https://www.gerb.bg/bg

Късният сигнал затруднил планинските спасители в търсенето на Каролев

Росен Баненски, спасителят, открил Владимир Каролев, снимка: БГНЕС

Доста късно дойде сигналът при нас за инцидента с икономиста Владимир Каролев и сравнително малко време имахме в светлата част на денонощието. Така директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев коментира пред БНТ акцията по спасяването на икономиста.

Припомняме, че вчера, след 12-часова спасителна операция Владимир Каролев беше открит в улей под връх Тодорка. Предполага се, че е падал около 400 метра. Теренът, на който е открит Каролев, е със стръмни улеи и камъни и се предполага, че се е спънал и е паднал. Спасителите определят откриването му като голям късмет, тъй като мобилните телефони нямат обхват в района.

По думите на Нешев късният сигнал до някаква степен затруднил спасителите, защото трудно може да се търси човек по тъмно в такъв голям район, където снегът вече се топи и има много клекове, скали и камъни.

Почти всеки такъв участък като че ли има шанс да бъде човек, а то всъщност се оказва, че няма човек и търсиш, и търсиш…. много трудна ситуация„, изтъкна шефът на ПСС.

Нешев обясни, че теренът също бил достатъчно труден, за да не може да се разчита на техника. При по-голямата част от протичането на акцията, всичко се случваше пеш, поясни той.

Според него наличието на хеликоптер би забързало спасителната акция.

В конкретната ситуация буквално можеше да приключи случая в рамките на час-час и половина. Аз не виждам в близко бъдеще да се случи нещо ново. Правителството движи нещата в определена посока. Очаква се един хеликоптер да се появи в България през 2023 година. Така че още две години ще чакаме„, изтъкна Нешев.

Той обясни, че в момента сезоните се характеризират с топенето на снежната покривка и със заледяването ѝ нощно време. Така нареченият междинен период крие опасности от все още останали снежни преспи, от улеи, пълни със сняг, ако се подценяват, може да доведе до много сериозни инциденти, уточни Емил Нешев.

Нешев коментира, че почти всяка година има такива инциденти в планината и този период крие точно такива опасности – от подхлъзване, от подценяване на тези снежни преспи. Става дума и за подценяване на планината, и за надценяване на собствените възможности.

В този период снежните условия са изключително коварни. От повърхностния слой се очертава меко, като стъпиш на него, имаш чувството, че е меко, но под този разтопен сняг стои твърда, понякога заледена основа, която много лесно може да подхлъзне мекия сняг и всъщност падането става много сериозно. Подобно нещо вероятно се е случило и с г-н Каролев в Пирин. Подозираме, че това е проблемът„, подчерта Нешев.

Той напомни, че е огромен риск сам човек да бъде в планината. Няма кой да те види, ако пострадаш, няма кой да потърси помощ за теб. Когато тръгваме в планината, е нужно да съберем достатъчно информация за условията там и какво ни очаква като прогноза, дали сме готови психически да отидем там, дали сме подготвени физически, с екипировка. В повечето случаи екипировката е решаваща, каза още директорът на ПСС.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img

Още от рубриката

Русия съобщи за превземането на село Сокол в Донецка област

Руското министерство на отбраната съобщи за превземането на село...

Терзиев обеща развитие на северните райони на София

Развитието на северните райони на София е сред водещите...

Жена загина при тежка катастрофа край Кочериново

Жена загина при тежка катастрофа на автомагистрала "Струма" край...

Пожар избухна на остров Лесбос

Силният вятър разпалва пламъците

Пожар гори край магистрала Тракия в района на Чирпан

Движението по магистралата не е затруднено

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Тъкър Карлсън анонсира интервю със Зеленски

Американският журналист Тъкър Карлсън анонсира в социалната мрежа X...

Пожар избухна на остров Лесбос

Силният вятър разпалва пламъците

Летни бури засегнаха Западните Балкани

Фронтът се насочва към България

Авария отново остави Перник на сухо

Ще бъде монтиран и спирателен кран

Лека кола и тир се удариха челно на пътя Лом – Козлодуй

Лек автомобил и тир се удариха челно край монтанското...

Губернаторът на Масачузетс зове Байдън да се откаже

В открита петиция се намеква за нов кандидат

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg