https://www.gerb.bg/bg

Минчо Спасов е освободен, но обвинен за хулиганство (ОБНОВЕНА)

Заподозреният за спирането на софийското метро бивш депутат от НДСВ и активист от антиправителствените протести Минчо Спасов беше освободен малко след 1.00 ч. тази нощ. Той беше задържан заради съмнения, произтичащи от видеозаписи от камерите на метростанция „Софийски университет“, съобщиха по-рано от СДВР.

Спасов престоя в ареста на Първо РПУ повече от 6 часа, а протестиращи останаха пред сградата на районното в негова подкрепа до освобождаването му, блокирайки движението по бул. „Шипченски проход“.

Пред репортер на Информационна агенция News24sofia.eu Минчо Спасов обяви, че са му повдигнати обвинения за хулиганство.

Не е ясно какви са хулиганските действия. Моите адвокати констатираха редица процесуални нарушения, например поемните лица, които бяха докарани, бяха без лични карти. Всичко това е отразено. Поискахме те да бъдат установени. Въпреки нашата съпротива бяха извършени процесуално следствени действия по освидетелстване в тъмната част на денонощието, без това да е нужно от някаква степен на извънредност. В нашите правомощия са да обжалваме тези неправомерни действия. В първоначалната заповед за моето задържане беше посочен чл. 325 без алинея, без фактически основания. Това нещо сме го посочили в жалбата. Моите адвокати подадоха незабавно жалба.

Съмненията за участие на Минчо Спасов в инцидента произтичат от видеозаписи от камерите в метростанцията „Софийски университет“. Около обяд стана ясно, че протестиращи са блокирали за кратко метрото в посока „Младост“. За няколко минути около 14:30 часа движението на влаковете беше спряно от протестиращите.

С Минчо Спасов е бил задържан и още един мъж, чиято самоличност все още не е уточнена. Николай Станчев, главен разследващ полицай в СДВР заяви пред News24sofia.eu:

Две лица, отговарящи на външния вид на тези, които спират електрозахранването на метрото са задържани и са доведени в РУ. Към момента тяхната съпричастност към извършеното престъпление – хулиганство, се установява. Утре определеният за наблюдаващ прокурор ще прецени има ли извършено престъпление, какво е то. Те са задържани за срок до 24 часа.

На място пристигна и Мая Манолова, за да защити Спасов.

Тук сме с адвокат Татяна Дончева и с адвокат Емил Георгиев. Ние нямаме никаква информация. Основно правило е, че на задържания трябва да му бъде осигурен достъп до адвокат. Ние се осведомяваме от проправителствените медии за това какви могат да бъдат причините. Ние сме отвън, защото не сме допуснати. Никой не даде информация защо е задържан. Това е безобразие и опит да бъде сплашен протестът. Но Минчо Спасов не е от страхливите, нито ние сме от страхливите, така че част от протеста ще се премести пред Първо районно, заяви за News24sofia.eu Манолова.

Събират се колеги адвокати и мислим да направим една адвокатска защита от много, много адвокати, които не може да побере помещението в районното, посочи пред News24sofia.eu Татяна Дончева.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Медийно присъствие около дома на Доган: Предстои ли среща с Пеевски?

Спокойна е обстановката в района на имота на почетния...

Тимур Халилов: ДПС ще търси оползотворяване на втория мандат

Среща Доган - Пеевски няма да има, това е манипулация, добави депутатът от ДПС

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ИЗВЪНРЕДНО В News24sofia.eu! Убиха Паруш Парушев в София пред погледа на свидетели

Сигналът за престрелка в "Модерно предградие" пред заложна къща е получен в 14:59 часа

Русия: С новата военна помощ САЩ удължават войната

Вероятно лейбъристите ще спечелят убедително

Съдът касира вота за общински съветници в Пазарджик

Административният съд в Пазарджик касира вота за общински съветници...

Турция посредничи за сваляне на градуса на напрежението между Сомалия и Етиопия

Турция посредничи в преговорите между Сомалия и Етиопия за...

Асфалтираха 200-годишен чинар в Белащица

Асфалтираха 200-годишен чинар в пловдивското село Белащица, съобщава bTV. Тъй...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg