https://www.gerb.bg/bg

Иран иска примирие в Газа и обвинява САЩ за забавянето му

Снимка: EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

Иранският президент Ебрахим Раиси изрази подкрепата си за незабавно прекратяване на огъня в Газа, като същевременно обвини Съединените щати и някои европейски страни, че възпрепятстват процеса.

Това заяви той е интервю за „Ал Джазира“.

Според Раиси, „неотдавнашният провал на опита на ционисткото образувание да нахлуе в Газа отбеляза стратегически неуспех„. Той осъди „действията на ционисткото образувание„, описвайки ги като „прекрачване както на хуманитарни, така и на военни червени линии, което потенциално подтиква международни действия„.

Раиси разкри, че Съединените щати са изпратили съобщения до Оста на съпротивата, като са ги помолили да не се намесват, докато активно подкрепят ционисткото образувание. Искане, което той смята за невалидно.

Той подчерта непоколебимата подкрепа на Иран за незабавно прекратяване на огъня, като държи Съединените щати и някои европейски нации отговорни за възпрепятстването на мирните усилия в Газа. Раизи критикува изчисленията на САЩ в региона, твърдейки, че целите им за създаване на нов Близък изток са били погрешни.

По отношение на усилията на Иран Раиси заяви, че Иран предоставя подкрепа на палестинците и съпротивата, като подчерта, че тази подкрепа не подлежи на преговори. Той подчерта независимостта на палестинската съпротива и нейното вземане на решения, заявявайки, че тя не е получавала директиви от Техеран.

Раиси завърши, като потвърди, че „нито ционисткото образувание, нито американската подкрепа притежават способността да изкоренят палестинската съпротива„.

Техеран и Вашингтон са два от най-влиятелните играчи в Близкия изток от десетилетия. Тяхното съперничество е оформило хода на много регионални конфликти и влиянието им може да се види в почти всяка страна в региона.

Влиянието на Техеран в Близкия изток се основава главно на неговата идеология и подкрепата му за шиитските въоръжени и политически групи. Предоставя финансова и военна подкрепа на шиитски групи в Ирак, Сирия, Ливан и Йемен. Подкрепата на Иран за тези групи им помогна да придобият политическа власт и влияние в съответните си страни.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Пожар избухна в медицински център във Варна

Пожар избухна тази сутрин в Диагностично-консултативния център 3 в...

Около два километра е колоната от коли на граничен пункт „Кулата“

Интензивен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на границата...

Пожар в жилищен блок във Варна, двама са обгазени

Двама души пострадаха леко при пожар в апартамент в...

Медийно присъствие около дома на Доган: Предстои ли среща с Пеевски?

Спокойна е обстановката в района на имота на почетния...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

В Гърция арестуваха седем души за палежи срещу израелски хотел и синагога в Атина

Антитерористичната полиция на Гърция арестува седем души във връзка...

Пхенян изстреля нова тактическа ракета

Напрежение на Корейския полуостров

Още един депутат от ДПС се отрече от вчерашния си вот

Още един депутат от ДПС се обяви против вота...

Великобритания се събужда с нова власт и нови победители

Действащият министър-председател Риши Сунак призна победата на Лейбъристите на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg