https://www.gerb.bg/bg

МААЕ: Русия отказва достъп до покривите на ядрените реактори в Запорожие

Снимка: архив EPA

Москва продължава да отказва достъп на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) до покривите на реакторите в атомната електроцентрала Запорожие в Украйна, съобщи наблюдателният орган в четвъртък, предава „Ройтерс“.

На 4 юли Русия и Украйна се обвиниха взаимно в заговор за организиране на терористична атака срещу най-голямата атомна електроцентрала в Европа, където Международната агенция за атомна енергия многократно предупреди за потенциална катастрофа от близки военни сблъсъци.

Екип на МААЕ се опита да провери обвиненията, но засега не е забелязал никакви тежки военни оборудвания, експлозиви или мини. Организацията настоява за достъп до покривите на реакторните сгради и части от турбинните зали, особено на блокове 3 и 4, където, според украинските военни, са били заложени „взривни устройства“.

Експертите на (МААЕ) извършиха допълнителни инспекции и обиколки в украинската Запорожка атомна електроцентрала през последната седмица – досега без да са забелязали никакво тежко военно оборудване, експлозиви или мини – но те все още очакват достъп до покривите на реакторните сгради„, се казва в изявление на МААЕ в четвъртък, първото за Украйна от седмица .

В изявлението от четвъртък се казва, че инспекторите на МААЕ са посетили различни зони на реакторни блокове 1-4 този месец.

Докато експертите на МААЕ видяха транспортни камиони в турбинните зали на блокове 1, 2 и 4, нямаше видими индикации за експлозиви или мини„, казаха от агенцията.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Медийно присъствие около дома на Доган: Предстои ли среща с Пеевски?

Спокойна е обстановката в района на имота на почетния...

Тимур Халилов: ДПС ще търси оползотворяване на втория мандат

Среща Доган - Пеевски няма да има, това е манипулация, добави депутатът от ДПС

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Три автомобила се сблъскаха край Шипка

Три автомобила се сблъскаха на пътя от Казанлък за...

Товарният влак на ПП „Величие“ продължава – неясно накъде

Товарният влак на ПП "Величие" продължава "напред", макар и...

ПП-ДБ стоят пред параван за фокуси, докато зад него се овладява държавата

Днес ставаме свидетели на поредните фокуси, които ни се...

Пропалестински демонстранти развяха банери от покрива на австралийския парламент

Пропалестински демонстранти се изкачиха на покрива на сградата на австралийския парламент...

Проф. М. Бончева пред News24sofia.eu: Сърдечносъдовите заболявания са основна причина за смъртност в световен мащаб

Кръвните изследвания отчитат показатели, които подсказват какво е здравето...

Очаква се визита на Орбан в Киев

Унгария променя политиката

Турция преговаря със САЩ за нови ядрени централи и модулни реактори

Турция води преговори със Съединените щати за изграждане на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg