https://www.gerb.bg/bg

Израел отрича планове за прекратяване на огъня в южната част на Газа

Снимка: EPA/HAITHAM IMAD

Израел обяви днес, че в южната част на Газа не е приложено примирие въпреки твърденията на източници по сигурността в Египет, че е постигнато споразумение за допускане на чужденци от обсадения палестински анклав и за доставяне на помощ, съобщава „Ройтерс“.

Бомбардировките срещу „Хамас“ в Газа продължиха през нощта, като според жителите там това е най-тежкият удар от девет дни на конфликт.

На фона на хуманитарна криза обхвана Газа два египетски източника по сигурността обявиха, че Израел се е съгласил да спре бомбардировките си над южната част на региона. Според тях контролираният от Египет граничен пункт „Рафах“ се очаква да бъде отворен отново, за да позволи на хората с чужди паспорти да напуснат.

Обаче кабинетът на израелския премиер Бенямин Нетаняху заяви в изявление: „В момента няма примирие и хуманитарна помощ в Газа в замяна на извеждане на чужденци„.

Израелската армия и посолството на САЩ в Израел не коментираха, а от „Хамас“ не потвърдиха никакво примирие. Така ситуацията на граничния пункт Рафах остана неясна.

Припомняме, че Израел наложи пълна блокада на Газа, където храната е на привършване.

Дипломатическите усилия се засилват за получаване на помощ в анклава, който е подложен на интензивни израелски бомбардировки след нападението срещу Израел на 7 октомври от бойци на Хамас, което уби 1300 души.

Израел все още подготвя сухопътна инвазия в района.

Властите в Газа казаха, че най-малко 2750 души са били убити досега от израелските удари, една четвърт от които деца, и близо 10 000 ранени. Други 1000 души са в неизвестност и се смята, че са под развалините.

Стотици тонове помощи от няколко страни бяха задържани в Египет дни наред в очакване на споразумение за безопасното ѝ доставяне до Газа и евакуацията на чужди граждани през „Рафах“. От Египет обявиха, че след бомбардировката пропускателния пункт е неработещ.

Съединените щати казаха на своите граждани в Газа да се приближат до „Рафах“, за да могат да се изнесат. Според правителството на САЩ броя на палестински американци с двойно гражданство в Газа е между 500 и 600.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Русия съобщи за превземането на село Сокол в Донецка област

Руското министерство на отбраната съобщи за превземането на село...

Терзиев обеща развитие на северните райони на София

Развитието на северните райони на София е сред водещите...

Жена загина при тежка катастрофа край Кочериново

Жена загина при тежка катастрофа на автомагистрала "Струма" край...

Пожар избухна на остров Лесбос

Силният вятър разпалва пламъците

Пожар гори край магистрала Тракия в района на Чирпан

Движението по магистралата не е затруднено

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Китай предупреди за по-горещи топлинни вълни и по-интензивни проливни дъждове

Китай е изправен пред по-горещи и продължителни топлинни вълни,...

Белият дом: Джо Байдън ще е домакин на пресконференцията на НАТО

Прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер съобщи във вторник,...

МРРБ се хвали с ударно строителство и ремонт на пътища

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) е стартирало...

Йотова все още таи надежда, че ще има редовно правителство

Според нея не са изчерпани всички възможности

Тъкър Карлсън анонсира интервю със Зеленски

Американският журналист Тъкър Карлсън анонсира в социалната мрежа X...

Петима загинали и над 60 ранени при експлозия в Турция (СНИМКИ)

Сграда в турския град Измир е била частично разрушена...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg