https://www.gerb.bg/bg

МП формулира нови искания за предсрочно прекратяване на мандата на Гешев

Снимка: архив БГНЕС

Вече е налице формалната правна възможност за искане за предсрочно прекратяване на правомощията на главния прокурор. Ще формулираме нови искания за това, различни от тези на проф. Янаки Стоилов като служебен министър. Това заяви пред БНР зам.-министърът на правосъдието Борислав Ганчев.

Според него има данни за сериозни нарушения, които биха могли да обосноват предсрочно прекратяване.

Той посочи, че трябва да има повече фокус върху процедурата по избор на нов Висш съдебен съвет, за да е ясно, че там влизат не след формална процедура някакви личности, а професионалисти, които могат да заявят какво е виждането им по несъмнените въпроси и проблеми на съдебната власт. Условието тези хора да са магистрати не означава задължително добри членове на ВСС, уточни Ганчев.

По негови думи България трябва да знае, че за да получава субсидии от еврофондове, трябва ясно и точно да се прилага върховенството на правото и да се гарантират демократичните права и свободи.

Промените в съдебната система не са наши измислици, това се препотвърди и от Съда на Европейския съюз. Трябва да спазваме върховенството на правото„, категоричен бе зам.-министърът.

Той обясни, че по тази причина в Плана за възстановяване и устойчивост основният фокус е бил да сме по-смели в съдебната реформа, а поле на корекциите основно са били реформите в прокуратурата.

Той уточни, че съдебната реформа се разделя на две групи от мерки – такива, за които не се изисква конституционно мнозинство, и такива, за които се изисква.

Работим активно по първата част и до дни ще внесем в Министерския съвет законопроекта за изменение на Закона за съдебната власт – закриването на спецсъда, кариерните бонуси. Спазваме като теми и като срочност коалиционното споразумение„, увери Ганчев.

По негови думи специализираните съдилища са превърнати в съдилища за специални разузнавателни средства. Едва 3% от делата, образувани в тях, били по същество – наказателни с общ характер. „От 6418 дела 2992 касаят разрешаване за използване на СРС. От съдени 290 оправдани са 70, което е нормално, но 168 са с наказание лишаване от свобода до 3 години. Специализираните съдилища бяха промотирани като съдилища за тежка престъпност, за корупция по високите етажи на властта„, припомни Ганчев.

Според него бюджетните корекции в Министерството на правосъдието са нормална последица.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Русия съобщи за превземането на село Сокол в Донецка област

Руското министерство на отбраната съобщи за превземането на село...

Терзиев обеща развитие на северните райони на София

Развитието на северните райони на София е сред водещите...

Жена загина при тежка катастрофа край Кочериново

Жена загина при тежка катастрофа на автомагистрала "Струма" край...

Пожар избухна на остров Лесбос

Силният вятър разпалва пламъците

Пожар гори край магистрала Тракия в района на Чирпан

Движението по магистралата не е затруднено

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Спасители предотвратиха масово давене на осем души на Черноморието

Зачестяват инцидентите по Черноморието. През почивните дни бурното море у...

И Моралес заговори за автопреврат в Боливия

Бившият президент на Боливия Ево Моралес в неделя обвини...

Висока активност в първия тур на изборите във Франция

59,4% от регистрираните избиратели са гласували към 17 часа...

Венецуела проведе репетиция на изборите за президент

Венецуела проведе в неделя репетиция на изборите, по-малко от...

Франция гласува за парламент

Франция в събота и неделя провежда предсрочни парламентарни избори,...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg