https://www.gerb.bg/bg

Мандарини и портокали поевтиняват предпразнично

Снимка: (архив) iStock

Разнопосочни са цените на едро тази седмица. При плодовете на по-ниски цени се продават мандарини, портокали и банани. Това показват данните от седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, предаде БТА.

Най-солидно поевтиняват мандарините – с 5 на сто до 2,45 лева за килограм. Цената на портокалите пада с 1,3 на сто до 2,23 лв./кг., а на бананите – с 1,4 на сто до 2,78 лева за килограм. Ябълките от внос поскъпват с 2,3 на сто и се търгуват по 1,78 лева за килограм. Лимоните поскъпват с 0,9 на сто – по 2,18 лева за килограм.

При зеленчуците оранжерийните краставици поевтиняват с 0,5 на сто до 3,63 лева за килограм. Цената на оранжерийните домати се понижава с 1,3 на сто и те се търгуват по 3,09 лева за килограм. Картофите обаче поскъпват с 0,8 на сто до 1,26 лева за килограм.

Цената на морковите също се качва – с 6,8 на сто до 1,10 лева за килограм, а на зрелият лук кромид (внос) – се търгува по 1,35 лева за килограм. Зелето се продава на тържищата по 0,90 лева за килограм. Цената на червените чушки се понижава с 2,1 на сто до 2,36 лева за килограм.

Цената на кравето сирене отстъпва с 0,5 на сто и то се продава по 11,33 лева за килограм, а кашкавалът тип „Витоша“ също поевтинява с 0,5 на сто до 17,23 лева за килограм.

Киселото мляко (3 и над 3 процента масленост) поскъпва с 2,5 на сто и се купува по 1,21 лв. за кофичка от 400 гр., а прясното мляко (3 процента масленост) се качва с 2,2 на сто до 2,30 лева за литър.

Пилешкото месо поевтинява с 1,4 на сто и се предлага по 6,47 лв. за килограм. Яйцата (размер М) се купуват по 0,39 лева за брой на едро в края на седмицата.

Цената на ориза се вдига с 1,2 на сто и се търгува по 3,17 лв. за килограм. Лещата поскъпва с 0,5 на сто и се купува по 4,22 лева за килограм. Зрелият фасул поевтинява с 2,7 на сто и се продава по 4,04 лева за килограм.

Захарта поевтинява с 2,5 на сто и се търгува по 2,32 лева за килограм. Олиото скача с 1,8 на сто до 2,83 лв. за литър. Брашното тип 500 отстъпва с 2,3 на сто до 1,26 лева за килограм. Цената на кравето масло (пакетче от 125 грама) се вдига с 1,4 на сто и се продава по 2,74 лв. за брой.

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро у нас, през седмицата се увеличава с 0,54 на сто до 2,242 пункта. Миналата седмица ИТЦ беше на ниво 2,230 пункта.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Русия съобщи за превземането на село Сокол в Донецка област

Руското министерство на отбраната съобщи за превземането на село...

Терзиев обеща развитие на северните райони на София

Развитието на северните райони на София е сред водещите...

Жена загина при тежка катастрофа край Кочериново

Жена загина при тежка катастрофа на автомагистрала "Струма" край...

Пожар избухна на остров Лесбос

Силният вятър разпалва пламъците

Пожар гори край магистрала Тракия в района на Чирпан

Движението по магистралата не е затруднено

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Делян Пеевски след взрива в Турция: От ДПС сме готови да съдействаме

Председателят на ДПС изказва искрените си съболезнования

Тъкър Карлсън анонсира интервю със Зеленски

Американският журналист Тъкър Карлсън анонсира в социалната мрежа X...

Израел изпрати делегация за преговори с Хамас за освобождаване на заложници

Израел изпрати делегация за преговори с Хамас за освобождаване...

„Изключително опасен“ ураган връхлита Карибите

Изключително опасна" буря от категория 4 - ураганът Берил,...

В Русия харесаха Даниил Видински за патриарх на България (СНИМКИ)

Изборът на нов патриарх на Българската православна църква (БПЦ)...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg