https://www.gerb.bg/bg

МЕУ показа довереното изграждане, Йоловски остана в защитена среда (ВИДЕО)

МЕУ има добра комуникация с ЦИК и другите институции по довереното изграждане на кода за машините и удостоверяването им за вота в неделя. Всички искат процеса по доверено изграждане на машините да бъде завършен, но не на база компромиси, заяви главният секретар на Министерство на електронното управление Ангел Петров.

На брифинг в МЕУ бяха поканени и журналисти, но министър Александър Йоловски, който пое на ръчно управление, както съобщиха от самото министерство, не участва в брифинга, а се намираше в залата за доверено изграждане и запази мълчание.

Централна избирателна комисия (ЦИК) стъпва на изграждане на софтуер, който е тестван от Министерство на електронното управление и който през цялото време е бил в министерството. Връщаме обратно на ЦИК софтуера, който ни е предоставен на 16 октомври, обясни главният секретар.

Той посочи, че в момента тече процес на доверено изграждане и той се извършва от ЦИК, МЕУ, ДАНС, Българския институт по стандартизация.

Припомняме, че вчера от МЕУ заявиха, че са готови да поканят наблюдатели от ДАНС, с разрешение от ЦИК, които да се уверят в коректността на целия процес.

МЕУ предоставя защитената среда, в която да се извърши процедурата, самата тя отнема часове. Процедурата са извършва на хардуерна платформа и тя никога не е излизала от ЦИК. Процедурата започва с проверка на параметрите на самата платформата, следва изтриване на самата платформа, качва се нова операционна система и като се качи от метална каса, която е в специалната защитена среда, представителите на МЕУ – ръководителите на екипа отварят сейфа, където са информационните активи.

Петров не говори за хешкодовете, а за контролна сума на пакета, която съответства на този, който се разархивира в платформата на ЦИК.

В процеса на компилиране на продуктите (машините за гласуване – б.р.), които ще се създаде на процеса на доверено изграждане се създава криптографски ключ, който ще заключи продукта и който ще се получи в резултат на довереното изграждане. Когато се създаде този ключ се създават няколко изходни актива – един дигитален образ, който се записва на флашпамет (инсталационна флашка), с която могат да се инсталират машини за съответния вид избори. Създават се и отключващи ключове, с които да се „отключат“ машините, които се инсталират със новия софтуер. Ако сега в този процес се създава инсталационен диск, който върви със съответния заключващ и отключващ ключ, коментира Ангел Петров.

Той добави, че всички машини, с които разполага ЦИК по един или друг начин са използвани по време на избори. За всеки един избори има отключващи флашки и винаги се съхраняват от ЦИК. Криптографският ключ се намира в платформата за доверено изграждане на машините за гласуване.

Петров се надява процесът по доверено изграждане на машините за гласуване да се случи по един прозрачен процес. На МЕУ ще бъде оставена една инсталационна флашка, за да може да продължи процеса по тестване. Ще се проиграят и съответните тестове как се заключва и отключва една машина. Един път, след като завърши тестът, машината ще стане неизползваема и няма да участва на балотажа на местните избори.

Това, което се очаква е, да приключи процесът по доверено изграждане и после ЦИК ще представи на партиите да гледат кода на машините, ще се направи едно прекъсване в рамките на 15 минути, за да се организира залата за гледането на въпросния сорс код. Няма да се ограничават партиите в гледането на сорс кода“, уточни Ангел Петров.

Всичко ще случи тази вечер – за МЕУ няма сутрин или вечер, работят денонощно да има машинно гласуване на балотажа.

Петров подчерта, че един доклад за съответствие без решение, е невалиден.

Припомняме, че заради скандал, свързан с машините за гласуване, ЦИК излезе с решение на първи тур да се гласува само с хартия. Това решение бе обжалвано в съда. Върховният административен съд излезе с решение, че решението на ЦИК е законосъобразно. ВАС посочи също, че за балотажа машини може да има, след като те преминат успешна процедура по удостоверяване.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img

Още от рубриката

Русия съобщи за превземането на село Сокол в Донецка област

Руското министерство на отбраната съобщи за превземането на село...

Терзиев обеща развитие на северните райони на София

Развитието на северните райони на София е сред водещите...

Жена загина при тежка катастрофа край Кочериново

Жена загина при тежка катастрофа на автомагистрала "Струма" край...

Пожар избухна на остров Лесбос

Силният вятър разпалва пламъците

Пожар гори край магистрала Тракия в района на Чирпан

Движението по магистралата не е затруднено

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Осъдиха на 6 г. затвор шофьора, прегазил двама младежи на столичния бул. „Сливница“

Осъдиха на шест години затвор шофьора, прегазил двама младежи...

Катастрофа между два тира затапи АМ „Тракия“

Катастрофа между два тира причини задръстване на АМ "Тракия",...

Срив в системата блокира издаването на застраховки „Гражданска отговорност“

Срив в електронната система на Гаранционния фонд блокира работата...

Венецуела проведе репетиция на изборите за президент

Венецуела проведе в неделя репетиция на изборите, по-малко от...

Фицо искал да е с Орбан при Путин

Словашкият министър-председател Роберт Фицо заяви, че би се присъединил...

Томислав Дончев: Политическата система у нас е в дълбока криза

Политическата система в България е в дълбока криза. Необходим...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg