https://www.gerb.bg/bg

Колко лош е докладът за класифицираните документи на Байдън?

Президентът на Съединените щати Джо Байдън, снимка: EPA/CHRIS KLEPONIS

Миналата седмица специалният прокурор Робърт Хър заключи, че президентът на Съединените щати Джо Байдън не трябва да бъде обвинен в престъпление заради работата си с класифицирани документи.

Това коментира АФП.

На пръв поглед докладът му би трябвало да донесе облекчение на лагера на Байдън, тъй като позволява на президента да се съсредоточи върху събитията от кампанията и последните няколко месеца от мандата си.

Документът обаче съдържаше няколко неочаквани констатации, които вероятно ще навредят на резултатите от проучванията му и може би дори ще му костват изборите.

Разследването на работата на Байдън с класифицирани правителствени материали започна през ноември 2022 г., след като адвокатите му установиха, че той съхранява документи от различни периоди на политическата си кариера.

Специалният съветник Хър, назначен от Тръмп, се присъединява към разследването през януари 2023 г. В доклада си година по-късно Хър признава, че Байдън е сътрудничил на разследващите и че запазването на тези файлове „не установява [неговата] вина извън разумно съмнение„.

Докладът стига дотам, че сравнява Байдън благоприятно с неговия съперник на изборите, бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, който е обект на подобна проверка. Хър отбелязва, че за разлика от Байдън, Тръмп не е върнал всички класифицирани документи и е възпрепятствал тяхното извличане, като е твърдял, че има право да ги задържи.

Въпреки че само тази част от доклада на Хър би се възприела като победа за кампанията на Байдън, тя беше заглушена от други констатации. Хър заяви, че доказателствата сочат, че Байдън е знаел, че не може да съхранява класифицирани ръкописни бележки у дома след напускането на поста, но го е направил.

В доклада се казва също, че Байдън „умишлено е разкрил“ някои класифицирани материали пред автор на мемоари. Най-съществената фраза в доклада обаче изглежда е, че Байдън

вероятно ще се представи пред журито, както направи по време на нашето интервю с него, като симпатичен, добронамерен, възрастен човек с лоша памет„.

Хър пише, че 81-годишният президент не е сигурен кога е приключил мандатът му в администрацията на Обама и кога е починал синът му Бо. Тези констатации веднага засенчиха останалата част от доклада, което накара дейците на Демократическата партия да го нарекат „кошмар“ и „отвъд опустошителния„, според NBC News.

Възрастта на Байдън вече е основна причина за безпокойство както в Демократическата партия, така и сред избирателите, и е подложен на постоянен обстрел от страна на Тръмп.

Проучване на ABC News, проведено миналата седмица, показа, че 86% от американците смятат, че Байдън е твърде стар, за да се кандидатира за президент, в сравнение с 62%, които казват същото за 77-годишния Тръмп. Проблемът се усложнява от очевидните публични пропуски в паметта на Байдън, включително объркване на държави и настоящи и бивши световни лидери.

Въпреки че все още може да спечели няколко политически точки преди изборите през ноември, напредналата възраст на Байдън ще продължи да хвърля сянка върху кампанията му и може да отблъсне нерешителните избиратели от него.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

ДАЗД се самосезира заради родители, дишали райски газ пред бебето си

Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) се самосезира...

Путин: Прекратяване на огъня в Украйна е невъзможно без ясни и необратими договорености

Руският президент Владимир Путин заяви, че всяко прекратяване на...

Трима шведски граждани осъдени на смърт в Ирак

Трима шведски граждани са осъдени на смърт в Ирак...

В Гърция арестуваха седем души за палежи срещу израелски хотел и синагога в Атина

Антитерористичната полиция на Гърция арестува седем души във връзка...

Катастрофа на АМ „Марица“ взе две жертви

Двама души загинаха при катастрофа на АМ "Марица", съобщи...

Хасан Азис излезе в подкрепа на Ахмед Доган

Знаково лице на ДПС Хасан Азис също излезе в...

Съдът касира вота за общински съветници в Пазарджик

Административният съд в Пазарджик касира вота за общински съветници...

Осъдиха на 6 г. затвор шофьора, прегазил двама младежи на столичния бул. „Сливница“

Осъдиха на шест години затвор шофьора, прегазил двама младежи...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Британците гласуват за парламент (ОБНОВЕНА)

Британците ще гласуват в четвъртък на предсрочни парламентарни избори. Припомняме,...

Хизбула изстреля 200 ракети и рояк от дронове по 10 израелски военни обекта

Ливанската терористична групировка "Хизбула" заяви, че е изстреляла повече...

ДПС изключи и Джейхан Ибрямов

ПГ на ДПС остава с 44 депутати

БСП брани реакторите на „Белене“ за АЕЦ „Козлодуй“ (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=pYr5PwI40vU Парламентарната група на "БСП за България" се обяви против...

Нов депутат на ДПС се закле след дисциплинирани рокади в групата

Хюсни Адем положи клетва като депутат от ДПС в...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg