https://www.gerb.bg/bg

Има заподозрян за пожара в старческия дом край Варна

Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu / Тодор Стефанов

Образувано е досъдебно производство след пожара в дома за възрастни хора във Варна, има четирима загинали, двама са настанени в болница, от които една жена е в тежко състояние. Извършва се аутопсия на четирите жертви. Вече има заподозрян, който също е обитател на дома, мъж на 53 години, съобщиха на брифинг от Окръжна прокуратура.

Той е бил преместен е от друг дом в град Девня, който е закрит. След пожара е настанен в психиатрията за изясняване на психическото му състояние. Иззети са записи от камерите, каквито има във всяка стая на дома.

Според официалната информация предполагаемата причина за пожара е човешка дейност – неправилно боравене с открит огън вътре в стаята, но не се изключват и други версии.

Окръжна прокуратура – Варна ръководи образуването досъдебно производство във връзка с пожара в дом за възрастни хора във варненска местност, при който загинаха четирима души, информират от Отдел „Връзки с обществеността“ на Апелативна прокуратура – Варна. Досъдебното производство е образувано по чл. 330, ал. 3 от НК.

Сигналът за пожара е постъпил около 03:00 часа тази сутрин. Според първоначалната информация огънят е започнал от една от стаите, разположени на приземния етаж на сградата.

Веднага след потушаването на пламъците, е започнал оглед на местопроизшествието. Действията по разследването на причините и обстоятелствата, довел до трагичния инцидент продължават под ръководството на Окръжна прокуратура – Варна, с активното участие на служителите от ОД на МВР в града. Назначена е съдебно-медицинска експертиза, предстои да бъдат извършени също пожаро-техническа, електро-техническа и други експертизи, необходими за изясняването на фактическата обстановка.

От Окръжната прокуратура във Варна припомнят , че във връзка с други два пожара, възникнали отново в домове за възрастни хора през миналата 2021 година и появили се твърдения за упражнявано насилие и нехуманно отношение спрямо потребителите на социалните услуги, както и множество починали лица в тези домове, от Районна и Окръжна прокуратура – Варна са извършвали няколко проверки в такива места за настаняване и предоставяне на определената социална услуга.

В края на ноември 2021 година Апелативна прокуратура- Варна разпореди проверка по реда на надзора за законността по данни за нарушения в домове за възрастни хора във Варна.

Районната прокуратура във Варна ръководи досъдебно производство за това, че в периода от април 2021 г. до ноември 2021 г. в гр. Варна, при условията на продължавана престъпна дейност, съзнателно не е била оказвана помощ на лица, настанени в конкретен дом за възрасни хора, за които служителите на дома е трябвало да се грижат, тъй като са били в опасност за живота и не са могли да се пазят поради напреднала възраст, болест или изобщо поради своята безпомощност, в случаите, когато е могла да бъде оказана помощ от служителите на социалното заведение, което представлява престъпление по чл.138 във връзка с чл.26, ал.1 от НК.

Под ръководството на Окръжна прокуратура-Варна текат действия по разследване на двата пожара в домове за възрастни хора със загинали. Изясняват се причините и обстоятелствата за възникването на тежките инциденти и на причините, довели до смъртта на възрастните хора.

При извършените 25 проверки от Агенцията за качеството на социалните услуги, възложени от прокуратурата, от които 22 на частни социални домове и три на държавни, са били констатирани множество нарушения. Във връзка с тях са дадени задължителни предписания към доставчиците на социални услуги със срокове за тяхното изпълнение. Съставени са множество актове за установяване на административни нарушения, наложени са наказания „глоба“ в размер от 2000 до 4500 лв. на нарушителите. Отнет е лицензът на една фирма, предоставяща социални услуги.

Обобщавайки резултатите от проверките, Окръжна прокуратура – Варна е изготвил предложение до министъра на труда и социалната политика за оптимизиране на правната уредба в областта на социалните услуги.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Антиправителствените протести в Кения продължават

Антиправителствените протести в Кения продължават. Полицията използва сълзотворен газ,...

Чуждият бизнес у нас иска политическа отговорност

Седем търговски камари излязоха с отворено писмо до политическия...

10% положителни за лаймска болест – но от изследвалите се

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести...

Байдън: Съдебното решение за имунитета на Тръмп подкопава върховенството на закона

Джо Байдън определи като "опасен прецедент" решението на Върховния...

Три автомобила се сблъскаха край Шипка

Три автомобила се сблъскаха на пътя от Казанлък за...

Служител на мобилен оператор е загинал при токов удар в Габрово

Служител на мобилен оператор е загинал при токов удар...

Най-малко 27 души загинаха, стъпкани от тълпата на религиозно събиране в Индия

Най-малко 27 души загинаха, стъпкани от тълпата на религиозно...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Изграждат тренажорен комплекс за самолетите F-16 на летище Граф Игнатиево

Стартира изграждането на тренажорен комплекс за самолетите F-16 Block...

Енергийният министър освободи шефа на БЕХ

Министърът на енергетиката Владимир Малинов освободи досегашния изпълнителен директор...

Делян Пеевски след взрива в Турция: От ДПС сме готови да съдействаме

Председателят на ДПС изказва искрените си съболезнования

Мъж пострада леко след катастрофа на АМ „Тракия“

Мъж катастрофира на бензиностанция на автомагистрала "Тракия" малко след...

Събарят незаконни постройки в Стара Загора

Събарят незаконни постройки в Стара Загора. Заместник-кметът на областния град...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg