https://www.gerb.bg/bg

Канада разследва причините за имплозията на батискафа „Титан“

Канадският съвет за безопасност на транспорта съобщи вчера, че провежда разследване на загубата на батискафа „Титан“ и е разговарял с тези, които са пътували на кораба-майка – „Полар принс“, съобщи Асошиейтед прес.

Новото решение беше обявено в момент, когато властите от САЩ и Канада започнаха процеса на проучване на причината за подводната имплозия и се сблъскаха с въпросите кой е отговорен за определянето на начина, по който се е развила трагедията. Морските агенции претърсват района в северната част на Атлантическия океан, където плавателният съд бе разрушен, при което загинаха всичките петима души на борда. Отломките са открити на около 3 810 метра под водата, на няколкостотин метра от останките на „Титаник“, които са били на път да изследват.

Провеждаме разследване на безопасността в Канада, като се има предвид, че това е плавателен съд под канадски флаг, който е напуснал канадско пристанище и е участвал в това събитие, макар и в международни води„, заяви Кати Фокс, председател на транспортното ведомство. „Други агенции могат да решат да проведат разследвания и това зависи от тях.“ Тя добави, че разбира международния интерес и ще споделя събраната информация с други агенции.

Корабът – майка напусна Нюфаундленд на 16 юни, теглейки злополучния „Титан“. На борда му имаше 41 души – 17 членове на екипажа и 24 други, включително петимата загинали при имплозията.

Бреговата охрана ръководеше първоначалната издирвателна и спасителна мисия – мащабно международно усилие, което вероятно е струвало милиони долари, отбелязва АП. Не беше съвсем ясно кой ще има правомощията да ръководи това, което със сигурност ще бъде сложно разследване, включващо няколко държави. Компанията „Оушън гейт“ която притежава и експлоатира „Титан“, е базирана в САЩ, но батискафът е регистриран на Бахамските острови. Корабът майка на „Титан“ е под канадски флаг, а загиналите са от Великобритания, Пакистан, Франция и САЩ.

Най-малко 46 души са пътували успешно с батискафа до мястото на потъването на „Титаник“ през 2021 г. и 2022 г., според документи, подадени от компанията в окръжния съд на САЩ в Норфолк, Вирджиния. Но въпроси относно безопасността на подводницата бяха повдигнати както от бивш служител на компанията, така и от бивши пътници.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Русия съобщи за превземането на село Сокол в Донецка област

Руското министерство на отбраната съобщи за превземането на село...

Терзиев обеща развитие на северните райони на София

Развитието на северните райони на София е сред водещите...

Жена загина при тежка катастрофа край Кочериново

Жена загина при тежка катастрофа на автомагистрала "Струма" край...

Пожар избухна на остров Лесбос

Силният вятър разпалва пламъците

Пожар гори край магистрала Тракия в района на Чирпан

Движението по магистралата не е затруднено

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Белият дом: Джо Байдън ще е домакин на пресконференцията на НАТО

Прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер съобщи във вторник,...

Михаил Миков вижда големи шансове за подкрепа на кабинета на ГЕРБ

Големи са шансовете да бъде подкрепен кабинетът на ГЕРБ....

Даниел Митов: Митология е, че ДПС командва ГЕРБ

ГЕРБ се опитали да бъдат възрастният човек в стаята

„Национален сбор“ води на изборите във Франция, според exit poll

Крайнодясната партия "Национален сбор" (НС) на Марин льо Пен...

Пожар обхвана района на Мъглиж

Голям пожар е избухнал в района на с. Ветрен,...

Хасан Азис излезе в подкрепа на Ахмед Доган

Знаково лице на ДПС Хасан Азис също излезе в...

Съпругата на испанския премиер се яви пред съда по обвинения в корупция

Бегона Гомес, съпругата на испанския премиер Педро Санчес, се...

Орбан: Не съм в положение да посреднича между Украйна и Русия

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че не е в...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg