https://www.gerb.bg/bg

Личните лекари отказват да вършат работата на чиновниците в МЗ

Снимка: БГНЕС

Административният орган не може да изисква предоставяне на информация или документи, които са налични при него или при друг орган, а ги осигурява служебно за нуждите на съответното производство.“ Това гласи чл. 5.(2) (Изм. – ДВ, бр. 44 от 2009 г.) от Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност, който от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България цитират в позиция, с която се противопоставят на поредната чиновническа регулация, въведена в последния месец.

От писмото на НСОПЛБ, подписано от председателя на сдружението д-р Любомир Киров, става ясно, че Регионалните здравни инспекции са поискали отчет на личните лекари за поставените ваксини в периода 23.12.2020 – 31.12.2021 г., като информацията трябва да включва:

  1. налични количества ваксини по вид, партиден номер и количество;
  2. приложени ваксини по вид, партиден номер и количество;
  3. бракувани ваксини по вид, партиден номер и количество, поради изтекъл срок, неоползотворени дози.

Регионалните здравни инспекции искат информацията от всички общопрактикуващи лекари на основание писмо на зам.-министър Георги Йорданов.

От НСОПЛБ обясняват на зам.-министъра как работят лекарите и как работи Националната здравна информационна система (НЗИС) и всъщност Министерство на здравеопазването би могло цялата тази информация да я извлече само от системата, а и би трябвало така да стане, тъй като първи РЗИ въвеждат тези данни.

Личните лекари поясняват, че съгласно чл. 28 (д) от Закона за здравето достъп до информацията в НЗИС имат Министерство на здравеопазването и неговите подразделения – регионалните здравни инспекции (РЗИ), НЗОК и други държавни институции. „Това означава, че съответните служители на МЗ могат да обработят електронно наличната информация и да извлекат пълни и подробни справки за прихода и разхода на всички ваксини срещу КОВИД-19 по вид, партиден номер и количество, както са Ви необходими.“

И по-подробно: направините от джипитата имунизации срещу КОВИД-19 се регистрират от Общопрактикуващите лекари в НЗИС в момента на поставянето им, като част от въвежданата информация е име на ваксината, партиден номер, срок на годност.

Личният лекар не може да въвежда в НЗИС тези данни за всяка приложена доза ваксина, ако преди това РЗИ не са въвели в същата тази система същите данни относно предоставените на джипито количества. Ако джипито употреби и отчете, регистрираните за него от РЗИ ваксини, системата не позволява въвеждането на следваща доза със същите характеристики.

В НЗИС своевременно постъпват и се съхраняват подробни индивидуализирани данни за всяка поставена доза ваксина, както и за ваксинираното лице, както и за отпуснатите и, респективно, разходвани количества.

Информацията, която изисквате в писмото си, може да бъде получена бързо и коректно от НЗИС за всеки общопрактикуващ лекар„, заявяват от сдружението.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Расте бройката на загиналите и ранените при ПТП мотористи

Расте бройката на загиналите и ранените при ПТП мотористи,...

Радев: Процесите, които текат в РСМ я отдалечават от европейската интеграция

Тези процеси, които се случват в РСМ отдалечават страната...

Турция затвори границата със Сирия след избухване на насилие и в двете страни

Турция затвори основните си гранични пунктове към Северозападна Сирия...

Антиправителствените протести в Кения продължават

Антиправителствените протести в Кения продължават. Полицията използва сълзотворен газ,...

Чуждият бизнес у нас иска политическа отговорност

Седем търговски камари излязоха с отворено писмо до политическия...

10% положителни за лаймска болест – но от изследвалите се

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести...

Байдън: Съдебното решение за имунитета на Тръмп подкопава върховенството на закона

Джо Байдън определи като "опасен прецедент" решението на Върховния...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Нико Тупарев излезе от ареста (СНИМКИ)

Софийска градска прокуратура е внесла в СГС искане продуцента...

САЩ предупреждават гражданите си да не пътуват до Ливан

Съединените щати призоваха американските граждани да се въздържат от...

Моторист загина при челен сблъсък с автобус в Добрич

Шофьорът на автобуса отнел предимството му

Асен Василев: С жестове правителство няма да стане

Приходите в хазната вървят по план, но проблемите по...

Съдът се презастрахова и наложи постоянен арест за Брендо

Макар и Евелин Банев - Брендо да излежава присъда...

Моторист е в болница след катастрофа край Пловдив

Катастрофа между лек автомобил и мотоциклет е станала около 9...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg