https://www.gerb.bg/bg

Минималният размер за новите пенсии да бъде над линията на бедност иска Ковачева

Диана Ковачева, снимка: БГНЕС

Диана Ковачева изпрати препоръка до двамата служебни министри – на труда и социалната политика Гълъб Донев и на финансите Асен Василев, в която настоява в проекта за актуализацията на държавния бюджет за т.г. да бъде предвидено минималния размер на осъвременените пенсии да надхвърли линията на бедност, се съобщава в позицията на омбудсмана.

Тя препоръчва още в предложението за актуализиране на размерите на пенсиите да не се допуска някоя група пенсионери да остане с неосъвременена и реално неувеличена пенсия.

Омбудсманът обяснява, че основно искане на хората, които са се пенсионирали преди десет и повече години е създаване на действащ механизъм за регулярно преизчисляване на пенсиите със средния осигурителен доход за предходната календарна година. Това може да осигури на възрастните хора доходи за достоен живот, допълва Ковачева.

Общественият защитник обръща внимание на факта, че само през изминалите две години хиляди пенсионери, техни организации, инициативни комитети и сдружения, са се обръщали към нея с индивидуални искания и колективни подписки, в които търсят подкрепата й за увеличаване на пенсиите и за създаване на законов ред, който да осигури ежегодното им актуализиране.

В проведените от нея лични срещи с хората, те са изтъквали, че са работили десетки години и са били осигурявани, съобразно нормативните изисквания. Техните очаквания са пенсиите, които получават да им осигурят нормален стандарт на живот, а не да ги поставят в групата на социално слабите граждани, живеещи с доходи равни или под социалния минимум.

По данни на НОИ от м. януари т.г. около един милион пенсионери са с основен размер на пенсия под линията на бедност – 363 лева, посочва Диана Ковачева.

Тя е поискала нова справка от осигурителния институт с актуални данни към м. юли 2021 г.

Една от препоръките й към изпълнителната власт е да не се допуска размерът на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст да е под линията на бедността. Към настоящия момента минималната пенсия е 300 лева, а прага на бедност 369 лева.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Пожар избухна в медицински център във Варна

Пожар избухна тази сутрин в Диагностично-консултативния център 3 в...

Около два километра е колоната от коли на граничен пункт „Кулата“

Интензивен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на границата...

Пожар в жилищен блок във Варна, двама са обгазени

Двама души пострадаха леко при пожар в апартамент в...

Медийно присъствие около дома на Доган: Предстои ли среща с Пеевски?

Спокойна е обстановката в района на имота на почетния...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Двама в болница след сблъсък на тир и градски автобус в Бургас

Тир блъсна пълен с пътници автобус от градския транспорт...

Виктор Орбан пристигна в Киев

Унгарският премиер Виктор Орбан пристигна в Киев във вторник...

Украйна преброи 1,5 милиона музейни експонати в окупираните територии

Около 1,5 милиона музейни експоната са останали във временно...

Местни структури на ДПС поискаха обяснение от Доган за „чистките“ в партията

Ахмед Доган след като гласува на президентски и парламентарни...

След гонка с полицията: Кмет в ареста, карал е дрогиран

Претърсват се всички негови имоти за наркотици и оръжие

Белият дом: Джо Байдън ще е домакин на пресконференцията на НАТО

Прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер съобщи във вторник,...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg