https://www.gerb.bg/bg

Икономиката скара кандидатите за президент на Иран в първия дебат

Снимка: EPA

По-малко от две седмици до президентските избори на 18 юни в Иран се проведе първият дебат между кандидатите, предаде Анадолската агенция. Основната тема бе икономиката и очаквано се стигна до разгорещен спор при сблъсъка на различните визии на реформаторски настроените претенденти и консерваторите.

Въпросите, които бяха засегнати, включваха чуждестранни санкции, валутата, нарастваща инфлация, производството, приватизацията и дори образователна квалификация.

Шефът на съдебната власт и консервативен кандидат Ибрахим Рейзи, който откри дебата, заяви, че производството трябва да бъде приоритет, а непродуктивните икономически дейности като инвестиции в чуждестранна валута и пазара на злато трябва да бъдат обезкуражени. Двамата реформатори Мохсен Мехрализадех и Абдол-Насер Хемати поставиха под съмнение познанията на Рейзи за икономиката, докато Хемати повдигна въпроса за конфликта на интереси, тъй като Раейзи продължава да изпълнява функциите на шеф на съдебната власт, докато я обвинява за затварянето на няколко фабрики.

Алиреза Закани, бивш депутат и консервативен кандидат, подкрепи Раейзи и „удари“ на свой ред Хемати, който е бил шеф на иранската държавна банка при президента Хасан Рохани, за покриване на провала на държавния глава.

Мехрализаде заяви, че едно от изискванията за привличане на чуждестранни инвестиции е нулево напрежение с други страни, като изложи и плана си за изграждане на мостове на регионално и международно ниво.

Изборите в Иран се разглеждат като тест за легитимността на духовните владетели на страната. За тях първоначално се кандидатираха 500 души.

Външният министър Мохамад Джавад Зариф отказа да представи кандидатурата си, въпреки популярността си.

Бившият твърдолинеен президент на Иран Махмуд Ахмадинеджад се регистрира да участва отново в избори. Охулван на Запад заради поставянето под въпрос на Холокоста, Ахмадинеджад трябваше да подаде оставка през 2013 г. заради правилата за ограничаване на мандата, когато действащият президент Хасан Рохани, който договори ядреното споразумение на Иран от 2015 г. със световните сили, спечели голяма изборна победа.

Съветът на настойниците избра кандидатите, които трябва да отговарят на четири условия: да са на възраст над 40 и под 75 години, да са мюсюлмани, да имат университетска диплома и управленски опит, както и да нямат криминално досие.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Пожар избухна в медицински център във Варна

Пожар избухна тази сутрин в Диагностично-консултативния център 3 в...

Около два километра е колоната от коли на граничен пункт „Кулата“

Интензивен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на границата...

Пожар в жилищен блок във Варна, двама са обгазени

Двама души пострадаха леко при пожар в апартамент в...

Медийно присъствие около дома на Доган: Предстои ли среща с Пеевски?

Спокойна е обстановката в района на имота на почетния...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Словакия вече разследва покушението срещу Фицо като терористична атака

Властите в Словакия преквалифицираха покушението срещу премиера Роберт Фицо...

Летни бури засегнаха Западните Балкани

Фронтът се насочва към България

Драми в ДПС. Партийни структури скочиха на Делян Пеевски. Молят Доган да се намеси (ДОКУМЕНТИ)

ДПС не е ЕООД и никой не може да го прибира в портфейла си, категорични са депесари

Срив в системата блокира издаването на застраховки „Гражданска отговорност“

Срив в електронната система на Гаранционния фонд блокира работата...

Служебният кабинет представи обзор на внесените законопроекти

Служебното правителство е внесло общо 14 законопроекта в Народното...

Джевдет Чакъров: ДПС не може да се управлява еднолично (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=BzhnBMNcr7M ДПС не може да се управлява еднолично. Това заяви...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg