https://www.gerb.bg/bg

Израел тества система за предупреждение за ракети, която дава на Украйна

Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu / EPA

Сигнализирайки подкрепата си за Украйна, Израел започна да тества в Киев система за предупреждение за ракети за защита на населението от руски атаки, съобщава „Ал-монитор“.

Посланикът на Украйна в Израел Евгений Корничук каза в сряда, че Киев е започнал да тества разработената от Израел система за ракети, целяща да предупреждава цивилни, когато ракети или други снаряди са изстреляни в района, където са разположени.

Обещанието да се помогне на Украйна със система за предупреждение за цивилни беше направено още при предишното правителство на Бенет-Лапид, но конкретни стъпки за напредък в доставката на системата бяха предприети по време на посещението на външния министър Ели Коен в Киев в средата на март, когато той се срещна с президента Володимир Зеленски. Подготвяйки се за пътуването на Коен до Киев, правителството на Израел одобри бюджета за разработване и внедряване на такава система.

Самият Израел използва гражданска алармена система от много години, особено срещу ракетен обстрел от Газа и срещу ракети от ливанската граница. Все пак системата трябваше да бъде адаптирана към географските параметри на различни области в Украйна, за да работи оптимално, процес, чието изпълнение отне няколко месеца. Системата, която сега е доставена в Киев, трябва да идентифицира изстрелването на ракети и други видове снаряди, за да изчисли къде се очаква да паднат и колко време имат хората в тази зона, за да потърсят убежище.

Обявявайки, че тестването на алармената система е започнало, Корничук каза: „Надяваме се, че ще финализират предупредителната система бързо и можем да я копираме и поставим във всички големи градове. Украинското правителство контролира шест града с над милион жители и определено ще използваме израелска технология, за да спасим живота на хората. Той добави: „Това е много важно за нашата гражданска и военна инфраструктура. Това е оборудване, което ще ни позволи да спасяваме животи„.

В изявлението си от сряда Корничук също така повтори искането на Киев за израелска помощ за разчистване на мини. „През последните шест месеца освободихме територия, два пъти по-голяма от Израел, която е пълна с мини. Нашите фермери бяха взривени в тракторите си“, отбеляза посланикът, като добави, че водещият украински експерт по разминиране е работил в миналото в Африка с израелски компании, специализирани в тази област. Посланикът подчерта, че въпреки че в Украйна имат знанията да разминират, те нямат достатъчно оборудване, за да покрият големите минирани площи, особено сега през пролетта, когато сезонът на засяване е започнал.

На среща в Брюксел във вторник с еврокомисаря по въпросите на съседството и разширяването Оливер Вархели Коен обсъди, наред с други неща, възможното участие на Европейския съюз в проект за разминиране на Украйна. Двамата мъже се съгласиха да разгледат инициатива за тристранно сътрудничество, при която израелски компании, финансирани от ЕС, ще помогнат на Украйна в разчистването на мини.

След руското нахлуване в Украйна на 24 февруари 2022 г. Киев многократно е молил Йерусалим за военна помощ. В началото Израел отказа категорично, страхувайки се от реакцията на Русия. IDF координира с руската армия своите действия в сирийското небе. Русия също е постоянен член на Съвета за сигурност на ООН и основен участник в иранското досие. За Израел провокирането на Москва е равносилно на стратегически риск, който той не желае да поеме. Все пак, изправен пред натиск от страна на Съединените щати, ЕС и Украйна, тогавашният министър на отбраната Бени Ганц се съгласи да изпрати в Украйна отбранително оборудване – главно каски и жилетки. Системата за предупреждение, предоставена сега на Киев, отразява по-нататъшното присъединяване на Израел към проукраинския лагер.

Израелски дипломати обясниха пред „Ал-монитор“, че съдейки по езика, използван наскоро от Киев, изглежда, че украинското ръководство се е примирило с това Израел да не им предоставя оръжие. След като Зеленски облекчи натиска, сега и европейците са. Това от своя страна позволява на Израел да се съсредоточи върху това, което може да предостави: системата за предупреждение. Израелските дипломати отбелязаха, че това сътрудничество за отбрана/защита с Украйна е в крак със задълбочаването на връзките между Израел и НАТО.

С премахването на натиска върху доставката на оръжия, Израел изглежда намери своя начин да подкрепи Украйна срещу Русия. Това беше очевидно тази седмица и при посещението на заместник-председателя на Върховната рада на Украйна Олена Кондратюк в Израел. Кондратюк се срещна с председателя на Кнесета Амир Охана и с генералния директор на външното министерство Ронен Леви. На 1 май тя посети град Ашкелон, разположен на 10 километра от границата с Газа, където видя инсталирането на израелската система за предупреждение за ракети. 

Засега става въпрос само за радари, не се споменава ПВО системата „Железен купол“.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Русия съобщи за превземането на село Сокол в Донецка област

Руското министерство на отбраната съобщи за превземането на село...

Терзиев обеща развитие на северните райони на София

Развитието на северните райони на София е сред водещите...

Жена загина при тежка катастрофа край Кочериново

Жена загина при тежка катастрофа на автомагистрала "Струма" край...

Пожар избухна на остров Лесбос

Силният вятър разпалва пламъците

Пожар гори край магистрала Тракия в района на Чирпан

Движението по магистралата не е затруднено

Реклама

spot_img

Продължете да четете

НАТО не може да измисли име за новата си роля в Украйна

Очаква се лидерите на Северноатлантическия алианс да одобрят инициативата координиране...

Иран избира президент на балотаж

Иран ще проведе балотаж на президентските избори на 5...

Рамадан Аталай се чувства изключен „по заслуги“

Изключеният от ПГ на ДПС дългогодишен депутат Рамадан Аталай...

Русия: С новата военна помощ САЩ удължават войната

Вероятно лейбъристите ще спечелят убедително

Томислав Дончев: Политическата система у нас е в дълбока криза

Политическата система в България е в дълбока криза. Необходим...

ГДБОП задържа интернет педофил в Пазарджик

Задържан е интернет педофил в Пазарджик, жертва на който...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg