https://www.gerb.bg/bg

Кметът на Ловеч очаква по-тежка водна криза през декември

Снимка: Община Ловеч

Тревожна е перспективата, тъй като декември по прогноза се очертава като месец без много валежи и с ниски температури, а всичко това допълнително усложнява дейността на „ВиК“ АД и общината може да влезе в нова криза за вода.

Това стана ясно по време на среща, организирана от кмета на Ловеч Страцимир Петков по проблемите на водоснабдяването във връзка с перманентните прекъсвания.

В срещата взеха участие заместник-кметът Петър Маринов, депутатите Николай Дренчев и Искрен Арабаджиев, а от „ВиК“ АД Ловеч участваха директорът инж. Данаил Събевски и инж. Иван Чулев.

Всички се обединиха около становището, че водоснабдителна група „Черни Осъм“ е от 1969 г. и голямата част от трасето минава през община Ловеч, но тръбите са напълно амортизирани и се налага да се изгради ново трасе. Има един проект с количествено-стойностна сметка /КСС/ за Ловеч и Плевен на стойност близо 200 млн. лв., но той е остарял.

След срещата кметът разясни, че дългосрочният план за разрешаване на водната криза включва изграждането на ново трасе (около 70 км.) в близост на сегашния магистрален водопровод, тъй като подмяната на тръбите ще отнеме много време. Изграждането може да стане само със средства от държавния бюджет – ако не с предстоящия, то със следващия бюджет.

Снимка: Община Ловеч

В краткосрочен план се иска в бюджета да се заложат средства за първоначално хидрогеоложко проучване на няколко терени в общината, където има вероятност да се открият допълнителни водоизточници, които да са в помощ на системата.

В най-компрометираните участъци по селата, където мрежата е изключително остаряла, трябва да се подменят тръбите, категоричен е Петков. Такива са селата Къкрина, Прелом и Малиново.

Пак с цел намаляване на загубите на вода трябва да се вземат спешни мерки за някои отклонения в горната част на Ловеч. Тъй като отклоненията са на малка дълбочина и са с етернитови тръби, те се пукат при преминаване на тежка техника и загубата на вода е значителна.

Участниците в срещата се обединиха около тези спешни точки. Двамата депутати са поели ангажимент да лобират в парламента за отпускане на средства. Очакванията са общините да имат по-голямо финансиране за проекти от новия бюджет.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img

Още от рубриката

Алена Соколчева показа корема си в деветия месец (СНИМКИ)

Известната журналистка от радио „Фокус“ Алена Соколчева се бе...

Проф. М. Бончева пред News24sofia.eu: Сърдечносъдовите заболявания са основна причина за смъртност в световен мащаб

Кръвните изследвания отчитат показатели, които подсказват какво е здравето...

ПЪРВО В News24sofia.eu! Пламен Кронев и Веселин Илиев, които бяха задържани зрелищно в Пловдив, са в СДВР собственикът на клуб „illusion“ е криел 200...

По информация на News24sofia.eu Веселин Димитров Илиев ще бъде върнат обратно в Пловдив, където се очква прокуратурата да му повдигне обвинение за притежание на незаконно оръжие

На 18 септември съд в Ню Йорк обявява присъдата за Доналд Тръмп

Във вторник съдията от Върховния съд на Ню Йорк...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Един мигрант е в тежко състояние след катастрофата край Ямбол

Един от мигрантите, пътувал в джипа, който катастрофира край...

ПЪРВО В News24sofia.eu! Мис Крокодил се обзаведе с кичозни табуретки (СНИМКИ)

Откакто е на романтично пътешествие в Маракеш с мъжа...

Обявиха безсрочно бедствено положение в с. Овча могила заради безводие

Безсрочно бедствено положение обявиха в свищовското село Овча могила...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg