https://www.gerb.bg/bg

МВнР привика македонски дипломат за палежа на КЦ „Иван Михайлов“ в Битоля

Министерство на външните работи (МВнР) връчи протестна нота на временно управляващия посолството на Република Северна Македония в София заради палежа на входната врата на офиса на Културен център „Иван Михайлов“ в Битоля в Република Северна Македония (РСМ), станал рано тази сутрин.

На извънредна среща днес зам.-министърът на външните работи Велислава Петрова осъди палежа, нанесъл материални щети на сградата, съобщиха от МВнР. По думите й подобни вандалски актове са не само израз на омраза на национална основа и нетърпимост към дейността на неправителствените организации, като важна съставна част от гражданското общество, но и са в сериозно противоречие с демократичните ценности и принципите на функциониране на съвременната цивилизована европейска система.

Знак за демонстративното и непровокирано престъпно деяние на извършителите на палежа е фактът, че само преди броени седмици, на откриването на поруганата сграда на Културния център присъстваха официални представители на Република България на високо равнище. Българската страна е убедена, че позорното събитие в Битоля не допринася за развитието на приятелството, добросъседството и сътрудничеството и е в противоречие с усилията на правителствата на двете държави да намерят верния път към европейската интеграция на Република Северна Македония„, подчертават от външното ни министерство.

От МВнР припомнят, че министър Теодора Генчовска днес и утре е в РСМ за разговори по въпросите на европейската интеграция на югозападната ни съседка и в рамките на визитата ще посети Битоля за запознаване на място с обстоятелствата около инцидента с Културния център „Иван Михайлов“.

Министерството на външните работи настоява властите в Северна Македония да се заемат с незабавното разкриване и подвеждане под отговорност на извършителите на палежа и своевременно да ни информират за развитието по случая.

От МВнР допълват, че страната ни оценява бързата реакция на властите в РСМ, осъждащи инцидента и поемащи ангажимент за незабавно разследване и наказание за извършителите.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

ГДБОП задържа интернет педофил в Пазарджик

Задържан е интернет педофил в Пазарджик, жертва на който...

Повдигнаха обвинение на участник в схема за телефонни измами

Районна прокуратура-Пловдив привлече към наказателна отговорност 63-годишен мъж. На И.Д....

ЕК въвежда временни мита върху китайските електромобили

Временни наказателни мита в размер на между 17,4 и...

Румъния обяви дати за президентски и парламентарни избори

Управляващата коалиция в Румъния, състояща се от ляво ориентираните...

Пожар обгази две деца в Монтана

Две деца пострадаха при пожар в жилищен блок в...

Си Дзинпин и Путин затягат редиците в ШОС

Президентът на Китай Си Дзинпин заяви пред регионалния икономически...

Апелативен прокурор оттегли протеста на Димитър Франтишек Нико Тупарев да е на свобода (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=TTKP5pHXGc0&t=53s Прокурор от Софийска апелативна прокуратура оттегли протеста на Софийска...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Катастрофа блокира Северната тангента на София

Катастрофа между тир и бус блокира движението по Северната...

Откриха 250-килограмова бомба от ВСВ край Берлин

Откриха 250-килограмова бомба от Втората световна война близо до...

Хиляди палестинци бягат от домовете си, докато Израел бомбардира Южна Газа

Осем палестинци бяха убити и десетки ранени, след като...

РЗИ-Монтана установи замърсяване на водата в три села в община Берковица

Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Монтана е установила замърсяване...

Пашата: Никога не съм бил плейбой. Печеля жените с отношение (ВИДЕО)

Никога не съм бил плейбой, аз съм здраво стъпил...

Приключиха изборите в Иран

Гласуването на предсрочните президентски избори в Иран приключи, но...

Пожар обхвана района на Мъглиж

Голям пожар е избухнал в района на с. Ветрен,...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg