https://www.gerb.bg/bg

Китай залови още един шпионин на ЦРУ

Снимка: iStock

Китай обвини свой гражданин, работил за институт по отбрана, в шпионаж в полза на Съединените щати, съобщава „Ройтерс“.

Казусът е прехвърлен за разглеждане в съда в югозападния град Чънду.

Това е поредният случай, който подчертава засиления ангажимент на Пекин към националната сигурност, неговите разширени закони за противодействие на шпионажа и репресиите срещу вътрешната корупция.

Китайската държавна телевизия CCTV съобщи, че мъж на име Хоу, който е работил в неуточнен институт по отбрана, е бил изпратен през 2013 г. като гостуващ учен в американски университет, където е бил принуден да разкрие китайски държавни тайни.

В тази връзка Министерството на държавната сигурност на Китай подчерта, че „шпионските дейности вървят ръка за ръка с измама, изкушение и конспирация“.

CCTV информира, че американски професор, близък до Хоу, го е запознал с някого, за когото твърдял, че е служител на консултантска компания, но всъщност бил американски „служител от разузнаването“, използващ компанията като свое прикритие.

През следващите месеци, когато двамата станали по-приятелски настроени, служителят от разузнаването предлоижл на Хоу да стане експерт консултант в „неговата компания“, като му обещал възнаграждение от 600-700 долара всеки път за качеството на услугите му.

Няколко месеца по-късно, докато съпругата и синът на Хоу били на посещение в САЩ, американецът разкрил истинските си намерения и предложил промяна в начина, по който двамата си сътрудничат. Поради опасения за безопасността на жена си и сина си, Хоу се съгласил с условията.

Съгласно споразумението, по време на редица срещи, Хоу трябвало да разкрие строго секретни тайни в едночасови сесии, в замяна на което щял да получи 1000 долара.

Сътрудничеството продължило и след като Хоу се завърнал в Китай през 2014 г. Той се срещал с американското разузнаване, докато присъства на международни конференции. Освен това така по собствена инициатива предоставял разузнавателна информация в областта на националната отбрана и военната индустрия.

След разследване Хоу е задържан през юли 2021 г. и обвинен в шпионаж.

През последните години Китай арестува и задържа десетки китайски и чуждестранни граждани по подозрения в шпионаж, което засилва опасенията на САЩ относно натиска им за контраразузнаване.

Наскоро китайската шпионска служба публикува нови подробности за гражданин на САЩ, осъден на доживотен затвор за шпионаж по-рано тази година.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Катастрофа на пътя Русе-Бяла прати четирима в болница

Движението в участъка се регулира от полицейски екипи

Столична община купува 18 нови трамвая

Те ще возят пътниците по линии №20 и №22

Заети адвокати отложиха делото „Дебора“

Заседанието е пренасочено за 30 юли

Катастрофа на пътя София-Варна взе две жертви

Катастрофа на главния път София-Варна взе две жертви, съобщава...

Евтиният труд в България свърши

Доходите настигат изяденото от инфлацията

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Тъкър Карлсън анонсира интервю със Зеленски

Американският журналист Тъкър Карлсън анонсира в социалната мрежа X...

Изправят пред съда мъж за домашно насилие и нарушаване на ограничителна заповед

Районна прокуратура - Монтана внесе обвинителен акт срещу 56-годишен...

Делян Пеевски обеща лоялност към Доган и ново начало за ДПС

Лидерът на ДПС Делян Пеевски направи емоционално изявление, в...

САЩ виждат пробив в преговорите в Газа, но не и бърза сделка

Палестинската групировка "Хамас" е направила доста значителна корекция в...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg