обединеното кралство призова своите граждани да напуснат...

Пожар обхвана връх Синаница в Пирин

Пожар гори в района на връх Синаница в Пирин, съобщи...

Най-малко 15 загинали при въздушен удар по училище в Газа

Най-малко 15 души загинаха при израелски въздушен удар по...

Хаос в Пловдив! Светофари не работят в няколко квартала

Малко преди 21 часа отново се забелязва в Пловдив...

От „Пирогов“ с последни данни за прегазеното от трактор 9 г. дете

Момченцето продължава да бъде в тежко състояние, настанено в детска реанимация, където е под активно наблюдение и реанимационно лечение

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Пожарът в община Струмяни продължава да бушува

Пожарът в община Струмяни продължава да се разпространява, като...

Голям горски пожар край Панагюрище

Огънят се е разпространил на стотици декари

Гръцки колоездач транспортиран с медицинския хеликоптер след инцидент в Пампорово

Гръцки колоездач, получил контузия по време на тренировка за...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg