https://www.gerb.bg/bg

Милен Керемедчиев очаква отлагане за Шенген

Снимка: архив БГНЕС

Бившият заместник-министър на външните работи и на икономиката Милен Керемедчиев в интервю пред БНР предсказа, че предстоящите европейски избори могат да отбележат усилване на позициите на крайнодесните и националистически партии, като реакция на възможната мигрантска криза, породена от конфликта в Близкия изток. Той изрази съмнение, че разширяването на Шенген ще бъде отложено и че пълноправното членство на България в Шенген през настоящата година е малко вероятно, призовавайки за стратегия за поетапно влизане в зоната.

В контекста на ескалиращия конфликт в Газа Керемедчиев предупреди за потенциален масивен бежански поток към Европа, който може да предизвика значителни политически и социални сътресения. Той коментира текущата обстановка, подчертавайки, че стратегията на израелската армия да забави сухопътната си офанзива може да остави хиляди палестинци, включително множество деца и жени, в капан между военните действия и затворената граница с Египет.

„Хамас“, който доминира в Газа от 2006 г., е известен с използването на цивилни лица като жив щит, което значително усложнява ситуацията. Керемедчиев изтъква, че Египет е поставен пред сложен избор – да подкрепи палестинците, но и да защити собствената си национална сигурност. Отварянето на границата би могло да доведе до навлизане на бойци на „Хамас“ в страната, заедно с бежанците.

Керемедчиев също така акцентира върху потенциалното въздействие на този конфликт върху Европа, като подчерта, че текущите напрежения биха могли да увеличат броя на мигрантите, стремящи се към континента. Той предупреди, че Европа трябва да бъде подготвена за значителен натиск върху своите граници и че сегашните мерки за сигурност може да не са достатъчни за предотвратяване на потенциална криза.

Не споделям ентусиазма на министъра на отбраната да задели 50 военнослужещи за допълнителна охрана на нашата граница. Натискът ще бъде много по-силен. Ако досега е имало около 1500 опита на ден, те могат да станат в пъти повече в момента, в който тези бежанци тръгнат към Европа. А те ще тръгнат, рано или късно„, коментира Керемедчиев

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

ЕК въвежда временни мита върху китайските електромобили

Временни наказателни мита в размер на между 17,4 и...

Румъния обяви дати за президентски и парламентарни избори

Управляващата коалиция в Румъния, състояща се от ляво ориентираните...

Пожар обгази две деца в Монтана

Две деца пострадаха при пожар в жилищен блок в...

Си Дзинпин и Путин затягат редиците в ШОС

Президентът на Китай Си Дзинпин заяви пред регионалния икономически...

Апелативен прокурор оттегли протеста на Димитър Франтишек Нико Тупарев да е на свобода (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=TTKP5pHXGc0&t=53s Прокурор от Софийска апелативна прокуратура оттегли протеста на Софийска...

Китай предупреди за по-горещи топлинни вълни и по-интензивни проливни дъждове

Китай е изправен пред по-горещи и продължителни топлинни вълни,...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Израел проучва отговор на „Хамас“ за Газа

Израел проучва отговора на "Хамас" на предложение за споразумение...

Алена Соколчева показа корема си в деветия месец (СНИМКИ)

Известната журналистка от радио „Фокус“ Алена Соколчева се бе...

И Моралес заговори за автопреврат в Боливия

Бившият президент на Боливия Ево Моралес в неделя обвини...

Проф. М. Бончева пред News24sofia.eu: Сърдечносъдовите заболявания са основна причина за смъртност в световен мащаб

Кръвните изследвания отчитат показатели, които подсказват какво е здравето...

Борисов не знае защо Радев е отказал топлината на камината в Белия дом (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=USK5bSRrqRo Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов не...

Радев и еврокомисарят ни умуват как да се привлекат младите към спорта с програми на ЕС

Държавният глава Румен Радев обсъди с българския еврокомисар по...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg