https://www.gerb.bg/bg

Инфлацията в Турция се изстреля до 24-годишен връх през юни

През юни инфлацията в Турция е скочила до 78,6% на годишна база – най-високото ниво от 1998 г. насам, според държавната статистическа агенция TurkStat, съобщава „Асошиейтед прес“.

Турция преживява задълбочаваща се криза по отношение на разходите за живот. На месечна база потребителските цени се повишават с 4,95%.

Въпреки че покачване на потребителските цени се отчита в редица страни, за проблемите на Турция критиците обвиняват икономическата политика на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Турският лидер настоява, че високите разходи по заеми причиняват инфлация – позиция, която противоречи на установеното икономическо мислене – и се застъпва за понижаване на лихвените проценти, за да се стимулират растежът и износът.

Централната банка на Турция намали лихвените проценти с 5% от септември миналата година до 14%, преди да прекрати тези намаления през януари. Турската лира загуби 44% от стойността си спрямо щатския долар през 2021 г.

Руската инвазия в Украйна, която доведе до скок в цените на газа, петрола и зърното, усложни допълнително ситуацията в разчитащата на внос Турция.

Най-рязък е ръстът на цените на годишна база в транспортния сектор – 123,37%, следван от цените на храните и безалкохолните напитки – 93,93%, съгласно официалните данни.

Данните на TurkStat обаче бяха поставени под съмнение от икономисти, които твърдят, че агенцията е обект на политически натиск. Уволненията и оставките на висши служители на TurkStat през последните месеци засилиха опасенията за намеса на правителството.

Групата за изследване на инфлацията, която се състои от независими икономисти, предупреди днес, че истинското ниво на инфлацията за юни в Турция на годишна база всъщност е 175,55%.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Ирански боен кораб се обърна при ремонт

Иранският разрушител "Саханд" се е преобърна по време на...

Найден Тодоров оптимист за театъра: В НС има много депутати за кариера там

Политиците не успяват да сложат държавните интереси над партийните....

Гърция арестува държавни служители, изнудвали фирми

Властите в Гърция разбиха престъпна група, изнудваща собственици на...

Ердоган настоява Израел да спре кланетата в Газа

Турският президент Реджеп Ердоган за пореден път критикува в...

Иранският президент полага клетва в началото на август

Новоизбраният ирански президент Масуд Пезешкиан ще положи клетва пред...

Продължаваме промяната: Оставаме конструктивна опозиция

След проведеното заседание на Националния съвет на "Продължаваме промяната",...

Екатерина Захариева: В момента всеки калкулира електоралните щети

Предложихме силен кабинет. Това заяви пред БиТиВи Екатерина Захариева....

Реклама

spot_img

Продължете да четете

НАТО не може да измисли име за новата си роля в Украйна

Очаква се лидерите на Северноатлантическия алианс да одобрят инициативата координиране...

Ирански боен кораб се обърна при ремонт

Иранският разрушител "Саханд" се е преобърна по време на...

Радев: Процесите, които текат в РСМ я отдалечават от европейската интеграция

Тези процеси, които се случват в РСМ отдалечават страната...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg