https://www.gerb.bg/bg

Матурите за зрелостници: По около 50 000 за БЕЛ и професионална квалификация

Снимка: iStock

Зрелостниците, подали заявления за участие в държавните зрелостни изпити, ще получат служебните си бележки за допускане до тях до 18 май, съобщава Министерство на образованието и науката.

В бележките е записано къде трябва да се явят и в колко часа започва матурата, която са посочили в заявлението, поясни Евгения Костадинова, директор на дирекция „Съдържание на предучилищното и училищното образование“ пред БНР.

Тя допълни, че Министерството на образованието и науката е готово с организацията на държавните зрелостни изпити.

Първият е по български език и литература и ще се проведе – БЕЛ – на 19 май. Вторият задължителен държавен зрелостен изпит е на 23 май, а допълнителните матури по желание между 26 и 31 май.

Зрелостниците тази година са над 50 000 -за матурата по български език и литература, ако са допуснати. Малко по-малко – около 49 000 зрелостници, са подали заявление за полагане на задължителния държавен зрелостен изпит или на държавния изпит за придобиване на професионална квалификация„.

На сайта на МОН е публикуван и графикът с разпределението на допълнителните матури по предмети, които ще е провеждат сутрин от 8:30 часа и следобед от 14:00 часа.

Евгения Костадинова даде разяснения и по проекта за промени в Наредбата за оценяване на резултатите от обучението на учениците. Той е свързан с приетите още през февруари промени в Закона за предучилищното образование, които разшириха кръга от възможности за полагане на изпити за валидиране на компетентности. „Тези изпити се правят по реда на допълнителните матури, но не са допълнителни матури. Резултатът от такъв изпит се записва в отделно удостоверение„, обясни Костадинова.

Самото валидиране на компетентности също не е нов момент в закона. На него право имат да се явят лица, завършили средно образование, които не са изучавали определен предмет в училище. Пример за това са идващите от чужбина.

С промените в закона от февруари се прибави и възможност за зрелостници, които не са изучавали даден предмет като профилиращ, да могат да валидират компетентности по него. Разшири се и кръгът от предмети и към тях се добавиха информатика, предприемачество, музика, изобразително изкуство. Още тогава училищата са информирани за всички нови възможности, за да могат желаещите да положат изпит за валидиране на умения, като подадат заявления по реда на допълнителните матури.

Срокът за това приключи в края на февруари, като заявления за валидиране на компетентности по реда на допълнителните матури са подали общо 272 лица.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Русия съобщи за превземането на село Сокол в Донецка област

Руското министерство на отбраната съобщи за превземането на село...

Терзиев обеща развитие на северните райони на София

Развитието на северните райони на София е сред водещите...

Жена загина при тежка катастрофа край Кочериново

Жена загина при тежка катастрофа на автомагистрала "Струма" край...

Пожар избухна на остров Лесбос

Силният вятър разпалва пламъците

Пожар гори край магистрала Тракия в района на Чирпан

Движението по магистралата не е затруднено

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Видинският митрополит Даниил е новият български патриарх (ОБНОВЕНА)

За него са гласували 69 делегати, за Врачанския митрополит Григорий - 66, има три недействителни бюлетини

Кой е митрополит Даниил Видински – новият български патриарх

Видинският митрополит Даниил - Атанас Трендафилов Николов, е роден на 2...

През 2023 година средната цена за наем на декар земеделска земя е 62 лв.

През 2023 година средната цена за наем/аренда на един...

Новият български патриарх отслужва първа света литургия

Новоизбраният български патриарх Даниил ще отслужи първа света литургия...

Британците гласуват за парламент (ОБНОВЕНА)

Британците ще гласуват в четвъртък на предсрочни парламентарни избори. Припомняме,...

Депутати от ДПС с настояване за един лидер – Ахмед Доган

Депутатите от ДПС, които се обявиха против кабинета Желязков...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg