https://www.gerb.bg/bg

Израел си присвои още земя в окупирания Западен бряг

Снимка: EPA/ABIR SULTAN

Израел си присвои няколко терена земя, граничещи с голямо еврейско селище в окупирания Западен бряг, съобщава „Ройтерс“.

Източник, информиран за решението, обаче уточни, че към момента няма план за строителство на мястото.

В съобщение на Гражданската администрация – част от Министерството на отбраната на Израел, се посочва, че терените възлизат на 2640 дунама, или 652 акра. Израелският източник поясни, че те ще бъдат определени като част от селището Маале Адумим, източно от Йерусалим.

Западният бряг е сред териториите, превзети от Израел по време на войната в Близкия изток от 1967 г., и където палестинците, с международна подкрепа, търсят държавност. Повечето световни сили смятат селищата за незаконни. Самият Израел оспорва тази гледна точка, позовавайки се на историческите и библейските връзки на еврейския народ със земята.

Религиозно-националистическото правителство на премиера Бенямин Нетаняху насърчава заселванията, което води до търкания със Съединените щати, въпреки че двете съюзнически страни съюзниците сближиха позициите си заради войната на Израел с „Хамас“ в ивицата Газа.

На 24 февруари държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви, че Вашингтон смята еврейските селища на Западния бряг за несъвместими с международното право. Позицията му представлява връщане към дългогодишна позиция на САЩ, която беше отменена от администрацията на бившия президент Доналд Тръмп.

Палестинците твърдят, че разширяването на селищата на Западния бряг е част от умишлена израелска политика за подкопаване на амбицията им за създаване на независима държава със столица Източен Йерусалим.

Миналата седмица израелските министри се съгласиха да свикат съвет за планиране, за да одобрят около 3300 жилища, които да бъдат построени в селища – решение, което разочарова Вашингтон, който настоява за подновяване на усилията за решение с две държави на продължаващия от десетилетия конфликт между Израел и палестинците.

По данни на Комитета по правата на човека на ООН към момента малко под 700 000 заселници живеят в 279 селища на Западния бряг и Източен Йерусалим спрямо 520 000 през 2012 г.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

„Изключително опасен“ ураган връхлита Карибите

Изключително опасна" буря от категория 4 - ураганът Берил,...

Новият български патриарх отслужва първа света литургия

Новоизбраният български патриарх Даниил ще отслужи първа света литургия...

И Моралес заговори за автопреврат в Боливия

Бившият президент на Боливия Ево Моралес в неделя обвини...

Румен Радев връчва мандата на ГЕРБ-СДС

Държавният глава Румен Радев ще връчи в понеделник от...

Унгария поема Съвета на ЕС

Унгария поема от 1 юли председателството на една от...

Зеленски: Светът има достатъчно сила, за да принуди Русия към мир

Ударите на Украйна по руската граница помогнаха за защитата...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Щети след дъжд и градушка в района на Гърмен

Силна буря се е разразила снощи на територията на...

Видинският митрополит Даниил е новият български патриарх (ОБНОВЕНА)

За него са гласували 69 делегати, за Врачанския митрополит Григорий - 66, има три недействителни бюлетини

Иран не успя да си избере президент на първи тур

Масуд Пезешкиан печели над 10 милиона гласа

Антисемитските прояви в Германия са се увеличили с 83% през 2023 г.

Антисемитските прояви в Германия, от графити до опити за...

ИЗВЪНРЕДНО В News24sofia.eu! Напрежение в село Карлуково след като цигани пребиха шофьор на автобус край Луковит (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=nwMMHBz2oOc Напрежение в село Карлуково, след като преди дни двама...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg