https://www.gerb.bg/bg

Израел уволни двама офицери заради убитите хуманитарни работници

Снимка: EPA/MANUEL DE ALMEIDA

Израелско разследване на убийството на седем хуманитарни работници при въздушен удар в Газа тази седмица откри сериозни грешки и нарушения на процедурата от страна на военните, в резултат на което двама офицери бяха уволнени и висши командири официално порицани, предава „Ройтерс“.

Разследването установи, че израелските сили погрешно са допуснали, че атакуват въоръжени мъже от „Хамас„, когато нанесли удар с дрон срещу трите превозни средства на групата за хуманитарна помощ на „Световната централна кухня“ (WCK), и че стандартните процедури са били нарушени.

Ударът върху транспортните средства за оказване на помощ е сериозна грешка, произтичаща от сериозен провал поради погрешна идентификация, грешки при вземането на решения и нападение, което противоречи на стандартните оперативни процедури„, се казва в изявление на военните, публикувано в петък.

В него се каза, че началник-щаб на бригада с чин полковник е бил уволнен, както и офицер за огнева поддръжка на бригада с чин майор и са наложени официални порицания на висши офицери, включително генерала начело на Южното командване.

Израелската армия използва изкуствен интелект, за да помогне с идентифицирането на цели за бомбардировки в Газа, CNN разкри по-рано в четвъртък, цитирайки разследване на +972 Magazine, Local Call и шестима служители на израелското разузнаване, според които човешката намеса при подбора на цели е „минимален“.

Един служител, пожелал да запази анонимност, сподели „че човешкият персонал често служи само като „гумен печат“ за решенията на машината“ и обикновено посвещава само около 20 секунди на всяка цел – като се увери, че са мъже – преди да разреши бомбардировка.

Известният готвач Хосе Андрес, основател на благотворителната World Central Kitchen (WCK) заяви пред „Ройтерс“ в емоционално интервю в сряда, че израелската атака, при която бяха убити седем от неговите хуманитарни работници в Газа, е била насочена към тях „систематично, кола по кола“.

WCK е поддържала ясна комуникация с израелските военни, които според него са знаели движенията на неговите хуманитарни работници.

Това не беше просто лош късмет, когато е била хвърлена бомба на грешното място, каза Андрес, с което опроверга изявлението на израелския премиер Бенямин Нетаняху за неумишлен удар.

Убийството на седемте хуманитарни работници, сред които граждани на Великобритания, Австралия и Полша, двойно гражданство на САЩ, Канада и палестински колега, предизвика глобално възмущение тази седмица.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Пожар избухна в медицински център във Варна

Пожар избухна тази сутрин в Диагностично-консултативния център 3 в...

Около два километра е колоната от коли на граничен пункт „Кулата“

Интензивен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на границата...

Пожар в жилищен блок във Варна, двама са обгазени

Двама души пострадаха леко при пожар в апартамент в...

Медийно присъствие около дома на Доган: Предстои ли среща с Пеевски?

Спокойна е обстановката в района на имота на почетния...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

МРРБ се хвали с ударно строителство и ремонт на пътища

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) е стартирало...

Губернаторът на Масачузетс зове Байдън да се откаже

В открита петиция се намеква за нов кандидат

Теч на отровен газ на летището в Куала Лумпур изпрати 20 души в болница

Около 20 души на международното летище в Куала Лумпур,...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg