https://www.gerb.bg/bg

Макрон приема във вторник оставката на премиера

Снимка: EPA/STEPHANE MAHE

Президентът на Франция Еманюел Макрон във вторник ще приеме оставката на своя министър-председател Габриел Атал. Това съобщава franceinfo, като цитира свои източници.

Президентът на републиката отказа оставката на своя министър-председател в деня след втория тур на законодателните избори, по време на които президентската коалиция излезе на второ място след Новия народен фронт. Тогава държавният глава го помоли да остане в Матиньон „за момента, за да гарантира стабилността на страната“.

След като подаде оставка, Атал и неговото правителство ще се занимават само с текущите дела. След това 18-те министри, избрани за депутати, ще могат да заседават в Народното събрание и да участват в избора на неговия председател следващия четвъртък.

Припомняме, че висш френски профсъюзен лидер в четвъртък призова Макрон да остави левият алианс да управлява, след като стана първи на парламентарни избори, намеквайки, че всяка алтернатива може да бъде посрещната с протести по време на Олимпийските игри в Париж.

В първите си публични коментари, след като „Нов народен фронт“ (NFP) победи центристкия лагер на изборите в неделя, Макрон каза в сряда, че „никой не е спечелил“ и поиска „републиканските сили“ да формират „солидно мнозинство“, за да управлява.

От това се разбира, че той иска коалиция, на центристите и умерените партии от „Нов народен фронт“, като социалистите и зелените, с изключение на твърдолявата бунтовническа партия „Непокорена Франция“ , която той смята извън уважавания спектър.

Софи Бине, лидер на синдиката CGT, каза, че Макрон отрича резултата от изборите и трябва да назначи за министър-председател този, когото NFP избере. Членовете на алианса цяла седмица се опитват да постигнат съгласие за име и стратегия за управление без мнозинство.

Еманюел Макрон трябва да се откаже от отрицанието си. Той загуби изборите… Той е като Луи XVI, скрит във Версай. Той трябва да се вслушва в страната и да спре да бъде толкова откъснат„, каза Бине по телевизия LCI.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Назначиха нов шеф на НКЖИ

Стоян Стоянов е новият генерален директор на Национална компания...

С какви оръжия разполагат Израел и Иран за война по между си

Израел се готви за възможно отмъщение от страна на...

С 356 млн. лв. си модернизираме ПВО отбраната

Комисията по отбрана одобри проект за придобиване на зенитно-ракетни...

Русия задържа италианец, издигнал дрон до Кремъл

Италианец е бил задържан в Москва, след като управлявал...

Ливан прави всичко възможно, за да няма по-широка война

Ливан работи, за да гарантира, че ответната реакцията срещу...

Рецидивист отвлече мъж във Варна и го принуди да изтегли и да му даде 300 лева

Окръжната прокуратура във Варна ще привлече в рамките деня...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Катастрофа на АМ „Тракия“ предизвика километрично задръстване

Катастрофа на АМ "Тракия" предизвика километрични задръствания. Инцидентът е...

Песков: Прехвърлените в Киев F-16 ще бъдат свалени и унищожени

Прехвърлените в Украйна американски изтребители F-16 ще станат легитимна...

Възраждане поискаха от Митрофанова да спаси българин в гръцки затвор

Депутатите от "Възраждане" Ангел Георгиев и Емил Янков са...

Момчето, пострадало на плажа в Созопол, е контактно

Нощта е преминала спокойно за 9-годишното момче, пострадало при...

17-годишен е обвинен за нападението в Саутпорт

На 17-годишен младеж бе повдигнато обвинения за убийство за...

WSJ: Иран отказал да смекчи отговора си за смъртта на Хания

САЩ са изпратили послание до новия президент в Техеран

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg