https://www.gerb.bg/bg

Лекари и учени от 16 държави учредиха Асоциация за контрол върху тютюнопушенето

За стратегии за ограничаване и намаляване на вредата от тютюнопушенето се обявява новосъздадена международна експертна организация. Международната асоциация за контрол на тютюнопушенето и намаляване на вредата (SCOHRE) има 22 учредители от 16 държави, сред които е и Национална пациентска организация (НПО).

Целта на асоциацията е да се превърне в глобално движение, което да помага на пушачите, техните семейства и да работи за подобряване на общественото здраве като цяло. В организацията се включват учени, лекари и експерти от цял свят. Асоциацията обяви, че няма да получава пряко или непряко финансиране от тютюневата индустрия.

„Най-важно е да защитим младежите – това е първата цел. За тези, които вече пушат, трябва да се положат всички усилия да ги убедим да спрат. За пушачите, които не могат да спрат, е необходимо да се разработят и прилагат признати програми и стратегии за намаляване на вредата, като например преминаване към продукти с доказано намалено излагане на вредни вещества, също и никотин-заместващи терапии, психологическа подкрепа или комбинация от няколко подхода“, коментира д-р Станимир Хасърджиев, председател на НПО, което е член на Асоциацията.

Националната пациентска организация е сред учредителите и ще работи активно за намаляване на последиците от тютюнопушенето върху здравето на европейците

Ежегодно 8 милиона са смъртните случаи в резултат на заболявания, свързани с пушенето. Макар вредата от цигарите да е известна от десетилетия насам, над 1 милиард души по света все още пушат, а броят им продължава да расте.

Само в ЕС тютюнопушенето е една от водещите предотвратими причини за смъртност от рак, като 27% от смъртните случаи от рак се дължат на пушенето. „Ако успеем да се преборим с тютюнопушенето, е възможно и да намалим с 90% случаите на рак на белия дроб“, коментира д-р Станимир Хасърджиев от НПО.

Пълният отказ от пушенето със сигурност е най-доброто решение за пушачите и най-добрият избор за минимизиране на рисковете, свързани с рака на белия дроб, заявяват твърдо експертите.

Международните експерти, които членуват в асоциацията, са на мнение, че пушачите трябват да имат избор да намалят риска за здравето си, ако не могат веднага да спрат вредния навик.

„SCOHRE има амбицията да запълни празнотата между контрола на тютюнопушенето и намаляването на вредата от тютюна. Комбинацията от конвенционалните мерки за контрол на пушенето и намаляването на вредата представлява уникална възможност да се елиминират заболеваемостта и смъртността, дължащи се на пушенето“ допълва проф. Константинос Фарсалинос от Университета „Крал Абдула“, Саудитска Арабия. Той е старши изследовател във Катедрата по обществено здраве на Университетите на Патра и на Западна Атика в Гърция.

Проф. Фарсалинос има множество публикации в областта на електронните цигари и е сред основателите на новата асоциация. Заявката за нейното основаване бе направена именно в Атина, Гърция, на научен форум за намаляване на вредата от тютюна в края на септември.

„Никотинът не е безрисков и води до пристрастяване, но той играе пренебрежимо малка роля за развитието на заболеваемостта и смъртността в резултат на пушенето“, допълни професор Фарсалинос.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img

Още от рубриката

Китай предупреди за по-горещи топлинни вълни и по-интензивни проливни дъждове

Китай е изправен пред по-горещи и продължителни топлинни вълни,...

Путин: Многополюсният свят вече е реалност

Промените в световния ред се случват бързо и необратимо,...

Рецидивист задигна диамантен пръстен от магазин в столичен мол

Рецидивист задигна на пръстен с диамант на стойност над...

ДПС изключи и Джейхан Ибрямов

ПГ на ДПС остава с 44 депутати

Мъж простреля в гръб жена при скандал на паркинг

Пострадалата е без опасност за живота

Пресякоха контрабанда на лекарства на МП „Капитан Андреево“

Откриха над 114 000 контрабандни лекарства на МП "Капитан...

Втори ден продължава протестът на аптеките

Втори ден продължава протестът на фармацевтите, съобщава "Нова телевизия". Те...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Радев и еврокомисарят ни умуват как да се привлекат младите към спорта с програми на ЕС

Държавният глава Румен Радев обсъди с българския еврокомисар по...

Кремъл остана безмълвен след дебата Байдън – Тръмп

Русия няма коментар относно президентския дебат в САЩ между...

Газа тъне в стотици хиляди тонове боклук, плъзват зарази

Могили от боклук, гниещи в жегата, се трупат близо...

Успешна и спокойна учебна година отчете Галин Цоков

Министерство на образованието и науката отчита успешна учебна година. Министърът...

ПРАВО НА ОТГОВОР! Д-р Гълъбица Спахиева: Нямам голи снимки!

След като по-рано днес Информационна агенция News24sofia.eu писа в...

Рухна покрива на летище в Ню Делхи

Отменени са заминаващите полети

Заедно за ново начало на Лявото: БСП се консолидира с инакомислещите в партия

Временното ново ръководство на БСП обсъжда предложения за мерки...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg