https://www.gerb.bg/bg

Круизен кораб спаси мигранти, но петима загинаха край Канарските острови

Снимка: EPA/TOLGA AKMEN

Луксозен круизен кораб спаси десетки мигранти, опитващи се да достигнат испанските Канарски острови в рибарска лодка, която се беше повредила в бурните води на Атлантическия океан, при което загинаха петима души, съобщиха в четвъртък испанските власти и операторът на круизния кораб, цитирани от „Ройтерс“.

Архипелагът е станал основна точка за влизане в Испания за незаконни мигранти от Африка през последните години, а маршрутът е и най-смъртоносният. Групата за защита на мигрантските права Walking Borders съобщи миналата седмица, че близо 5000 мигранти са загинали в морето по този маршрут през първите пет месеца на 2024 г.

Големият товарен кораб „Филип Олдендорф“ забеляза лодката, носеща се на 440 морски мили (815 км) южно от остров Тенерифе в сряда и осигури първа помощ на мигрантите, докато круизният кораб „Инсиния“ беше насочен към района, за да прибере оцелелите, се казва в изявление на бреговата охрана.

„Инсиния“, който е собственост на базираната в Маями компания Oceania Cruises, успя също така да извади три тела от лодката, но лошото време предотврати изваждането на още две тела, затова корабът остави устройство за локализиране, за да улесни търсенето.

Малкият луксозен круизен кораб с капацитет от 670 пътници е на 180-дневно околосветско пътешествие , което започна през януари. Той се очаква да пристигне в Тенерифе в 7 ч. сутринта (9 ч. българско време) в петък.

„Безопасността на живота в морето е от първостепенно значение за всички моряци,“ заяви говорител на Oceania Cruises, която е собственост на Norwegian Cruise Line Holdings. „Можем да потвърдим, че „Инсиния“ спаси 68 души от бедстваща лодка между Кабо Верде и Тенерифе, осигури медицинска помощ, храна, напитки, дрехи и безопасно място за почивка,“ добави говорителят.

Испански кораб на бреговата охрана потегли от Канарските острови в четвъртък, за да  порещне с „Инсиния“ и след това да локализира корабокрушението.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

ПРАВО НА ОТГОВОР! Д-р Гълъбица Спахиева: Нямам голи снимки!

След като по-рано днес Информационна агенция News24sofia.eu писа в...

Авиобомба от Втората световна война е открита близо до фабрика на Tesla в Германия

Германските власти планират да взривят авиационна бомба от времето...

Димитър Главчев не знае какво е уплашило НАТО-вския генерал Радев

Служебният премиер Димитър Главчев няма представа какво е смутило,...

Медведев: САЩ са на крачка да загубят Студената война

Съединените щати са "на една крачка" да загубят Студената...

МО поканило Радев като държавен глава, а отказът му е личен

Нормална практика е президентът Румен Радев или премиерът Димитър...

МВР не знае как Брендо е влязъл в страната

Последното регистрирано преминаване на границата от страна на Евелин...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Борислав Гуцанов: ИТН са на крачка от коалиционни отношения с ГЕРБ и ДПС

БСП е един жив организъм. Нашата партия е класически...

Кения се подготвя за нови протести въпреки отстъпките на президента

Кенийската полиция постави блокади по улиците, водещи към президентския...

Андрей Гюров в отпуск чака Антикорупцията да реши може ли да работи в БНБ

Комисията за противодействие на корупцията уведоми Българската народна банка...

НАГЛА! Марияна Попова се изложи с неграмотни критики към МОН

Публикуваме целия й пост без редакция, за да се упражнявате на грамотност

НСИ: С 19.3%. са се увеличили разходите за труд в сектор „Строителство“ за 2024 г.

Общите разходи на работодателите за един отработен час от...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg