https://www.gerb.bg/bg

„Лукойл“: Спирането на износа е отмяна на дерогацията

Снимка: EPA/STEPHANIE LECOCQ

Отмяната на възможността рафинерията на „Лукой Нефтохим – Бургас“ да изнася нефтопродукти от 1 януари 2024 г. е равносилно на отмяна на дерогацията още от декември месец 2023 г. това заявяват тази сутрин в позицията от компанията, разпратена и до медии.

Вчера на извънреден брифинг в Народното събрание и след среща ГЕРБ, ДПС и финансовия министър Асен Василев бе обявен план в две стъпки за спиране на работата на Нефтохим с руски петрол. Той предвижда отмяна на квотите за износ от 1 януари, а от 1 март – пълна отмяна на дерогацията и рафинерията да премине изцяло на неруски петрол.

„Луклойл“ предупреждава, че да не могат да изнасят нефтопродукти, които не могат да се пласират на българския пазар, е фактически отмяна на дерогацията и ще доведе до бързо препълване на складовете на рафинерията, а съответно и до спиране на производството. От „Лукойл“ определят това спиране като „принудително“.

Това може да постави бургаската рафинерия в условия на повишен технологичен и логистичен риск и да застраши доставките на горива за българския пазар.“

От „Лукойл“ призовават институциите към диалог и намиране на други решение – изпълнимо и безрисково.

Ръководството на „Лукойл Нефтохим Бургас“ заявява готовност да окаже активно съдействие по този въпрос.

Решението, обявено вчера от Десислава Атанасова, ГЕРБ, идва след като за трети път в рамките на шест месеца инициативите на Делян Добрев за моментално прекратяване и отказ на страната ни от дерогацията, която имаме от санкциите, наложени от ЕС на Русия, претърпява крах в парламента. Последното предложение на Делян Добрев беше дерогацията да бъде прекратена за три дни, но беше отхвърлено в парламента.

От страна на правителството застъпват тезата, че за прекратяване на дерогацията трябва да има план и разумни срокове. През изминалата седмица премиерът Николай Денков свика отново Съветът за сигурност към МС и публично разпространи приетите доклади на службите, които потвърждават тази теза.

От Агенция Митници също опровергаха твърденията от страна на Делян Пеевски, че държавата участва в заобикалянето на санкциите. Премиерът Денков също отрече.

Вчера финансовият министър Асен Василев в предаването „Панорама“ на БНТ опроверга твърденията, че около 1 млрд. лева са изтекли към Русия през „Лукойл Нефтохим Бургас“. Той посочи, че данък печалба, която „Лукойл“ ще плати тази година е около 400 млн. лева, а печалбата, която реализира е около 600-650 млн. лв., т.е. 250 млн. лв. е печалба, която рафинерията ще реализира и която ние не взимаме за българската хазна.

Според Асен Василев заложените срокове от 1 януари за износ и 1 март за преминаване на неруски петрол са разумни и технически изпълними.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Китай предупреди за по-горещи топлинни вълни и по-интензивни проливни дъждове

Китай е изправен пред по-горещи и продължителни топлинни вълни,...

Путин: Многополюсният свят вече е реалност

Промените в световния ред се случват бързо и необратимо,...

Рецидивист задигна диамантен пръстен от магазин в столичен мол

Рецидивист задигна на пръстен с диамант на стойност над...

ДПС изключи и Джейхан Ибрямов

ПГ на ДПС остава с 44 депутати

Мъж простреля в гръб жена при скандал на паркинг

Пострадалата е без опасност за живота

Пресякоха контрабанда на лекарства на МП „Капитан Андреево“

Откриха над 114 000 контрабандни лекарства на МП "Капитан...

Втори ден продължава протестът на аптеките

Втори ден продължава протестът на фармацевтите, съобщава "Нова телевизия". Те...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

МРРБ се хвали с ударно строителство и ремонт на пътища

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) е стартирало...

Моторист загина при челен сблъсък с автобус в Добрич

Шофьорът на автобуса отнел предимството му

ПП-ДБ: Пеевски ще приключи Борисов

Един човек ще се опита да погълне цялата държава

И Моралес заговори за автопреврат в Боливия

Бившият президент на Боливия Ево Моралес в неделя обвини...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg