https://www.gerb.bg/bg

„Ислямска държава“ пое отговорност за атентата в Афганистан

Снимка: EPA/SAMIULLAH POPAL

Групировката „Ислямска държава“ (ДАЕШ) пое отговорност за смъртоносната стрелба в джамия в Западен Афганистан тази седмица.

Припомняме, че атаката бе извършена срещу членове на малцинствената шиитска общност в страната. Бяха убити шестима и ранен друг човек, съобщава АП.

Местни медии съобщиха, че имамът на джамията е сред убитите.

В изявление, публикувано на нейния уебсайт Telegram късно във вторник се казва, че един от нейните членове е атакувал „шиитски храм“ в провинция Херат.

Нападателят е избягал от местопрестъплението. Талибанското вътрешно министерство съобщи, че тече разследване.

Мисията на ООН в Афганистан осъди атаката, като допълни, че сред жертвите има дете. Призова за спешна отговорност за извършителите и мерки за защита на шиитските общности.

Бившият президент на Афганистан Хамид Карзай заяви в социалната медийна платформа X, че смята „този терористичен акт против всички религиозни и човешки стандарти„.

Министерството на външните работи на Пакистан заяви в сряда, че „народът и правителството на Пакистан изразяват сърдечните си съболезнования на народа на Афганистан„. „Нашите мисли и молитви са с жертвите и техните семейства в този час на скръб„, се казва в съобщението. В изявлението се добавя, че Пакистан осъжда тероризма във всичките му форми.

Талибаните заявиха, че са съсредоточени върху възстановяването на сигурността, откакто поеха властта, след като чуждестранните сили се изтеглиха през 2021 г., но атаките срещу джамии, религиозни семинарии и правителствени сгради продължиха въпреки края на 20-годишната война.

Отговорност за много атаки пое“Ислямска държава“.

Провинцията, която граничи с Иран, е предимно дом на шиитското религиозно малцинство, жертва на някои от най-насилствените атаки срещу цивилни в кървавата история на Афганистан.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Медийно присъствие около дома на Доган: Предстои ли среща с Пеевски?

Спокойна е обстановката в района на имота на почетния...

Тимур Халилов: ДПС ще търси оползотворяване на втория мандат

Среща Доган - Пеевски няма да има, това е манипулация, добави депутатът от ДПС

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Тексас се готви за „Берил“

Ураганът взе вече 11 жертви

Тимур Халилов: ДПС ще търси оползотворяване на втория мандат

Среща Доган - Пеевски няма да има, това е манипулация, добави депутатът от ДПС

Втори ден продължава протестът на аптеките

Втори ден продължава протестът на фармацевтите, съобщава "Нова телевизия". Те...

До 6 години затвор грозят хакера „Емил Кюлев“

В повечето случаи Кюлев е действал сам

Събарят незаконни постройки в Стара Загора

Събарят незаконни постройки в Стара Загора. Заместник-кметът на областния град...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg