https://www.gerb.bg/bg

Левон Хампарцумян: В момента не сме в криза, може да има повишение на лихвите

Снимка: архив БГНЕС

В момента не сме в криза. Износът расте, икономиката расте, безработицата е ниска – какво искаме. Заплатите догонват икономическия успех. По-добре да се направи, така че икономиката да работи на по-високи обороти. Това заяви пред Нова телевизия финансистът Левон Хампарцумян.

Всичко е поскъпнало, но икономиката не е спряла, увери той.

Хората използват спестяванията си да контрират инфлацията. Докато имат какво да харчат, не е лошо. Може да очакваме плавно повишаване на лихвите. Банките трябва да го правят внимателно, за да не спънат икономиката, обясни бившият председател на Асоциацията на банките в България Левон Хампарцумян.

С удоволствие ям бял хляб. Няма да стане по-евтино„, каза Хампарцумян.

Ако търсиш хубав хляб, той е скъп. Самата идея, че българите набиват хляб от сутрин до вечер, е наивна. Хората, които обичат хляб, ще си преработят бюджета. Производството и търговията с хляб в голяма степен е в сивата зона, държавата трудно успява да се пребори, ще се изравнят позициите на тези, които досега са крали ДДС. Мярката (с намаление на ДДС за хляба – б.р.) има смисъл от гледна точка на изсветляване. ДДС е един от основните приходи на държавата, припомни финансистът.

Диференцираните ставки трудно се администрират, започва арбитраж от съобразителни хора, които се замислят как да се възползват, обясни Хампарцумян.

Решаването на проблема с корупцията е да се намали потенциала за корупция, да няма възможности за крадене.

Сложната коалиция, която ни управлява, иска да покаже загриженост за хората. Когато се направи дискриминационна мярка, трябва да създадеш правила, които да бъдат контролирани. „Хеликоптерните пари“ са развращаващи и дават грешни сигнали, каза Хампарцумян относно мерките на кабинета „Петков“ за справяне с високата инфлация.

Имаме институционална неефективност заради предишните години на лошо управление. Дори да решат нещо (сегашните управляващи), те нямат в себе си инструментите„, каза Хампарцумян и даде пример с американска поговорка – „Глупавият човек и с перфектен инструмент остава глупав„.

Нужда от стратегическо мислене, каза Хампарцумян по повод антикризисните мерки и скандала с металните решетки на официалния вход на парламента.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Давкова: И с българите в Конституцията на РСМ, преговорите няма да тръгне

Ние винаги сме били географски, исторически и културно част...

След гонка с полицията: Кмет в ареста, карал е дрогиран

Претърсват се всички негови имоти за наркотици и оръжие

„Пирогов“ с последна информация за един от простреляните в кв. „Модерно предградие“ в София

В Спешното отделение на университетската болница "Пирогов" е транспортиран...

Според Кремъл разумните държави подкрепят мирния план на Путин

Изявленията на Киев и западните страни, които отхвърлиха мирния...

Дагестан остави трима в ареста за тероризъм

Съветският районен съд на Махачкала остави трима души в...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Пресякоха контрабанда на лекарства на МП „Капитан Андреево“

Откриха над 114 000 контрабандни лекарства на МП "Капитан...

МВР загубили дирите на Брендо, след като Украйна го пуснала

И пред журналистите в кулоарите на Партийния дом служебният...

Партията на Марин Льо Пен печели 37% от гласовете на първия тур според проучване

Проучване на общественото мнение, публикувано във вестник Les Echos...

Скъпи чадъри, липса на спасители и медици засече по плажове Министерство на туризма

170 проверки по плажовете е извършило Министерството на туризма...

Британците гласуват за парламент (ОБНОВЕНА)

Британците ще гласуват в четвъртък на предсрочни парламентарни избори. Припомняме,...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg