https://www.gerb.bg/bg

Инспекторатът към ВСС разбрал за SS клуба от медиите

Снимка: (архив) БГНЕС

Липсват подадени сигнали пред Инспектората към Висшия съдебен съвет за оказвано влияние над магистрати във връзка с SS клуб и Мартин Нотариуса.

Това съобщават от ИВСС, като се подчертава, че въпреки това е намерен начин за извършване на проверка. Тя обаче е на базата на медийни публикации, откъдето Инспекторатът за първи път разбрал за съществуването на клуба, при това чак след убийството на Мартин Божанов.

Поради тази причина в началото на февруари ИВСС е изискал от и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов информация относно имената на магистратите, притежаващи членски карти за клуба и за периода, в който са го посещавали. До настоящия момент обаче единствено е получено писмо, с което уведомява, че искането на Инспектората е препратено по компетентност на Софийска градска прокуратура. ИВСС е изпратил напомнително писмо и до СГП, но все няма отговор оттам.

Наред с това, предвид появилите се в медиите твърдения, че СГП не е проверявана от ИВСС през този му мандат, с решение от заседание на Инспектората, проведено на 7 март, е изменена и допълнена годишната програма на ИВСС за 2024 г., като е предвидено извършване на комплексна планова проверка Софийска градска прокуратура.

С цел коректност и обективност на информацията, изнесена в медиите, от Инспектората подчертават, че с две заповеди от януари 2017 г. на главния инспектор на ИВСС е наредено извършване на проверка на общо 61 наказателни дела от общ характер, разглеждани в Софийски градски съд (СГС) по внесени от СГП обвинителни актове към 07.10.2016 г. и такива, образувани и приключени в СГС, по които е налице забавяне при изготвяне на мотивите. При проверките на наказателните дела, образувани в СГС, на практика е извършена проверка и на досъдебните производства по тях и са отправени конкретни препоръки към СГП. Актовете за резултатите от проверките са публикувани на сайта на Инспектората, раздел „Актове от проверки“.

Същевременно, с оглед публикувани статии в три медии, касаещи групите за влияние в съдебната система – на Петьо Петров (Еврото) и Мартин Божанов, ИВСС се самосезира за извършване на проверки по реда на глава девета, раздел Iб от Закона за съдебната власт (ЗСВ) спрямо посочените в статиите съдии и прокурори. Преписките са образувани и са разпределени на инспектори чрез системата за случайно разпределение, при спазване на принципа на случайния подбор. Предстои произнасяне по тях в законоустановените срокове.

Отново във връзка с медийните публикации по темата за групите на влияние в съдебната система, в които са посочени имена на магистрати, със Заповед от 05.03.2024 г. на главния инспектор е наредено извършване на анализ на данните от проверките по глава девета, раздел Іа от ЗСВ на подадените пред ИВСС ежегодни декларации за имущество и интереси, отнасящи се за 2016 г., 2017 г., 2018 г., 2019 г., 2020 г., 2021 г. и 2022 г. от посочените в статиите магистрати. Целта на анализа е била да се установи наличието или липсата на съществени разминавания по години между стойността на имуществото на проверените лица – магистрати и свързаните с тях лица по чл. 175б, ал. 4 от ЗСВ, както и размера на декларираните средства (включително по влогове и банкови сметки) и на всички доходи, за които е получена информация от Националната агенция за приходите (НАП), включително доходи от трудови правоотношения.

Извършен е анализ спрямо 14 магистрати, като само за един от тях е открито разминаване между стойността на имуществото му и на свързано с него лице, и размера на декларираните получени средства. Предвид установеното, Инспекторатът е изпратил сигнал до НАП и Комисията за противодействие на корупцията за установяване на действителното имуществено състояние на магистрата. По отношение на този магистрат ще се извърши и допълнителна проверка по реда на чл. 175з, ал. 5 от ЗСВ. 

Припомняме, че Инспекторатът на ВСС от година и половина е с изтекъл мандат.

Припомняме, че преди около месец четиримата заместник-районни прокурори на София хвърлиха оставки пред ВСС. Те се оттеглиха от ръководните постове и се разграничоха от действията на районния прокурор Невена Зартова. По-късно през деня ръководителят на СРП Невена Зартова също подаде оставка. Тя се мотивира с желанието си да обезпечи нормалната работа на органа на съдебна власт.

По-рано през месец февруари пък и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов разпореди щателна проверка на Софийската районна прокуратура във връзка с разследването на убийството на Мартин Божанов – Нотариуса.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

„Изключително опасен“ ураган връхлита Карибите

Изключително опасна" буря от категория 4 - ураганът Берил,...

Новият български патриарх отслужва първа света литургия

Новоизбраният български патриарх Даниил ще отслужи първа света литургия...

И Моралес заговори за автопреврат в Боливия

Бившият президент на Боливия Ево Моралес в неделя обвини...

Румен Радев връчва мандата на ГЕРБ-СДС

Държавният глава Румен Радев ще връчи в понеделник от...

Унгария поема Съвета на ЕС

Унгария поема от 1 юли председателството на една от...

Зеленски: Светът има достатъчно сила, за да принуди Русия към мир

Ударите на Украйна по руската граница помогнаха за защитата...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Борисов не знае защо Радев е отказал топлината на камината в Белия дом (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=USK5bSRrqRo Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов не...

Андрей Гюров не декларирал участие в НПО и дружество с ограничена отговорност

Антикорупционната комисия обяви мотиви за решението си, че подуправителят на...

Русия затвори трима свидетели на Йехова за повече от осем години всеки

Русия затвори трима Свидетели на Йехова за повече от...

Арест за генерала пучист в Боливия, военният преврат не успя

Опитът за военен преврат в Боливия завърши с арест...

ПП-ДБ отричат да са разговаряли за правителство с Възраждане

ПП-ДБ отричат да са разговаряли за правителство с "Възраждане". С...

Висока активност в първия тур на изборите във Франция

59,4% от регистрираните избиратели са гласували към 17 часа...

Съюзниците обещали на Украйна 60 млрд. долара военна помощ годишно

Военните обещания, посочени в 20-те споразумения за сигурност, които...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg