https://www.gerb.bg/bg

Кунчев: Трябва да се разработи пътека за пост-COVID синдром

Доц. Ангел Кунчев, снимка: БГНЕС

Има две причини поради които страната ни не може да се справи с високата смъртност. Това са ниската ваксинация и факта, че сме болно население. Това заяви Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев в ефира на Би Ти ВИ.

По думите му когато си лидер по смъртност от онкологични, сърдечносъдови и неврологични заболявания е логично да си на едно от първите места и по COVID-19.

Той добави, че вирусът не трябва да се подценява по никакъв начин, въпреки по-лекото боледуване в доста от случаите.

Като член на ЕС се ползваме от предимството да имаме достъп до лекарствата, които излизат сега. Тепърва чакаме и още, но на този етап това, което получава българският пациент, са налице. Но не трябва заболяването да се подценява„, отново повтори Кунчев.

Ангел Кунчев предрече край на тази вълна на коронавируса в края на февруари, но очаква след това да видим пост-COVID синдрома. „От март нататък ще видите много случаи, включително и като този на младата жена във Враца, и с тромбози, и с много по-тежки заболявания. COVID-19 е заболяване на малките съдове. Те са навсякъде, а промените при тях водят до какво ли не„, поясни той.

Според него трябва да се създаде клинична пътека за пост-COVID синдром, за да се знае, че има такова заболяване. Така хората ще могат да получат адекватна помощ, ако имат някакви оплаквания.

Кунчев засегна и темата за зеления сертификат. По думите му зеленият сертификат не трябва да отпада. Той беше въведен, за да осигури на хората, които са в дадено помещение, безопасна среда. „Когато той изиграе своята роля, достигнем приемливи нива на ваксинация, намалим заболеваемостта и смъртността, зеления сертификат ще бъде премахнат“, заяви доц. Ангел Кунчев.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Пожар избухна в медицински център във Варна

Пожар избухна тази сутрин в Диагностично-консултативния център 3 в...

Около два километра е колоната от коли на граничен пункт „Кулата“

Интензивен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на границата...

Пожар в жилищен блок във Варна, двама са обгазени

Двама души пострадаха леко при пожар в апартамент в...

Медийно присъствие около дома на Доган: Предстои ли среща с Пеевски?

Спокойна е обстановката в района на имота на почетния...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Петима загинали и над 60 ранени при експлозия в Турция (СНИМКИ)

Сграда в турския град Измир е била частично разрушена...

Обявяват частично бедствено положение в общините Рила, Кочериново и Бобошево

Областният управител на Кюстендил обявява частично бедствено положение в...

Риши Сунак подаде оставка

След съкрушителното поражение на консерваторите

Пожар избухна на остров Лесбос

Силният вятър разпалва пламъците

Столичните общинари мерят героизма да се строят и бутат паметници

По инициатива на общинския съветник от ГЕРБ-СДС Мирослав Боршош...

Гръцка медия: В Северна Македония говорят на български диалект

Езикът, който говорят в Република Северна Македония, е български...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg