https://www.gerb.bg/bg

Израел ликвидира бойци на „Ислямски джихад“ на Западния бряг

Снимка: EPA/MOHAMMED SABER

Израелските сили в петък са застреляли двама палестински въоръжени мъже в престрелка при опит за арест в град Калкилия, на Западния бряг. Това съобщава „Ройтерс“, като цитира израелската полиция.

Двамата мъже са били бойци палестинската групировка „Ислямски джихад“.

У двамата терористи бяха открити пистолети. Един от неутрализираните терористи е планирал да извърши нападение в района„, се казва в изявлението.

„Ислямският джихад“ обаче не обяви веднага двамата мъже за членове.

Видеоклипове в социалните медии, които „Ройтерс“ не можа да провери веднага, показват израелски сили, заобикалящи катастрофирала кола и един член на силите за сигурност, който вади тялото на мъж от превозното средство.

Палестинската официална информационна агенция WAFA твърди, че израелските сили са попречили на местните медици да стигнат до колата и след това са отнесли телата.

Палестинските здравни служители потвърдиха смъртта на двамата мъже.

Припомняме, че насилието на Западния бряг, което вече се увеличи преди войната в Газа, ескалира допълнително със засилени израелски военни нападения, насилие от заселници и палестински улични нападения.

Около 550 души, включително много бойци и някои цивилни минувачи, бяха убити от израелските сили на Западния бряг след избухването на войната в Газа на 7 октомври.

Междувременно, израелските сили удариха Рафах и други райони в Ивицата Газа и влязоха в близък бой с бойци, водени от палестинската ислямистка групировка „Хамас„, съобщиха местни жители и израелската армия.

Израелската армия заяви в петък, че нейните сили провеждат „прецизни, базирани на разузнаване“ действия в района на Рафах, където войските са участвали в близък бой и са открили тунели, използвани от екстремисти. Той също така съобщава за действия на други места в анклава.

Повече от осем месеца след началото на войната в Газа напредъкът на Израел сега е съсредоточен върху двете последни области, които неговите сили все още не са щурмували: Рафах в южния край на Газа и района около Дейр ал-Балах в центъра.

Целият град Рафах е зона на израелски военни операции„, каза Ахмед Ал-Софи, кметът на Рафах. Градът преживява хуманитарна катастрофа и хората умират в палатките си заради израелските бомбардировки„, добави той.

Софи каза, че в града няма функциониращо медицинско заведение и че останалите жители и разселените семейства не могат да задоволят минималните дневни нужди от храна и вода.

Палестинските данни и данните на ООН показват, че по-малко от 100 000 души може да са останали в най-западната част на града, който е приютявал повече от половината от 2,3-милионното население на Газа преди началото на израелското нападение в началото на май.

Наземната и въздушната кампания на Израел беше задействана, когато екстремисти, водени от „Хамас“, нахлуха в Южен Израел на 7 октомври, убивайки около 1200 души и завладявайки повече от 250 заложници, според израелски данни.

Офанзивата остави Газа уби повече от 37 400 души, според палестинските здравни власти, и остави почти цялото население бездомно и лишено.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Медведев: САЩ са на крачка да загубят Студената война

Съединените щати са "на една крачка" да загубят Студената...

МО поканило Радев като държавен глава, а отказът му е личен

Нормална практика е президентът Румен Радев или премиерът Димитър...

МВР не знае как Брендо е влязъл в страната

Последното регистрирано преминаване на границата от страна на Евелин...

Откриха 250-килограмова бомба от ВСВ край Берлин

Откриха 250-килограмова бомба от Втората световна война близо до...

Андрей Гюров не декларирал участие в НПО и дружество с ограничена отговорност

Антикорупционната комисия обяви мотиви за решението си, че подуправителят на...

Със закон Словакия засилва охраната на водещи политици

Парламентът на Словакия одобри пакет от закони, имащи за...

Пеевски: Президентът е подчинен на зависимости и връзки на Изток

Президентът Румен Радев обслужва чужди, а не националните български...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Тайван призовава гражданите си да не пътуват до Китай

Тайван повиши предупреждението си срещу пътувания до Китай, съобщава...

Щети след дъжд и градушка в района на Гърмен

Силна буря се е разразила снощи на територията на...

Гръцките пожарникари се борят с горските пожари, разпалвани от бурен вятър

Стотици пожарникари борят да овладеят горските пожари, разпалвани от...

Пеевски: Президентът е подчинен на зависимости и връзки на Изток

Президентът Румен Радев обслужва чужди, а не националните български...

Пожар в Девинско изпепели селскостопански постройки и къща

Пожар в девинското село Стоманево унищожи в събота селскостопански...

Армения също призна Палестина

Армения призна Палестина. Това съобщи общественото радио на страната, позовавайки се на...

Мартин Станков – Рашо е арестуван за рекордна пратка кокаин в Германия (СНИМКА)

Дългогодишният „лейтенант“ в наркоорганизацията „Фирмата“ на мафиотския бос Златомир...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg