https://www.gerb.bg/bg

Избират между прокурор, следовател или съдия за разследващ главния прокурор

Снимка: архив БГНЕС

До 15 януари трябва да има „изчистена фигура“ по механизма за разследване на главния прокурор, обособен в Националния план за възстановяване и устойчивост. Това обяви правосъдният министър Надежда Йорданова пред журналисти след участието си в Комисията по правни въпроси.

Тя обясни, че магистратът, който ще разследва главния прокурор, ще бъде от съдебната система и това е един от детайлите, който се обсъжда на експертно ниво. Настояването на ЕК било за съдия следовател, но подобна фигура няма в Конституцията. Възможни са няколко варианта, възможно е кръгът от магистрати да включва прокурор, следовател, съдия на съответното високо ниво, като по време на разследването магистратът ще има функциите на прокурор, обясни Йорданова.

Решението на КС показва няколко набора от критерии, които показват, че разследващият прокурор или лицето, което разследва главният прокурор, не трябва да бъде толкова извадено, специфично, особено, както бил предложеният режим в Закона за съдебната власт. Търси се балансът да не се създава едно усещане за извънредност и неравнопоставеност, но да се създадат гаранции, че разследващият магистрат ще си свърши работата. Новият магистрат ще се избира „атхок“ от действащите магистрати за конкретния случай, уточни правосъдният министър.

Това, което бъде заложено в Плана за възстановяване и устойчивост като основни моменти, не трябва да противоречи на Конституцията. Експертните разговори продължават и до 15 януари трябва да бъде изчистен въпросът с механизма за разследване на главния прокурор.

Надежда Йорданова подчерта, че най-доброто решение на проблемите е конституционна промяна. Трудностите в набиране на конституционно мнозинство няма да откажат правосъдния министър да реши и свърши поне минимално възможното на законодателно ниво.

В рамките на дебата се надявам да постигнем конституционно мнозинство, но така или иначе, докато тече конституционният дебат, ще свършим минимално възможното на ниво изменение на закона, категорична бе Йорданова.

Тя добави, че няма дебат за това дали прокуратурата да бъде извадена от съдебната власт. Дебатът, който върви е да се гарантира съдиите да се самоуправляват от преобладаващо участие на съдии, избирани от съдии, и да има механизъм за търсене на отчетност и отговорност на главния прокурор, обясни тя.

Припомняме, че в края на 2019 година от Министерски съвет предложиха създаването на т.нар. независим прокурор в отговор на становището на Венецианската комисия.  Въпреки че тогавашният министър на правосъдието Данаил Кирилов поясни, че се отговаря на изискванията, а предложението е съобразено, Венецианската комисия последствие се получи отново отрицателно становище. През януари 44-то Народно събрание прие промените, но Конституционният съд ги върна като противоречащи на Основния закон.

Едно от основните условия, но и критични глави, за да се получи одобрение на Плана за възстановяване и устойчивост е именно провеждането на съдебна реформа

Запитана дали има вариант да приключи войната между МВР и прокуратуратаЙорданова отбеляза, че тя не е политически коментатор, за да коментира възприятията на журналистите. Тя очаква главният прокурор Иван Гешев и вътрешният министър Бойко Рашков да си изпълняват задълженията по най-добрия начин. Йорданова очаква още прокуратурата да разследва „безобразията, извършени на АМ „Хемус“.

Надежда Йорданова призова всички стриктно да спазват презумпцията за невиновност.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Софи Димитрова
Софи Димитроваhttp://news24sofia.eu
Софи Димитрова се присъединява към екипа на Информационна агенция News24 през април 2019 година.

Още от рубриката

Русия съобщи за превземането на село Сокол в Донецка област

Руското министерство на отбраната съобщи за превземането на село...

Терзиев обеща развитие на северните райони на София

Развитието на северните райони на София е сред водещите...

Жена загина при тежка катастрофа край Кочериново

Жена загина при тежка катастрофа на автомагистрала "Струма" край...

Пожар избухна на остров Лесбос

Силният вятър разпалва пламъците

Пожар гори край магистрала Тракия в района на Чирпан

Движението по магистралата не е затруднено

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Тийнейджърка получи гърч след пушене на вейп в Пазарджик

15-годишно момиче е било прието в тежко състояние в...

Приходите от пътни такси от началото на годината са 459 млн. лв.

Общите приходи от пътни такси, е-винетка, тол и контролни...

Четирима са пострадали при катастрофа край Разград

Четирима душа са се озовали в болница след катастрофа...

Новият български патриарх отслужва първа света литургия

Новоизбраният български патриарх Даниил ще отслужи първа света литургия...

Червено ниво за тероризъм до вторник в Сърбия

Сръбският президент Александър Вучич заяви в неделя, че червеното...

Русия съобщи за превземането на село Сокол в Донецка област

Руското министерство на отбраната съобщи за превземането на село...

Тръмп иска имунитет и по делото във Флорида

Съдебни проблеми за бившия президент

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg