https://www.gerb.bg/bg

МС прие проектобюджет 2023, ГЕРБ „за“ въпреки забележките

Снимка: / Тодор Стефанов – Информационна агенция News24sofia.eu

Министерският съвет прие проектозакона за държавния бюджет за 2023 година на редовното си заседание в сряда. А разкол не е имало въпреки критиките, изказвани по отношение на бюджетната рамка от страна на представители на ГЕРБ.

Имахме разговори с колегите от ГЕРБ, както и с цялата Комисия по бюджет и финанси вчера, където беше представен в детайл проектозаконът за бюджета. Като цяло колегите казаха, че имат някакви забележки, но ще подкрепят законопроекта„, отговори на въпрос на News.bg финансовият министър Асен Василев.

Основните параметри на бюджета остават същите, както досега обявените – 3% бюджетен дефицит, 1,8% прогнозен ръст на брутния вътрешен продукт, и очаквана средногодишна инфлация от 8,7%. Остава същият и размерът на всички социални плащания и политиката по доходите, заложени от служебния кабинет, но за сметка на това са прецизирани прогнозните капиталови разходи и разходите за издръжка на администрацията. Увеличени са и прогнозните приходи спрямо очакванията за ръст на брутното вътрешно потребление и по-голямата събираемост от страна на НАП и Агенция „Митници“.

Единственото ново, което днес беше прието, е изменение в стратегията за управление на държавния дълг, като общият дълг за 2023 г. е намален с оглед по-малкия дефицит. Дългът, който се предвижда през тази година, е 7,5 млрд. лева, като 3 млрд. са плащания по стари дългове„, посочи министърът на финансите. И подчерта – като процент от БВП дългът стои в рамките на 22%, т.е. няма промяна по този показател.

Въпреки недоволството и протестите на служители в МВР няма предвидени пари за повишаване на полицейските заплати, категоричен бе Василев.

Въпросната рамка остана непроменена. И тук искам да кажа, че е изключително важно, когато се провежда политика по доходите, тя да се провежда еднакво за всички сектори. Миналата година с актуализацията на бюджета заплатите в МВР бяха вдигнати с 20%. Политиката по доходите, заложена от служебния кабинет, която ние запазихме, е да има 10% увеличение на тези сектори, които не са получили такова миналата година.“

Финансист номер едно обаче посочи – ще се мисли за политика по доходите от следващия редовен бюджет за 2024 година.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Пожар избухна в медицински център във Варна

Пожар избухна тази сутрин в Диагностично-консултативния център 3 в...

Около два километра е колоната от коли на граничен пункт „Кулата“

Интензивен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на границата...

Пожар в жилищен блок във Варна, двама са обгазени

Двама души пострадаха леко при пожар в апартамент в...

Медийно присъствие около дома на Доган: Предстои ли среща с Пеевски?

Спокойна е обстановката в района на имота на почетния...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Преброяване в ДПС

Депутатът от ДПС Джейхан Ибрямов, когото системата отчете като...

През 2023 година средната цена за наем на декар земеделска земя е 62 лв.

През 2023 година средната цена за наем/аренда на един...

Йенс Столтенберг, НАТО: Путин не иска преговори, а нови украински територии

Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг отхвърли в петък призивите...

Четирима са пострадали при катастрофа край Разград

Четирима душа са се озовали в болница след катастрофа...

Тимур Халилов: ДПС ще търси оползотворяване на втория мандат

Среща Доган - Пеевски няма да има, това е манипулация, добави депутатът от ДПС

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg