https://www.gerb.bg/bg

Лондон: Износът на Украйна през Черно море се е увеличил след края на зърнената сделка

Снимка: EPA/MANUEL DE ALMEIDA

Украинските пристанища са изнесли повече селскостопански продукти през декември 2023 г., отколкото във всеки друг момент от началото на инвазията на Русия. Това се посочва в последния разузнавателен доклад на Министерството на отбраната на Великобритания.

Отебелязва се, че този факт почти сигурно се дължи на повторното отваряне на основните черноморски пристанища на Украйна и създаването на едностранен канал за износ.

Настоящият износ е надхвърлил месечните обеми, постигнати по време на Черноморската инициатива за зърно, сключена с посредничеството на ООН и Турция, която беше обект на руски инспекции.

Британското разузнаване посочва, че Украйна е постигнала това, защото до голяма степен е попречила на руския черноморски флот да оперира в западната част на Черно море, където е изложен на риск от украински ракети и морски дронове.

Пазарното доверие е засилено допълнително от намалението на застрахователните премии с посредничеството на Великобритания чрез застрахователния пакет Unity Facility и новината, че Турция, Румъния и България са сформирали сили за противодействие на военноморските мини.

Функционирането на този експортен маршрут е от ключово значение в дългосрочен план: както за приходите от износ на Украйна, така и като символ, че и двете страни са готови да спрат атаките срещу цивилни кораби и да проправят пътя към намален риск и по-голяма търговия за всички в Черно море, отчитат от британското МО.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Медийно присъствие около дома на Доган: Предстои ли среща с Пеевски?

Спокойна е обстановката в района на имота на почетния...

Тимур Халилов: ДПС ще търси оползотворяване на втория мандат

Среща Доган - Пеевски няма да има, това е манипулация, добави депутатът от ДПС

Реклама

spot_img

Продължете да четете

„Национален сбор“ води на изборите във Франция, според exit poll

Крайнодясната партия "Национален сбор" (НС) на Марин льо Пен...

Мъж ограби игрална зала в Перник

Крадецът задигнал 5000 лева

Един мигрант е в тежко състояние след катастрофата край Ямбол

Един от мигрантите, пътувал в джипа, който катастрофира край...

Най-малко 27 души загинаха, стъпкани от тълпата на религиозно събиране в Индия

Най-малко 27 души загинаха, стъпкани от тълпата на религиозно...

Оставиха в ареста рецидивиста, убил украинка в София

Съдът остави в ареста Орлин Гигов, обвиняем за убийството...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg