https://www.gerb.bg/bg

Мексико провежда най-големите избори в историята си, помрачени от престъпността

Снимка: EPA/JOSE MENDEZ

Мексико провежда в неделя най-големите избори в историята си, съобщава „Ройтерс“.

Почти 100 милиона мексиканци имат право да гласуват. Те трябва да изберат президент, конгресмени и сенатори, губернатори на 32 щата и множество местни избори. Общо над 20 000 мандата ще бъдат разпределени между избирателите.

Съобщава се за висока избирателна активност.

Първите официални предварителни резултати се очакват късно в неделя.

Кандидатът на управляващата партия Клаудия Шейнбаум имаше сериозна преднина пред съперниците си за поста в проучванията и се очаква да стане първата жена президент на страната.

Шейнбаум водеше с около 20 процентни пункта пред нейния най-близък съперник, Сочитл Галвес от опозиционна коалиция, съставена от Институционалната революционна партия (PRI), която управлява Мексико в продължение на около седем десетилетия до демократичните избори през 2000 г., дясната PAN, и лявата партия PRD.

Шейнбаум пред журналисти заяви, че това е исторически ден.

Всички трябва да излязат да гласуват„, призова Шейнбаум, физик и бивш кмет на Мексико Сити, по време на предаване на живо по местна телевизия.

Настоящият президент Андрес Обрадор, ментор на Шейнбаум, поздрави поддръжниците и позира за снимки, докато излизаше от президентския дворец, за да гласува със съпругата си Беатрис Гутиерес Мюлер.

Галвес, бизнесдама и сенатор, също беше видяна да разговаря с поддръжници, когато пристигна да гласува малко след отварянето на избирателните секции.

Лопес Обрадор повлия на кампанията, опитвайки се да превърне вота в референдум за своя политически проект, който Шейнбаум, левичар, обеща да продължи.

Надпреварата беше помрачена от убийството на 38 кандидати по време на кампанията, най-много в съвременната история на страната. Това подклажда опасения относно заплахата от враждуващите наркокартели за демокрацията в Мексико.

Победа на Шейнбаум или Галвес ще бъде обявена за голяма стъпка в Мексико, с първата жена лидер в страна, често критикувана за своята „мачо култура“.

Победителят ще се изправи пред огромни предизвикателства, сред които насилието и организираната престъпност, допринесли за убийството на повече от 185 000 души, откакто Лопес Обрадор встъпи в длъжност през декември 2018 г.

Това насилие, заедно с недостига на електричество и вода, е проблем, тъй като Мексико се опитва да убеди производителите да се преместят като част от тенденцията за близък пазар, при която компаниите преместват веригите за доставки по-близо до основните си пазари.

Победителят също така ще трябва да се бори какво да прави с Pemex, държавния петролен гигант, който претърпя спад в производството от две десетилетия и тъне в дългове.

Двамата кандидати обещаха да разширят социалните програми, което може да бъде предизвикателство на фона на големия дефицит тази година и бавния растеж на БВП от едва 1,5%, очакван от централната банка през следващата година.

Шейнбаум отхвърли твърденията на опозицията, че ще бъде „марионетка“ на Лопес Обрадор, въпреки че обеща да продължи много от неговите политики, включително тези, които помогнаха на най-бедните в Мексико.

Новият президент, който трябва да започне шестгодишен мандат на 1 октомври, също така ще се изправи пред поредица от напрегнати преговори със Съединените щати относно огромните потоци от мигранти, пътуващи към САЩ, пресичащи Мексико, и сътрудничеството в областта на сигурността относно трафика на наркотици време, когато епидемията от фентанил в САЩ бушува.

Мексиканските власти очакват тези преговори да бъдат по-трудни, ако президентството на САЩ бъде спечелено от Доналд Тръмп през ноември. Тръмп обеща да наложи 100% мита върху китайските автомобили, произведени в Мексико, и каза, че ще мобилизира специални сили за борба с картелите.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Шест общински дружества си търсят опитни управленци

Общинските съветници от ПП-ДБ-Спаси София Борис Бонев, Бойко Димитров...

Арестант почина в РПУ – Ямбол

Прокуратурата започна разследване по случая

Катастрофа на пътя Русе-Бяла прати четирима в болница

Движението в участъка се регулира от полицейски екипи

Столична община купува 18 нови трамвая

Те ще возят пътниците по линии №20 и №22

Съдът в Страсбург отмени присъда срещу България по дело за промяна на пола

За първи път по дело срещу България Европейският съв...

Заети адвокати отложиха делото „Дебора“

Заседанието е пренасочено за 30 юли

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Съдът пусна от ареста длъжностните лица от МОН, обвинени за пране на пари

Софийският апелативен съд пусна от ареста Сали Табаков и...

В Русия лишават от мандат депутатите, пътуващи в чужбина без разрешение

Държавната дума на Русия прие закон, позволяващ лишаването от...

„Бултюрк“: Доган вече го няма. Периодът му приключи!

"Доган вече го няма. Периодът му приключи!". Това заяви пред...

Пожар обгази две деца в Монтана

Две деца пострадаха при пожар в жилищен блок в...

Русия: Политиката на НАТО спрямо Украйна е обречена на провал

Политиката, която страните от НАТО провеждат спрямо Украйна, е...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg