https://www.gerb.bg/bg

Киев решен да получи членство в НАТО

Снимка: EPA/JIM LO SCALZO

На срещата на върха на НАТО бяха взети важни решения за укрепване на противовъздушната отбрана и въоръжените сили на Украйна.

Това съобщи президентът на Украйна Володимир Зеленски по време на съвместна пресконференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг във Вашингтон, съобщават от пресцентъра на държавния глава.

Държавният глава благодари на Йенс Столтенберг за всичките години на сътрудничество и подчерта, че Алиансът наистина е станал по-силен.

Оценяваме решението за противовъздушната отбрана, пет „Пейтриът“ за Украйна и десетки други системи. И очакваме те да бъдат доставени възможно най-скоро, за да бъдат спасени възможно най-много животи„, каза президентът.

Зеленски също така спомена приемането на Съвместната декларация на Г-7 миналата година, към която вече са се присъединили 32 държави.

Днес ще подкрепим Договора за Украйна и този документ е успех за Украйна, тъй като развива нашата архитектура за сигурност. Определено ще приложим всяка точка – имаме повече от достатъчно енергия за това„, отбеляза той.

Президентът подчерта, че Украйна ще направи всичко възможно, за да получи покана за членство в НАТО.

Имаме силна формулировка по отношение на необратимостта на движението на Украйна към НАТО – всяка стъпка наистина ни доближава до членство. Ние правим и ще продължим да правим всичко, за да гарантираме, че ще дойде денят, когато Украйна ще бъде поканена и ще стане член на НАТО„, каза още той.

Столтенберг отбеляза, че страните членки на НАТО са взели решение за дългосрочна подкрепа за Украйна.

Структурата на НАТО осигурява помощ за сигурността и обучението на Украйна. НАТО ще поеме координацията и предоставянето на по-голямата част от помощта за сигурността„, обяви той.

Йенс Столтенберг също подчерта, че Алиансът създава отделно командване, което да координира помощта, оказвана на Украйна.

Съюзниците от НАТО обещаха минимална базова линия от 40 милиарда евро военна помощ за Украйна през следващата година и се ангажират да поддържат нашата подкрепа за победата на Украйна„, каза генералният секретар.

Според Йенс Столтенберг Алиансът ще засили сътрудничеството с въоръжените сили и отбранителната индустрия на Украйна.

Припомняме, че в четвъртък НАТО публикува обширна съвместна декларация от срещата на върха във Вашингтон. В нея присъстват темите и формулировките, разкрити по-рано в проекта, изтекъл в пресата, обобщи Би Би Си.

Декларацията включва думи за „необратимия път“ на Украйна към НАТО, както и формулировки и условия, които за първи път прозвучаха преди година на срещата на върха във Вилнюс:

Бъдещето на Украйна в НАТО. Украйна става все по-оперативно и политически интегрирана в Алианса […]. Ние ще продължим да я подкрепяме по необратимия ѝ път към пълна евроатлантическа интеграция, включително членство в НАТО. Отново потвърждаваме, че ще бъдем в състояние да отправим покана към Украйна да се присъедини към Алианса, когато съюзниците се съгласят и условията бъдат изпълнени.“

В документа се говори и за създаването на структури в рамките на НАТО, които да координират подкрепата за Украйна.

На първо място, ще бъде създадена Служба на НАТО за подпомагане на сигурността и обучението в Украйна (NSATU), като се отбелязва, че фактът на съществуването на такава постоянна структура „съгласно международното право няма да направи НАТО страна в конфликта„.

NSATU ще отговаря за трансформирането на украинската армия и сили за сигурност с оглед на по-нататъшното им интегриране в НАТО.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Мистър „Кеш“ и Селския кръчмар са в истерия след провала на заговора срещу Назарян! Но готвят нов коварен план срещу държавата! (СНИМКА)

Действията на Радев чрез прокситата му от ПП и ДБ в Народното събрание ще лъснат още в началото на идната седмица

Полицията в Белфаст разтървава протестиращи – срещу мигрантите и срещу расизма (СНИМКИ)

Полицията за борба с безредиците в Белфаст, Северна Ирландия,...

„Напуснете сега“: Великобритания призовава гражданите си да напуснат Ливан

В събота Обединеното кралство призова своите граждани да напуснат...

Пожар обхвана връх Синаница в Пирин

Пожар гори в района на връх Синаница в Пирин, съобщи...

Най-малко 15 загинали при въздушен удар по училище в Газа

Най-малко 15 души загинаха при израелски въздушен удар по...

Хаос в Пловдив! Светофари не работят в няколко квартала

Малко преди 21 часа отново се забелязва в Пловдив...

От „Пирогов“ с последни данни за прегазеното от трактор 9 г. дете

Момченцето продължава да бъде в тежко състояние, настанено в детска реанимация, където е под активно наблюдение и реанимационно лечение

Реклама

spot_img

Продължете да четете

15 загинали при свлачища в Китай

След като тайфун удари страната

ИТН и БСП плуват на гребена на една вълна

Психологически спокойна среща за ИТН и БСП. С такъв...

Пътнически влак дерайлира в Индия

Пътнически влак дерайлира в източна Индия. При инцидента загинаха...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg