https://www.gerb.bg/bg

Иран подкрепя правото на палестинците за самоотбрана

Снимка: EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

Иран подкрепя правото на палестинците на самоотбрана. Това заяви в неделя президентът на Иран Ебрахим Раиси, цитиран от АФП.

Той настоя, че Израел трябва да бъде държан отговорен за застрашаването на региона – ден, след като „Хамас“ нападна Израел.

Иран подкрепя законната защита на палестинската нация, каза Раиси, цитиран от държавната телевизия. Ционисткият режим (както традиционно Техеран нарича управляващите в Израел) и неговите поддръжници са отговорни за застрашаването на сигурността на нациите в региона и трябва да бъдат държани отговорни по този въпрос.“

Той призова мюсюлманските правителства да „подкрепят палестинската нация„, като същевременно похвали усилията за „съпротивана групировките „Хамас“ и „Ислямски джихад“ и в други страни, сред които Сирия, Ливан и Ирак.

Раиси е разговарял по-рано с лидерите на „Хамас“ и „Ислямски джихад“ Зияд ал-Нахалах и Исмаил Хания, съобщиха официални медии.

Припомня се, че Ислямската република беше домакин на разговори с лидерите през юни. По това време Раиси каза, че Израел се стреми да нормализира връзките си с повече арабски и мюсюлмански страни, за да обезсърчи младите палестинци да се стремят да освободят окупираните територии“, според президентството.

Припомняме, че Израел подозира Иран за атаката.

Това е война, ние сме нападнати, коментира по-рано Наама Леви, заместник-ръководител на Мисията на Израел в България. Светът трябва да се събуди и трябва да осъзнае, че сме изправени пред терористи, които искат да избиват евреи и израелци, допълни тя. Иран е злото, което се опитва да унищожи Израел, заподозря Леви. Иран определено е зад това нападение, но Израел ще победи, смята дипломатът.

Още в събота Иран бе сред страните, приветствали „Хамас“. Стотици се събраха в големите градове на Иран, включително на площад „Палестина“ в столицата Техеран, носейки палестинското знаме.

Кабинетът по сигурността на Израел в неделя официално обяви състояние на война.

Войната „беше наложена на Държавата Израел в убийствено терористично нападение от ивицата Газа“ в събота, се казва в изявлението на правителството.

Премиерът Бенямин Нетаняху обеща, че страната ще „отмъсти мощно“ за атаката на палестински екстремисти.

Повече от 1000 души са загинали, над 100 души са били отвлечени, а повече от 2000 са ранени.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Пожар избухна в медицински център във Варна

Пожар избухна тази сутрин в Диагностично-консултативния център 3 в...

Около два километра е колоната от коли на граничен пункт „Кулата“

Интензивен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на границата...

Пожар в жилищен блок във Варна, двама са обгазени

Двама души пострадаха леко при пожар в апартамент в...

Медийно присъствие около дома на Доган: Предстои ли среща с Пеевски?

Спокойна е обстановката в района на имота на почетния...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Путин: Многополюсният свят вече е реалност

Промените в световния ред се случват бързо и необратимо,...

Украйна отново атакува Крим

Не се разкриват допълнителни подробности

Реформатор води на изборите в Иран

Това показват предварителните данни

Даниел Митов зове „колегите“ за подкрепа за кабинет

Санкциите по Магнитски не са държавен въпрос

Три автомобила се сблъскаха край Шипка

Три автомобила се сблъскаха на пътя от Казанлък за...

Задържаха норвежец по подозрение в шпионаж в полза на Китай

Задържаха норвежки гражданин по подозрение за шпионаж в полза...

Риши Сунак подаде оставка

След съкрушителното поражение на консерваторите

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg