https://www.gerb.bg/bg

Литва: Русия може да се бие още две години в Украйна

Снимка: Stock by Getty Images

Високите цени на петрола, избягването на санкциите и държавните инвестиции осигуряват на Русия достатъчно ресурси, за да воюва в Украйна със сегашната интензивност поне още две години, се казва в доклад на литовските разузнавателни агенции, цитиран от „Ройтерс“.

Русия реформира и укрепи разкъсваната си от битки армия в Украйна през 2023 г. и е на път да разшири военния си капацитет по границата си с НАТО, включително до Финландия, която се присъедини към Алианса миналата година, посочват агенциите в годишната си оценка на заплахите, пред които са изправени балтийската държава.

Москва е в състояние да анализира научените уроци и да подобри своята бойна ефективност„, добавят литовските агенции в доклада, чието публикуване беше ембаргово в четвъртък сутринта.

Съвместният доклад е дело на две служби: Контраразузнавателното управление за държавна сигурност и Службата за военно разузнаване и сигурност към Министерството на националната отбрана.

Министърът на отбраната на Русия каза във вторник, че страната е засилила военните си сили в северната и западната част на страната в отговор на предполагаемото натрупване на сили на НАТО по нейните граници.

Литва, съсед както на Русия, така и на нейния съюзник Беларус, някога е била част от СССР, но сега е член на НАТО и Европейския съюз.

Агенциите пишат, че руското разузнаване движи усилията за избягване на санкциите, наложени на отбранителната индустрия на страната след нахлуването й в Украйна.

Докато Русия открито се снабдява с оръжия и амуниции само от Иран и Северна Корея, Китай стана нейният най-голям доставчик на микрочипове, а юанът се превърна в основната валута за международните транзакции на Русия, съобщиха литовските агенции.

Те добавиха, че откакто Русия разположи ядрени военни бойни глави в Беларус през 2023 г., тя постоянно изгражда инфраструктура за тяхното използване там.

В доклада се казва, че руските и беларуските разузнавателни агенции са увеличили усилията си за вербуване на литовци, пресичащи границата, и Литва е задържала няколко свои граждани през 2023 г., които е обвинила, че са предоставили данни на беларуското разузнаване срещу пари.

Адресирайки проблемите с Китай, агенциите казаха, че страната е увеличила своите шпионски усилия в Литва през 2023 г., след решението на Литва да позволи на Тайван да отвори де факто посолство на нейна територия през 2021 г.

В доклада се казва, че е установено, че „кибер-актьори, свързани с Китай“, редовно проверяват литовските правителствени институции за уязвимости „с цел проникване в техните мрежи и ексфилтриране на данни„.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Русия съобщи за превземането на село Сокол в Донецка област

Руското министерство на отбраната съобщи за превземането на село...

Терзиев обеща развитие на северните райони на София

Развитието на северните райони на София е сред водещите...

Жена загина при тежка катастрофа край Кочериново

Жена загина при тежка катастрофа на автомагистрала "Струма" край...

Пожар избухна на остров Лесбос

Силният вятър разпалва пламъците

Пожар гори край магистрала Тракия в района на Чирпан

Движението по магистралата не е затруднено

Реклама

spot_img

Продължете да четете

В Русия харесаха Даниил Видински за патриарх на България (СНИМКИ)

Изборът на нов патриарх на Българската православна църква (БПЦ)...

Йотова все още таи надежда, че ще има редовно правителство

Според нея не са изчерпани всички възможности

Пожар обгази две деца в Монтана

Две деца пострадаха при пожар в жилищен блок в...

Индия и Китай са обсъдили граничния спор в Хималаите

Министърът на външните работи на Индия Субраманям Джайшанкар се...

Русия съобщи за превземането на село Сокол в Донецка област

Руското министерство на отбраната съобщи за превземането на село...

Дагестан остави трима в ареста за тероризъм

Съветският районен съд на Махачкала остави трима души в...

Поскъпват повечето хранителните стоки на едро

Поскъпват по-голямата част от основните хранителни стоки, зеленчуци и...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg