https://www.gerb.bg/bg

Кралицата на Дания – Маргрете II ще абдикира на 14 януари 2024 г.

Датската кралица Маргрете II, която е на 83 години, разкри, че планира да абдикира на 14 януари 2024 г. Това съобщение беше направено по време на обичайното ѝ новогодишно обръщение към страната на 31 декември, уточни АФП.

„Реших, че сега е подходящият момент. На 14 януари 2024 г. – 52 години след като наследих любимия си баща – ще се оттегля като кралица на Дания. Оставям трона на сина си престолонаследника принц Фредерик“, добави кралицата.

В новогодишната си реч Маргрете II посочи, че през февруари тази година е претърпяла обширна операция на гърба. Тя премина успешно благодарение на квалифицирания медицински персонал, който се грижеше за мен. Разбира се, операцията породи и мисли за бъдещето – дали не е дошло времето да оставя отговорността на следващото поколение, каза датската кралица.

Кралица Маргрете завърши речта си с думите: „Тази вечер преди всичко искам да ви благодаря. Благодаря ви за огромната топлина и подкрепа, която получих през годините. Благодаря на сменящите се правителства, с които винаги е било удовлетворяващо да работим заедно, и на датския парламент, който винаги ме е посрещал с доверие.“

„Подкрепата и помощта, които получих през годините, бяха от решаващо значение за това да мога да изпълня задачата си. Надявам се, че новата кралска двойка ще бъде посрещната със същото доверие и привързаност, каквито получих аз. Те го заслужават! Дания го заслужава!“ Това обобщи кралицата.

Маргрете II става владетел на Дания през 1972 г., след като баща ѝ, крал Фредерик IX, умира. През последните 52 години тя управлява Дания и я преведе през забележителни промени в нейната култура и общество, като вкара страната в съвременната и напредничавата епоха.

Синът на Маргрете II принц Фредерик ще заеме трона. Той вероятно ще използва името крал Фредерик X, макар че това все още не е обявено, а съпругата му, престолонаследницата Мери, ще стане кралица.

Скоро техният 18-годишен син, принц Кристиан, ще стане наследник на датския престол.

В Дания официалната власт принадлежи на избрания парламент и неговото правителство. От монарха се очаква да стои над партийната политика, като представлява нацията с традиционни задължения, вариращи от държавни посещения до чествания на националния празник.

Родена през 1940 г., Маргрете II през целия си живот се радва на широка подкрепа от страна на датчаните, които харесват нейната тактична и същевременно творческа личност.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Според Кремъл разумните държави подкрепят мирния план на Путин

Изявленията на Киев и западните страни, които отхвърлиха мирния...

Дагестан остави трима в ареста за тероризъм

Съветският районен съд на Махачкала остави трима души в...

Израел изпрати делегация за преговори с Хамас за освобождаване на заложници

Израел изпрати делегация за преговори с Хамас за освобождаване...

ДАЗД се самосезира заради родители, дишали райски газ пред бебето си

Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) се самосезира...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Даниел Митов зове „колегите“ за подкрепа за кабинет

Санкциите по Магнитски не са държавен въпрос

КНДР видя зад военни учения „азиатско НАТО“

Северна Корея осъди в неделя съвместните военни учения на...

ДПС се сбира на Централен съвет, но в Сараите?

Структури на ДПС все повече настояват за свикване на...

Моторист загина при челен сблъсък с автобус в Добрич

Шофьорът на автобуса отнел предимството му

В Гърция Радев настоя да заработи газовия терминал Александруполис

Газовият терминал край Александруполис трябва да заработи най-късно през...

Радев и еврокомисарят ни умуват как да се привлекат младите към спорта с програми на ЕС

Държавният глава Румен Радев обсъди с българския еврокомисар по...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg