https://www.gerb.bg/bg

Мина е забелязана и в българската акватория на Черно море

Военноморските сили (ВМС) ще извършат разузнаване и обследване, след получен сигнал за забелязана мина в Черно море, съобщиха от Министерството на отраната. Днес, 28 март, по данни на Морския спасителен координационен център – Варна, е получена информация от Турския спасителен център, че турски кораб „ТОМРИЗ-А“ е подал сигнал за забелязана мина около 06.00 часа (българско време), на около 37 морски мили изток – югоизток от нос Галата.

Военноморските сили ще обследват района с вертолет, като при необходимост ще бъде изпратен кораб със специална група за последващо унищожаване на мината.

Припомняме, че след като преди около седмица бе съобщено за отнесени от буря мини от плажа в Одеса, на 26 март в Турция бе открита морска мина на север от Истанбул в района на Босфора, дни след като Русия предупреди, че неизвестен брой противокорабни мини са се отдалечили от украинските пристанища, както информира Агенция „Ройтерс“.

Специализиран екип тогава обезвреди обекта, като тогава стана ясно, че мината е била достатъчно мощна за да потопи кораб.

Рибари първи забелязали обекта близо до зона за докинг в горния проток на Босфора – през който се оттича Черно море. Те съобщили за него на бреговата охрана.

Според българските власти няма непосредствена опасност за българските брегове и ситуацията се наблюдава от компетентните органи.

По-рано днес пък турското министерство на националната отбрана съобщи за открита морска мина край бреговете на страната в Черно море близо до българската граница, предава Анадолската агенция.

Морска мина е открита край бреговете на селището Игнеада близо до границата с България„, се казва в съобщение на Министерството на отбраната в понеделник.

В района на инцидента е изпратена група военноморски специални части (SAS), за да обевредят мината.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Русия съобщи за превземането на село Сокол в Донецка област

Руското министерство на отбраната съобщи за превземането на село...

Терзиев обеща развитие на северните райони на София

Развитието на северните райони на София е сред водещите...

Жена загина при тежка катастрофа край Кочериново

Жена загина при тежка катастрофа на автомагистрала "Струма" край...

Пожар избухна на остров Лесбос

Силният вятър разпалва пламъците

Пожар гори край магистрала Тракия в района на Чирпан

Движението по магистралата не е затруднено

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Пожар обгази две деца в Монтана

Две деца пострадаха при пожар в жилищен блок в...

До 6 години затвор грозят хакера „Емил Кюлев“

В повечето случаи Кюлев е действал сам

Съдът в Осло призна мъж за виновен за стрелбата в гей бар през 2022 г.

Норвежки съд призна мъж за виновен за стрелбата в...

Израел изпрати делегация за преговори с Хамас за освобождаване на заложници

Израел изпрати делегация за преговори с Хамас за освобождаване...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg