https://www.gerb.bg/bg

Израел откри доказателства, че „Хамас“ държи заложници в детска болница в Газа

Снимка: EPA/MOHAMMED SABER

Израелската армия е открила признаци, че „Хамас“ държи заложници в мазето на детска болница в Газа, съобщава „Ройтерс“.

Вчера тя разпространи видео и снимки, показващи нещо, което твърди, че са оръжия, съхранявани от палестинската групировка в мазето на лечебното заведение. Освен това твърди, че по всичко личи, че там са държани и заложници.

Говорителят на Израелските отбранителни сили контраадмирал Даниел Хагари заяви, че армията е открила команден център с арсенал от оръжия, включително гранати, жилетки с експлозиви и други взривни устройства, съхранявани от бойци на „Хамас“ в мазето на болница „Ар-Рантиси“ – педиатрична болница, специализирана в лечението на онкоболни пациенти.

Освен това открихме признаци, че от „Хамас“ са държали заложници тук„, подчерта той. „В момента това е в процес на разследване. Но разузнаването ни го потвърждава„.

Хагари показа кадри от рудиментарни жилищни помещения, включително малка кухня, както и тунелна шахта, която по негови думи води до къщата на висш военноморски командир на „Хамас“.

„Хамас“ е взел цялата тази зона под свой контрол и води войната си срещу израелците от тази болница“, категоричен бе той.

Израелската армия е открила и мотоциклет със следи от огнестрелно оръжие, за който се смята, че е бил използван за отвеждане на заложници в Газа след изненадващото нападение на 7 октомври, когато въоръжени бойци на „Хамас“ нахлуха в Южен Израел, убиха около 1200 души и плениха други 240.

В отговор Израел предприе интензивна бомбардировка на ивицата Газа и сухопътна операция, при която израелските войски навлязоха дълбоко в анклава. По данни на палестинските здравни власти над 11 000 души са били убити в Газа.

Вчера израелски танкове бяха разположени пред входа на болницата „Ал-Шифа“ – основната болница в Газа, където стотици пациенти все още чакат да бъдат евакуирани.

Израел обвини „Хамас“, че използва болници и друга гражданска инфраструктура за укриване на командните си центрове и оръжейни позиции, както и че използва цивилни и болнични пациенти като живи щитове.

На свой ред „Хамас“ и болничните власти в Газа отрекоха здравните заведения да са използвани с такива цели.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Пожар избухна в медицински център във Варна

Пожар избухна тази сутрин в Диагностично-консултативния център 3 в...

Около два километра е колоната от коли на граничен пункт „Кулата“

Интензивен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на границата...

Пожар в жилищен блок във Варна, двама са обгазени

Двама души пострадаха леко при пожар в апартамент в...

Медийно присъствие около дома на Доган: Предстои ли среща с Пеевски?

Спокойна е обстановката в района на имота на почетния...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Алисия страда по забрадката на баба си (СНИМКА)

Фолкдивата Алисия си спомня с носталгия за забрадката на...

Байдън изправен пред нарастващ натиск да се оттегли от кампанията

Редица големи дарители от Демократическата партия публично предупредиха, че...

Тимур Халилов: ДПС ще търси оползотворяване на втория мандат

Среща Доган - Пеевски няма да има, това е манипулация, добави депутатът от ДПС

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg