https://www.gerb.bg/bg

Лиз Тръс: Студената война на Запада с Китай вече започна

Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu / EPA

Бившият британски премиер Лиз Тръс предупреди, че Студената война вече е започнала и Западът трябва да избира между умиротворяването на Пекин или предприемането на действия за предотвратяване на война, съобщава в. „Телеграф“.

Тръс – най-кратко задържалият се министър-председател на Великобритания с едва 44 дни на поста, използва пътуването си до Тайван тази седмица, за да обсъди вътрешнополитически проблеми – по-специално, да притисне действащия премиер Риши Сунак и неговото правителство да заемат по-твърда позиция срещу Китай.

Има хора, които твърдят, че не искат нова Студена война. Това обаче не е избор, който можем да направим, тъй като Китай вече се стреми към самостоятелност, независимо дали искаме да се отделим от тяхната икономика, или не„, отбеляза тя пред тайвански мозъчен тръст.

Те вече са направили избор относно своята стратегия. Единственият избор, който имаме ние, е дали да се приспособим, или да предприемем действия за предотвратяване на конфликт„.

Ястребовите възгледи на Тръс в Консервативната партия се противопоставят на подхода на британското правителство към Китай, който благоприятства ангажирането в някои области, като търговията и изменението на климата, и същевременно търси ограничения, за да избегне рискове за националната сигурност.

Много експерти са на мнение, че справянето с изменението на климата ще изисква участието на Китай – най-големият източник на въглеродни емисии в света.

През април външният министър на Великобритания Джеймс Клевърли заяви, че пълното изолиране на Китай „би било предателство на нашия национален интерес и съзнателна проява на неразбиране към съвременния свят„.

Администрацията на Байдън в САЩ възприе сходен на британския подход, като се опитва да ограничи Китай в области, които представляват риск за сигурността, но същевременно търси допирни точки по въпроси с глобално въздействие.

Дебатът сред политиците в Обединеното кралство и други западни страни относно нивото на подходящо ангажиране с Китай обаче е в разгара си в момент, когато китайският лидер Си Дзинпин е консолидирал властта си.

Китай осмя „политическото пътуване до Тайван“ на Лиз Тръс, като подчерта как тя вероятно е възприемана в страната си като „лош съотборник“ на правителството на Обединеното кралство, точно когато Риши Сунак заминава за срещата на върха на Г-7 в Япония, чийто основен акцент ще е противодействието Китай.

Кратката кариера на Тръс като премиер беше белязана от погрешни политически преценки и изглежда, че тя не си е взела никакви поуки и е по-параноична от всякога„, пише китайската държавна медия.

За Пекин вътрешнополитическите сътресения сред западните демокрации са още една възможност да отправи пропагандно послание, че неговата комунистическа политическа система е по-добра.

Тръс подчерта и подкрепата си за Тайван, заявявайки, че е „голяма почитателка на Тайван и тайванския народ„, и като обеща да направи „всичко по силите си, за да гарантира вашия продължаващ успех“.

Великобритания не признава Тайван за държава и по тази причина няма официални дипломатически отношения.

Лиз Тръс е първият бивш британски премиер, който посещава Тайван след визитата на Маргарет Тачър през 90-те години.

Тайван е островна държава със собствено демократично избрано правителство, армия, валута и външна политика и никога не е бил управляван от Комунистическата партия на Китай.

Според Си Дзинпин обаче Тайван е част от Китай и се зарече да го анексира със сила.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Алена Соколчева показа корема си в деветия месец (СНИМКИ)

Известната журналистка от радио „Фокус“ Алена Соколчева се бе...

Проф. М. Бончева пред News24sofia.eu: Сърдечносъдовите заболявания са основна причина за смъртност в световен мащаб

Кръвните изследвания отчитат показатели, които подсказват какво е здравето...

ПЪРВО В News24sofia.eu! Пламен Кронев и Веселин Илиев, които бяха задържани зрелищно в Пловдив, са в СДВР собственикът на клуб „illusion“ е криел 200...

По информация на News24sofia.eu Веселин Димитров Илиев ще бъде върнат обратно в Пловдив, където се очква прокуратурата да му повдигне обвинение за притежание на незаконно оръжие

На 18 септември съд в Ню Йорк обявява присъдата за Доналд Тръмп

Във вторник съдията от Върховния съд на Ню Йорк...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Тайван призовава гражданите си да не пътуват до Китай

Тайван повиши предупреждението си срещу пътувания до Китай, съобщава...

Обявиха безсрочно бедствено положение в с. Овча могила заради безводие

Безсрочно бедствено положение обявиха в свищовското село Овча могила...

БСП и „Левицата“ с първа стъпка към обединение

Ръководствата на БСП и "Левицата" проведоха среща днес в...

Симеон Дянков очаква кабинет на Росен Желязков с първия мандат

Моята прогноза е, че Росен Желязков ще бъде кандидат...

Най-малко 27 души загинаха, стъпкани от тълпата на религиозно събиране в Индия

Най-малко 27 души загинаха, стъпкани от тълпата на религиозно...

Повишаване на дигиталните умения на българите – приоритет за МЕУ

Инвестициите за дигиталната трансформация трябва да са комплексни и...

Илияна Йотова: Уморихме се от договорки по манастири и от сглобки

Изключително нестабилна е ситуацията в страната, заяви преди връчването...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg