https://www.gerb.bg/bg

Месечен дефицит от близо 240 млн. лева за февруари

Сравнителните данни от съобщенията на Министерството на финансите за изпълнението на приходите и разходите на хазната показват, че в края на февруари се очаква бюджетен излишък по Консолидираната фискална програма (КФП) от 697 млн. лева. Той е с близо 240 млн. лева по-малък от излишъка в края на януари, когато бе отчетено положително салдо от 937 млн. лева. През втория месец на годината хазната е работила на дефицит.

Реално минусът е по-голям, защото правителството харчи и част от онези 2.8 млрд. лева, които спести по т.нар. сметки за чужди плащания от миналата година. Според финансовия министър Асен Василев разходването на тези средства не се отчита в сегашния бюджет и не влияе на бюджетното салдо.

Според данните на Министерството на финансите приходите, помощите и даренията по КФП към февруари 2022 г. се очаква да бъдат в размер на 8 098 млн. лв. и нарастват с 804 млн. лв. спрямо отчетените за първите два месеца на 2021 година. Данъчните и неданъчните постъпления по КФП нарастват номинално спрямо февруари 2021 г. с 862 млн. лв., докато постъпленията в частта на помощите и даренията (основно грантове по програмите и фондовете на ЕС) намаляват с 58 млн. лв. спрямо отчетените за същия период на предходната година.

Разходите по консолидираната фискална програма (вкл. вноската на Република България в бюджета на ЕС) към февруари 2022 г. са в размер на 7 401 млн. лева. За сравнение, разходите по КФП към февруари 2021 г. бяха в размер на 7 270,0 млн. лева.

Така представените данни показват, че за момента приходите и разходите на хазната вървят без някакви аномалии и съобразно инфлационната ситуация, която помпа приходите от ДДС и от акцизи, най-вече заради увеличените цени на горивата. Доколкото посочените в началото заделени за харчене през първото тримесечие сериозно изкривяват бюджетните резултати, по-реална картина за състоянието на хазната ще имаме след приключване на първото тримесечие на годината.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Пожар избухна в медицински център във Варна

Пожар избухна тази сутрин в Диагностично-консултативния център 3 в...

Около два километра е колоната от коли на граничен пункт „Кулата“

Интензивен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на границата...

Пожар в жилищен блок във Варна, двама са обгазени

Двама души пострадаха леко при пожар в апартамент в...

Медийно присъствие около дома на Доган: Предстои ли среща с Пеевски?

Спокойна е обстановката в района на имота на почетния...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Хизбула изстреля 200 ракети и рояк от дронове по 10 израелски военни обекта

Ливанската терористична групировка "Хизбула" заяви, че е изстреляла повече...

Путин: Прекратяване на огъня в Украйна е невъзможно без ясни и необратими договорености

Руският президент Владимир Путин заяви, че всяко прекратяване на...

Турция посредничи за сваляне на градуса на напрежението между Сомалия и Етиопия

Турция посредничи в преговорите между Сомалия и Етиопия за...

Около два километра е колоната от коли на граничен пункт „Кулата“

Интензивен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на границата...

Обявяват частично бедствено положение в общините Рила, Кочериново и Бобошево

Областният управител на Кюстендил обявява частично бедствено положение в...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg