https://www.gerb.bg/bg

Контролната комисия на БСП не дава на Корнелия Нинова да се пробва за трети мандат

Корнелия Нинова, снимка: архив БГНЕС

Корнелия Нинова, която подаде оставка като лидер на БСП, няма право да се кандидатира отново за поста. Това става ясно от решение на Общопартийната контролна комисия, оповестено от пресцентъра на БСП.

На заседание на комисията на „Позитано“ 20 е прието решение, че всеки социалист, който е бил или е в два последователни мандата председател на партията, на общински, районен, градски или областен съвет на БСП, както и на контролната комисия и структурите й, не може да бъде избиран отново на същата позиция.

Решението е прието при наличие на кворум в присъствието на 18 от 31 членове Общопартийната контролна комисия на БСП.

Комисията уточнява, че Корнелия Петрова Нинова има изпълнени два последователни пълни мандата като председател на БСП и следователно не може да бъде избирана отново за председател на партията. Органът, който ще отговаря за допускане на кандидатите за председател на БСП до участие в пряк вътрешнопартиен избор, няма право да допусне до участие в него Нинова, е решила комисията с пълно единодушие, без гласове „против“ или „въздържал се“.

Контролната комисия на БСП е категорична, че двата последователни пълни мандата са императивна норма, при която няма варианти за алтернативно тълкуване и поведение.

Решението ще бъде изпратено до всички социалисти в страната заедно с мотивите към него и е задължително за изпълнение.

С друго решение на комисията от днешното й заседание Иван Таков се връща начело на БПС – София.

В отговор на жалби на Таков и група столични социалисти комисията посочва, че заседанието на Националния съвет (НС) на БСП от 25 февруари 2024 г. е проведено без кворум и решенията му са нелегитимни и унищожаеми, като са приети в нарушение на устава на партията.

С решението си комисията указва подробно кой е легитимният председател на Градския съвет на партията в София, както и на районните организации, кой ще провежда пълния цикъл в столицата и какво се случва с решенията, които са взети като следствие от нелегитимното заседание на НС на БСП.

Аналогични решения са взети от комисията и за рокади в организацията на партията в Бургас, отново направени от Националния съвет на 25 февруари тази година.

Във връзка с жалба на Свилен Атанасов от Плевен Общопартийната контролна комисия отменя отменя нелегитимно свикано заседание на общинската конференция в града. При разглеждането на жалбата комисия се натъкнала на тежки нарушения и създадени документи за решение на Изпълнителното бюро (ИБ) на НС на БСП, които не са обсъждани и никога не са стояли в дневния ред на двата партийни органа. Комисията иска ИБ да установи кой и как е създал документ с невярно съдържание, на основание на който в Плевен са заседавали делегатите на Конференцията, като настоява Изпълнителното бюро да наложи поне мярка за партийно въздействие „разграничаване от конкретните действия на социалист„.

Контролната комисия също така призовава Националния съвет на БСП да бъде уточнен съставът му, като отправя и препоръки по провеждането на пълния цикъл от отчети и избори в социалистическата партия.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

„Изключително опасен“ ураган връхлита Карибите

Изключително опасна" буря от категория 4 - ураганът Берил,...

Новият български патриарх отслужва първа света литургия

Новоизбраният български патриарх Даниил ще отслужи първа света литургия...

И Моралес заговори за автопреврат в Боливия

Бившият президент на Боливия Ево Моралес в неделя обвини...

Румен Радев връчва мандата на ГЕРБ-СДС

Държавният глава Румен Радев ще връчи в понеделник от...

Унгария поема Съвета на ЕС

Унгария поема от 1 юли председателството на една от...

Зеленски: Светът има достатъчно сила, за да принуди Русия към мир

Ударите на Украйна по руската граница помогнаха за защитата...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Арест за генерала пучист в Боливия, военният преврат не успя

Опитът за военен преврат в Боливия завърши с арест...

Нов депутат на ДПС се закле след дисциплинирани рокади в групата

Хюсни Адем положи клетва като депутат от ДПС в...

НАГЛА! Марияна Попова се изложи с неграмотни критики към МОН

Публикуваме целия й пост без редакция, за да се упражнявате на грамотност

„Лошо“: Русия скептична за избраните за постовете на върха в ЕС

Перспективите за връзките между ЕС и Русия са лоши,...

Китай ще гради мостове в световната икономика

Китайският президент Си Дзинпин призова за изграждането на "мостове"...

Кения прати 400 полицаи в Хаити

Борба с бандите на острова

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg