https://www.gerb.bg/bg

Каракачанов очаква или честни, или дълги преговори със С. Македония

Красимир Каракачанов, снимка: БГНЕС

Преговорите със Скопие ще бъдат или честни, или дълги. Това заяви вицепремиерът Красимир Каракачанов.

По време на последната половин година, когато ние водихме активно преговори с Македония дали тя е готова да започне преговори с ЕС, един от непочтените номера, които ни въртяха от Скопие, беше зад гърба ни да ходят и да обясняват в Европа на нашите партньори в НАТО или в ЕС, че всъщност България, пречейки на Македония да влезе в ЕС, обслужва сръбските и руските интереси. Видя се кой какви интереси обслужва, коментира той.

Кракачанов заяви, че в Македония все още е забранено да се изрича думата „българин“, тя все още била мръсна дума. Българите продължавало да бъдат обрисувани през македонските медии и учебници като окупатори.

Македония се държи по начин, по който едва ли не България кандидатства в ЕС, тя се опитва с назидателен тон да дава препоръки на ЕС, нещо са се объркали, отбеляза още вицепремиерът. По негови думи политическият елит в Скопие още не е разбрал, че кандидатстват за членство в Европейския, а не в Съветския съюз.

Той отново призова македонските власти да променят тона си към България.

Според него в РСМ погрешно очаквали, че някой от САЩ ще притисне новото българско правителство и то ще „клекне“. Каракачанов обаче бе категоричен, че и в в бъдеще, без значение кой ще управлява България, няма как да се постигне това, което Скопие смята с подобни „заобиколки и през задната врата“ да се случи.

В Скопие трябва да разберат, че договорите не са кръчмарска наздравица, а отговорност. Когато си подписал един договор трябва да го спазваш, когато не го спазваш, няма да получиш това, което очакваш, отсече той.

Припомняме, в средата на януари опозиционната партия в Северна Македония ВМРО-ДПМНЕ призова за замразяване на преговорите с България. Лидерът й Христиан Мицковски заяви, че няма цена, която да го накара да признае, че до 1945 г. македонците са били българи и че македонският език е бил български.

Македонският премиер Зоран Заев отхвърли призива и подчерта, че в преговорите със София македонският език и идентичност няма да бъдат обект на разговори.

Всичко това се случи на фона на решението на Скопие да върне сръбския език за изучаване в училищата.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Шест общински дружества си търсят опитни управленци

Общинските съветници от ПП-ДБ-Спаси София Борис Бонев, Бойко Димитров...

Арестант почина в РПУ – Ямбол

Прокуратурата започна разследване по случая

Катастрофа на пътя Русе-Бяла прати четирима в болница

Движението в участъка се регулира от полицейски екипи

Столична община купува 18 нови трамвая

Те ще возят пътниците по линии №20 и №22

Съдът в Страсбург отмени присъда срещу България по дело за промяна на пола

За първи път по дело срещу България Европейският съв...

Заети адвокати отложиха делото „Дебора“

Заседанието е пренасочено за 30 юли

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Явор Божанков: Борисов става и си ляга с нас

"Възраждане" разговарят с въображаеми фактори

Михаил Миков вижда големи шансове за подкрепа на кабинета на ГЕРБ

Големи са шансовете да бъде подкрепен кабинетът на ГЕРБ....

РЗИ-Монтана установи замърсяване на водата в три села в община Берковица

Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Монтана е установила замърсяване...

Катастрофа на АМ „Марица“ взе две жертви

Двама души загинаха при катастрофа на АМ "Марица", съобщи...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg