https://www.gerb.bg/bg

Мартин Станков – Рашо е арестуван за рекордна пратка кокаин в Германия (СНИМКА)

Снимка: freepik.com

Дългогодишният „лейтенант“ в наркоорганизацията „Фирмата“ на мафиотския бос Златомир Иванов – Златко Баретата – Мартин Станков – Рашо, е сред арестуваните от германската полиция седем души за рекордното количество иззет кокаин – над 35 тона, задържани на пристанищата в Хамбург и нидерландския град Ротердам.

Упоритият слух циркулира в родния ъндърграунд от няколко дни.

Мълвата за задържането на Рашо в Германия като част от международен наркосиндикат се подхранва от изключените от две седмици мобилни телефони на родния гангстер, негови близки издават, че телефонът на съпругата му също е изключен.

От около 2 години Рашо живее и развива транспортен бизнес в Германия, докато семейството му се в установило за постоянно в Малага, Испания. Според запознати Мартин Станков е ангажиран в трафика на кокаин от Южна Америка към Европа, но работи не под шапката на някогашния си шеф Златомир Иванов – Баретата, а за могъща турска мафиотска организация.

Преди седмица от следствието в Германия обявиха, че задържаните тонове кокаин за над 2.5 млрд. евро представляват най-голямото количество дрога, залавяно някога в страната.

Според прокуратурата в град Дюселдорф до акцията по залавянето на 25 тона кокаин на пристанището в Хамбург, 8 тона кокаин в представляват най-голямото количество дрога, залавяно някога в страната.

Според прокуратурата в град Дюселдорф до акцията по залавянето на 25 тона кокаин на пристанището в Хамбург, 8 тона кокаин в Ротердами конфискуваните 3 тона дрога в Колумбия се е стигнало след сигнал от колумбийските власти.

Наркотиците са били скрити в десетки контейнери сред зеленчуци и плодове, а през последните седмици в рамките на полицейската операция са арестувани 7 контрабандисти на възраст между 30 и 54 години. Сред седемте задържани има германски, азербайджански, български, марокански, турски и украински граждани, се казва в изявление на прокуратурата в Дюселдорф. Самоличността на наркотрафикантите не е посочена в съответствие с германските правила за защита на личните данни. Немските медии пък твърдят, че босовете на кокаиновия трафик от Колумбия към Европа се укриват в Истанбул и в други градове в Турция. Според разследващите кокаиновата империя е действала с помощта на бизнесмен от западната германска провинция Северен Рейн-Вестфалия, който създал 100 фиктивни фирми за транспорт на плодове и зеленчуци, за да изглеждат превозите законни.

„Заподозрените мъже са обвинени в организирането на транспортирането 10 морски контейнера с големи количества кокаин от Латинска Америка до Европа заедно с други все още неизвестни съучастници, за които се твърди, че пребивават в Турция чрез компании, създадени за тази цел“, се казва в писмено изявление на прокурорите.

На пресконференция в Дюселдорф министърът на правосъдието на провинция Северен Рейн-Вестфалия Бенямин Лимбах похвали спешната операция, но отказа да съобщи повече детайли заради течащото и в момента разследване.

По сведения на германската телевизия АRD, обиските и арестите са били извършени по-рано от планираното, тъй като един от задържаните 7 мъже влязъл във война с албанска наркобанда.

Очевидно е ставало дума за неизчистени сметки и нарушени договорки между конкуриращи се картели за дрога“, твърди германската обществена медия. Когато мъжът от Южна Германия получил смъртна заплаха, следователите решили да заловят предполагаемите извършители и да обискират идентифицираните по време на разследванията обекти.

Смята се, че конфликтът между наркокартелите е възникнал след залавянето на кораб със 700 кила кокаин на Канарските острови миналото лято и последвали разследвания в Белгия, Нидерландия и Испания, завършили със замразяването на над 100 милиона евро активи.

Запознати от МВР нито потвърди, нито отрече мълвата за задържането на Мартин Станков – Рашо като съпричастен към наркоаферата с 35 тона кокаин, открити в Германия и Нидерландия. Според думите му обаче в родните служби отдавна имало оперативна информация, че Рашо движи трафик на кокаин към Испания която била докладвана на партньорските служби.

Мартин Станков – Рашо дълги години беше ключова фигура в наркобизнеса в България, преди да напусне родината през 2018 г., след като излежа в затвора в Казичене 4-годишна присъда като част от наркоимперията „Фирмата“ на Златомир Иванов – Баретата.

Мартин Станков – Рашо и Златомир Иванов – Баретата

Рашо сам се призна за виновен през 2013 г. и сключи споразумение с прокуратурата, за да лежи по-малко в пандиза. След като излезе от затвора през 2017 г., Мартин Станков се изнесе със семейството си в Испания, уж за да започне изцяло нов живот. Официалният бизнес на Рашо е свързан с транспорт и логистика, а съпругата му отдава под наем апартаменти по крайбрежието на испанската провинция Андалусия.

Звездата на Рашо изгря на гангстерския небосклон в края на 90-те години на миналия век. Тогава той беше сред доверениците на Константин Димитров – Косьо Самоковеца и отговаряше за доставките на кокаин в София, както и за част от контрабандните канали. След екзекуцията на Самоковеца, зрелищно разстрелян от наемен убиец в центъра на Амстердам на 7 декември 2003 г., Мартин Станков се вля в групировката на Златомир Иванов – Баретата. Рашо пое изцяло вноса на хероин в България и разпределянето му из цяла България и привлече към „Фирмата“ голяма част от осиротялата дилърска мрежа на Косьо Самоковеца.

Мнозина представители на подземния свят приписват няколко убийства, поръчани от Рашо.

Сред тях са екзекуциите на Антон Милтенов – Клюна и на пернишкия наркодилър Румен Стефанов – Алф.

Тони Клюна бе разстрелян през есента на 2005 г. в центъра на София заедно с двамата си охранители. Перничанинът Алф, протеже на Райко Кръвта, пък беше ликвидиран през 2007 г., когато наемник го простреля с куршум в главата пред дискотека „Че Гевара” в миньорския град. С името на Рашо се покушения – над Димитър Вучев – Демби и на Радослав Иванов – Темерута.

През 2009 г., когато антимафиотите разбиха наркоимперията „Фирмата” и арестуваха 20 нейни членове, начело със Златко Баретата, част от силоваците в бандата и конкурентни бандити пропяха срещу Рашо и го уличиха като човека, през когото са минавали мокрите поръчки.

Най-конкретен в показанията си беше Тихомир Георгиев – Тишо Боксьора, спечелил си репутацията „касапинът на мафията”. Според думите на Тишо Боксьора, който няколко години беше началник на охраната на Мартин Станков – Рашо, през 2004 г. наркобосът започнал да му възлага наказателни акции срещу конкурентни дилъри – „шанаджии“.

Пребивахме с метални тръби конкуренцията, рязали сме пръсти и уши, След като участват в десетина подобни акции, Рашо ми предложи да се заема с убийството на Румен Стефанов – Алф от Перник. Той държеше хероина в града си, а групировката му продаваше дрога с най-високо качество и много наркомани ходеха до Перник, за да пазаруват. Рашо многократно ме убеждаваше, че Алф трябва да бъде ликвидиран, за да бъде поставен на негово място Мартин Василев – Попа, който е лоялен към Златко Баретата и зарежда от него хероин”, хвърли бомба в съда при едно от делата срещу „Фирмата“ Тихомир Георгиев. Според думите му Рашо му предложил 20 000 евро, за да поеме убийството на Алф. След като на два пъти Тишо Боксьора отклонил офертата, друг от групировката реализирал мократа поръчка.

В подобна насока бяха и показанията, дадени от Димитър Вучев – Демби в прокуратурата срещу Рашо. Демби твърдеше, че Мартин Станков е очистил Тони Клюна и че лично инструктирал наемните убийци да се правят на пияни, за да не бъдат заподозрени от охранителите на Милтенов, че са пратени да отнемат живота му.

Докато обвиненията срещу Рашо набъбваха, той самият беше в неизвестност повече от 2 години. Ченгетата опитаха да му устроят клопка и да го заловят в хотел в Петрич през януари 2010 г., но Станков успя да се изплъзне, зарязвайки съпругата си и двама от доверениците си. Тогава криминалистите установиха, че издирваният наркобос е ползвал фалшива лична карта със своя снимка, но с други имена и ЕГН. Едва през 2013 г. Рашо сам се предаде в прокуратурата, след като вече се беше сдобил с присъда от 5 години затвор на първа инстанция и влезе в Софийския затвор.

Същевременно обвиненията към него за поръчани убийства претърпяха обрат, след като свидетелите Тишо Боксьора и Димитър Вучев – Демби се отрекоха от думите си. Така Станков бе съден само за търговия с наркотици, но не и за поръчителство на убийства и тежки побои. През пролетта на 2015 г. Рашо изненадващо се призна за наркобос и обяви пред прокуратурата, че той, а не Златомир Иванов – Баретата е ръководил наркоорганизацията „Фирмата”. Престъпникът се сдоби с присъда от 7 години затвор, впоследствие намалена на 4 години.

Според запознати през последните години Мартин Станков – Рашо работи за турски наркоклан, пуснал корени в цяла Европа. Той е достигнал до много високо ниво в йерархията и отговарял за няколко ключови европейски пазара.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

ПРАВО НА ОТГОВОР! Д-р Гълъбица Спахиева: Нямам голи снимки!

След като по-рано днес Информационна агенция News24sofia.eu писа в...

Авиобомба от Втората световна война е открита близо до фабрика на Tesla в Германия

Германските власти планират да взривят авиационна бомба от времето...

Димитър Главчев не знае какво е уплашило НАТО-вския генерал Радев

Служебният премиер Димитър Главчев няма представа какво е смутило,...

Медведев: САЩ са на крачка да загубят Студената война

Съединените щати са "на една крачка" да загубят Студената...

МО поканило Радев като държавен глава, а отказът му е личен

Нормална практика е президентът Румен Радев или премиерът Димитър...

МВР не знае как Брендо е влязъл в страната

Последното регистрирано преминаване на границата от страна на Евелин...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Бившият футболист от ЦСКА – Стоян Абрашев – Слона е бил задържан зради плантации от марихуана (СНИМКА)

Бившият играч на Червените Стоян Абрашев превърнал две къщи в полите на Витоша в нарколаборатория

Пуснаха билети за допълнителния нощен влак между София и Бургас

БДЖ пусна в продажба билетите за допълнителния нощен влак,...

МВнР призовава българските граждани да не пътуват до Ливан

Министерството на външните работи предупреждава българските граждани да не...

Задържаха пиян мъж за агресия към полицаи в Пловдив

33-годишен мъж е задържан за проявена агресия срещу служители...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg